Hungry Planet: What the world eats

Hungry Planet: What the world eats (co znaczy: Głodna Planeta: Co świat je) jest nie tak nową książką, bo wydaną pod koniec 2005. Peter Menzel i Faith D’Aluisio przejechali świat, odwiedzili 30 rodzin w 24 krajach (w tym Polsce) dokumentując, co każda z rodzin je w ciągu tygodnia.

Jest to fascynująca podróż przez świat – oglądamy rodziny pozujące ze swoim całotygodniowym pożywieniem, od najbiedniejszych do najbogatszych krajów świata. Nasz świat ulega szybkiej globalizacji, media, łatwe podróże i ekspansja zachodniej kultury przyczyniają się do zmian w każdym zakątku planety. McDonald’s i KFC otwierają swoje bary w odległych krajach, a mimo to nasze pożywienie różni się diametralnie w zależności od miejsca zamieszkania.

Skontaktowałem się z autorem, lecz niestety nie wyraził on zgody na publikację choć jednego zdjęcia ze swojej książki na łamach tej strony, jednak wciąż można je obejrzeć na sieci:

Peter Menzel odwiedził też Polskę, sfotografował (zdjęcie numer 10 na stronie TIME) rodzinę Sobczyńskich z Konstancina-Jeziornej ze swoim jedzeniem na tydzień. Rodzina pozuje na tle nieśmiertelnej polskiej meblościanki, a na zdjęciu widzimy też dużo warzyw i owoców, trochę nabiału, pieczywa i słodyczy – wydaje mi się, że jest to dość dobra reprezentacja tego, co przeciętna rodzina z Polski je przez tydzień.

Niektóre zdjęcia robią wrażenie, w biedniejszych krajach rodziny pozują z workami pełnymi różnych ziaren – prawdopodobnie zboża i rośliny strączkowe, meksykańska rodzina (zdjęcie 8 na TIME) ma niewiarygodną ilość słodkiej coli, australijska rodzina (zdjęcie 18 na TIME) ma chyba najwięcej mięsa z wszystkich, a Amerykanie ze zdjęcia 7 (także TIME) nie mają żadnej naturalnej żywności poza kiścią winogron – cała reszta mocno przetworzona w kolorowych pudełkach.

Pod kątem zdrowia i diety paleo najbardziej interesujące wydaje się zdjęcie 22 z galerii autora (te mniejsze zdjęcia) – widzimy trójkę dobrze trzymających się (na swój wiek) Japończyków w wieku 75, 75 i 100 lat. Co oni jedzą? Na tak małym zdjęciu nie widać tego dokładnie, ale to głównie warzywa i jakieś ryby i mięso. Na stole długowiecznych Japończyków nie widać chleba.

Jest to fascynująca podróż przez wszystkie długości i szerokości geograficzne, możemy zaglądać do kuchni i spiżarek ludzi z różnych kultur i analizować, jak ich pożywienie zależy od tego, gdzie żyją albo ile mają pieniędzy. Świat jest mały, ale jednocześnie tak bardzo różny.

Album Hungry Planet – What the world eats nie ma polskiego wydania, jednak wciąż można go kupić w Polsce w sprzedaży wysyłkowej.


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

Jeden komentarz do “Hungry Planet: What the world eats”

  1. Niedawno zapytałam Japonczyka skąd się bierze ich długowieczność i odpowiedział, że z biedy, jeszcze tej po wojnie. Ich zasada to jeść wiele po trochu. Wiele rzeczy jest surowych jak ryby, trochę jest marynowanych jak imbir, galaretki z wodorostow, jajka i tak można wymieniać dziennie 30 składników. Niektóre w ilościach „na ząb” czy jak kto woli „kęs”. Jedno Bento ma z 10 skladnikow. Jedzą mało owoców, niestety przybywa im piekarn z chlebem czy też miejsc z amerykańskim jedzeniem. Nie jedzą tłuszczu. Są też mistrzami jedzenia na wynos – w sklepie spożywczym możemy sobie skompletować własne bento z ugotowanym jajkiem w roli głównej. Dla mnie to najbardziej optymalne odżywianie – wszystkiego po trochu;-)

    Na tym zdjęciu z PL to nawet pies ma swoją karmę ale czy to jest jego naturalne jedzenie? Dziś nawet koty cierpią na choroby autoimmunologiczne.

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *