Archiwum kategorii: Jedzenie

Damon Gameau i jego eksperyment: Cały ten cukier

Wątpię, żeby wielu ludzi w Polsce znało australijskiego aktora: Damon Gameau. Wpadł on jednak na genialny w swojej prostocie pomysł. Pamiętacie Super Size Me, w którym Morgan Spurlock postanowił się żywić tylko w McDonalds? Damon Gameau wpadł na podobny pomysł – na 60 dni przejdzie na „zdrową” żywność – zalecaną przez lekarzy i promowaną jako zdrową – to główny pomysł filmu Cały ten cukier.

Damon Gameau, That sugar film, PaleoSMAK

Zdjęcie ze strony aktora (która była kiedyś pod adresem http://gameauland.com) przedstawia zdrowego młodego człowieka, o prawidłowej wadze i z cerą bez defektów. Damon Gameau przez 3 ostatnie lata żył na diecie niskowęglowodanowej, po czym postanowił nakręcić film dokumentalny przedstawiający jego przejście na „zdrową” dietę. Czytaj dalej Damon Gameau i jego eksperyment: Cały ten cukier

Reklama wspiera rozwój strony:

10.000 dwulatków w USA dostaje psychotropy na ADHD

W Stanach Zjednoczonych 11% dzieci pomiędzy 4 a 17 lat zostało zdiagnozowanych na ADHD. Tak naprawdę ADHD nie jest chorobą, to jest zespół zachowań u dzieci, u których podłoża leży głównie fatalne wychowanie przez rodziców i jeszcze gorsze odżywianie. Zwykle jako ADHD określamy problemy z koncentracją, impulsywne zachowanie, nadaktywność i podobne, niezbyt pożądane zachowania u dzieci.

Dieta paleo a płodność, Paleo smak, Konstantin Makovsky

Niedawno pojawiły się statystyki, że w USA 10.000 dwulatków dostaje leki psychotropowe (Adderall i Ritalin) jako lekarstwo na rzekome ADHD. Mimo iż Stany Zjednoczone stanowią tylko 4% populacji naszej planety, to zużywają 70% światowej produkcji tych dwóch lekarstw. Czytaj dalej 10.000 dwulatków w USA dostaje psychotropy na ADHD

Trzeźwi wegetarianie mają kiepską spermę

Pod tym prowokującym tytułem chciałbym przedstawić opublikowane niedawno wyniki badań nad związkiem jakości spermy z odżywianiem. Wynika z nich jasno, że dieta wegetariańska z ograniczeniem alkoholu jest najgorszym pomysłem dla mężczyzny, który ma problemy ze spłodzeniem potomka.

Ojciec, tata, dziecko, jakość spermy, dieta, Paleo smakIronicznie, właśnie to doradzają lekarze – na słabe wyniki badań spermy polecają „zdrową dietę” – czyli dużo zbóż, strączków, warzyw i owoców, mało mięsa, szczególnie czerwonego i ograniczenie spożywanego alkoholu.

Badania przeprowadzone przez różne instytucje są raczej jednoznaczne – plemniki preferują mięso (tłuszcz i białko) i umiarkowane ilości alkoholu. Mądra natura dobrze zadbała o to i nas, mężczyzn, podświadomie ciągnie do pożywienia zapewniającego nam najlepszą spermę (mięcho z grilla i piwo). Czytaj dalej Trzeźwi wegetarianie mają kiepską spermę

Chcesz podwyżkę? Schudnij!

Badacz Uniwersytetu Stanowego w Ohio w USA o swojsko brzmiącym nazwisku – Jay Zagorsky – odkrył ścisły związek pomiędzy wagą i majątkiem. Według jego badań (link przestał działać 30-06-2017) Amerykanie, którzy tracili na wadze, zyskiwali na majątku. Badacz nie wie, czy jedno jest przyczyną drugiego, czy też może tylko występują razem, ale powiązanie jest bardzo wyraźne.

węglowodany tuczą a nie tłuszcz

Co ciekawe, ta zależność była najbardziej widoczna u białych. Ciemnoskóre kobiety też były bogatsze po utracie wagi, ale nie tak bardzo jak białe, z kolei u czarnych mężczyzn ten związek nie był widoczny. Po obniżeniu swojego indeksu BMI o 10 punktów przeciętna biała kobieta, była bogatsza o 11.880, a mężczyzna o 12.720 dolarów.

Jak powstały te badania? Skąd dane? Czytaj dalej Chcesz podwyżkę? Schudnij!

Zbożowe pranie mózgu

W świecie pełnym kłamstw o rzekomych zdrowych zbożach mało co może zrobić na mnie wrażenie, jednak zszokowało mnie pranie mózgu jakim poddawane są najmłodsze dzieci. Dorośli to dorośli – sami odpowiadają za siebie – jak chcą palić i jeść chleb, to ich sprawa, jednak bardzo smutne jest to, że dzieci, które ledwie nauczyły się chodzić, wpadają już w sidła machiny zbożowej, która zrujnuje ich zdrowie.

Pierwsze pokarmy paleo, Paleo smak, Pierre-Auguste RenoirPrzez przypadek znalazłem sprawozdanie z realizacji projektu – Akademia zdrowego przedszkolaka – „Zboża zjadamy – energię z nich mamy” (niestety oryginalny artykuł jest już niedostępny, ale są podobne TU i TU. Dokument ten pochodzi z jednego tylko przedszkola, jednak dobrze pokazuje skalę prania mózgu, z jaką spotykają się dzieci w przedszkolach. Nawet 3-letnie dzieci są indoktrynowane, nic dziwnego więc, że później, jako dorosłym, przez głowę im nie przejdzie niejedzenie chleba.

Czytaj dalej Zbożowe pranie mózgu

Jedzenie i kolor skóry

Czy jedzenie wpływa na kolor skóry? A jeśli tak, to czy ma pozytywny czy negatywny wpływ? Badacze z dwóch uniwersytetów w Nottingham postanowili to zbadać. Badania miały miejsce w Szkocji, gdzie słońca jest jak na lekarstwo i bladość jest na porządku dziennym. Która z poniższych pań podoba wam się bardziej?

Jedzenie a kolor twarzy, Paleo SMAK

Pani po środku jest naturalnie bladą Szkotką, po lewej jest ta sama pani, ale bardziej opalona, a po prawej ta pani jadła pokarmy, które zabarwiły ją na żółtawo. Większość ankietowanych odpowiadała, że najmniej im się podoba blada wersja, a najbardziej ta żółtawa.

Jak pożywienie może wpływać na kolor skóry? Czytaj dalej Jedzenie i kolor skóry

Amerykanie boją się mleka

Wciąż obecna histeria tłuszczowo-cholesterolowa pochodzi z USA i niestety rozprzestrzeniła się na prawie cały świat. Amerykanie czasem coś sobie ubzdurają, a niestety dużo krajów bezmyślnie to naśladuje, w końcu stoją za tym „amerykańscy naukowcy”. Nie tak dawno, bo w 2012, rząd USA uchwalił Standardy żywieniowe dla szkół powszechnych. Jest to dość długi dokument, którego lektura jest smutna i przerażająca i sprowadza się do jednego: zero tłuszczu i jak najwięcej cukru. Jeden z przykładów dotyczy mleka.

Mleko, Paleo SMAK

Cała mocarstwowość Stanów Zjednoczonych załamuje się z powodu zwykłej krowy. We wspomnianym wyżej dokumencie dotyczącym mleka czytamy: Czytaj dalej Amerykanie boją się mleka

Czy dieta bezglutenowa jest droga?

Kilka dni temu strona natemat.pl opublikowała artykuł: Drogie życie bez glutenu. Czy dieta bezglutenowa jest faktycznie „tylko dla bogatych”? Jak to z reguły w mediach bywa – coś piszą, ale nie wiadomo, o czym i po co, a poziom przekazu jest niezbyt wysoki.

Piekarnia, Paleo SMAK

Autor artykułu pochwalił się alergią na gluten i zaczął wyliczać, jaki on to biedny teraz jest, bo chleb bezglutenowy kosztuje prawie 10 zł, a on na śniadanie zjada nawet pół bochenka. Bułeczki bezglutenowe także są drogie, płatki zbożowe bezglutenowe również, a mleko bezglutenowe kosztuje kilka razy więcej niż zwykłe. Następnie autor wylicza ceny makaronów, spodów do pizzy, słodyczy, ciastek, paluszków, czipsów, herbatników, biszkoptów, a nawet keczupu bezglutenowego.

Zaintrygowało mnie to mleko bezglutenowe i zastanawiam się, co poeta miał na myśli. Autor nie wspomniał niestety nic o bezglutenowej wodzie mineralnej, bezglutenowych jabłkach, ani bezglutenowych pomidorach, widać więc, że jest dopiero na początku drogi do bezglutenowego świata, w którym nawet spodnie i buty są bezglutenowe.

Czytaj dalej Czy dieta bezglutenowa jest droga?

Krótkowzroczność i węglowodany

Krótkowzroczność jest najczęściej spotykaną wadą wzroku, coraz częściej także występuje u dzieci. Lekarze „rozwiązują” problem przepisując okulary, co jednak tak naprawdę go nie rozwiązuje, a jedynie maskuje. Jakie są przyczyny krótkowzroczności? I czy węglowodany mają z nią coś wspólnego?

Okulary do czytania, zapobieganie krótkowzroczności, Paleo SMAK

Na pewno przyczyną krótkowzroczności jest obecny tryb życia. Nasi przodkowie większość czasu spędzali na otwartej przestrzeni, patrząc na obiekty daleko od siebie. Jednak my teraz przez wiele godzin dziennie patrzymy na książki, ekrany komputerów i komórek, położonych zaledwie kilkadziesiąt centymetrów od naszych oczu. Znamy też genetyczne predyspozycje do krótkowzroczności. Krótkowzroczność zależy także od grupy etnicznej, aż 70-90% Azjatów jest krótkowzrocznych, 30-40% Europejczyków i Amerykanów i tylko 10-20% Afrykanów.

Czytaj dalej Krótkowzroczność i węglowodany

Najzdrowsze warzywa i owoce

Amerykańska instytucja CDC (Center for Disease Control and Prevention) wydała niedawno badanie zestawiające różne owoce i warzywa pod kątem ich wartości odżywczych.

najzdrowsze warzywa, Paleo smakBadacze sprawdzali zawartość aż 17 składników odżywczych: potas, błonnik, białko, wapń, żelazo, cynk oraz witaminy: A, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B6, B9 (kwas foliowy) i B12 (kobalamina). Przedmiotem badań było 47 owoców i warzyw, które oceniano na podstawie dość skomplikowanego algorytmu badającego ich udokumentowany wpływ na nasze zdrowie, zawartość składników odżywczych (także w przeliczeniu na kalorie) i ich różnorodność. Na końcu powstał z tego ranking.

Jakie są więc najzdrowsze owoce i warzywa? Czytaj dalej Najzdrowsze warzywa i owoce