Archiwum kategorii: Jedzenie

Jedzenie dla dzieci w Polsce i innych krajach

Każdy zna sklepy Ikea – te same meble dla wszystkich na całym świecie niezależnie od kultury, kontynentu czy koloru skóry. Po dokładnym przyjrzeniu się jednak widać, że są drobne różnice w asortymencie w zależności od kraju. A czym różni się oferta restauracji Ikea pomiędzy poszczególnymi krajami?

ikea-jedzenie-dla-dzieci-paleo-smak

Powyżej porównanie zestawów dla dzieci z kilku krajów, od góry: Holandia, Polska, Niemcy i Wielka Brytania. W Holandii są to frytki z klopsami albo paluszkami rybnymi razem z lodami i chemicznym soczkiem. W Polsce kilka zestawów, o ile dobrze identyfikuję, są to: gotowany na parze albo pieczony łosoś z ryżem i brokułem, klopsy z ziemniakami i marmoladą oraz frytki z czymś panierowanym i głęboko smażonym. Niemieckie menu to makaron z sosem pomidorowym, soczek, jabłko i słodki deser (niemal identyczny zestaw można też dostać w Polsce), a angielskie śniadanie dla dzieci (nie znalazłem tam zestawu obiadowego dla dzieci) to tradycyjna fasola, omlet i coś dziwnego, co Brytyjczycy chyba nazywają mięsem.

Czytaj dalej Jedzenie dla dzieci w Polsce i innych krajach

Reklama wspiera rozwój strony:

80% „żywności” w sklepach nie istniało 100 lat temu

Niedawno Internet obiegły informacje, że około 80% tego, co nazywamy żywnością i znajdujemy na półkach naszych sklepów, nie istniało 100 lat temu. Niestety nie mam żadnych miarodajnych źródeł na poparcie tej tezy, ale krótki spacer pomiędzy sklepowymi półkami upewnia mnie, że jest w tym dużo racji.

80% żywności nie istniało 100 lat temu

Nie wiem, jak to się stało, ale jakoś większość społeczeństwa wciąż wierzy, że to, co natura nam dała i jedliśmy przez setki pokoleń (masło), jest niezdrowe, a sztuczny i chemiczny produkt z fabryki powstały przy dziesiątkach skomplikowanych procesów (margaryna) jest zdrowy. O ile warzywa takie jak kalafior czy sałata niewiele się zmieniły w ciągu ostatnich 100 lat, to dzisiejsze zboża są prawdziwymi mutantami. Nie potrzeba było żadnej inżynierii genetycznej, żeby wyhodować zboża-potworki. Obecne awantury wokół GMO to tylko temat zastępczy, żeby odwrócić uwagę od tego, co zrobiliśmy z naszą żywnością.

Czytaj dalej 80% „żywności” w sklepach nie istniało 100 lat temu

Gluten zamiast mięsa

Przeglądając napisaną wcześniej stronę Gluten – nie tylko celiakia, zobaczyłem z boku reklamę… glutenu. Okazuje się, że gluten jest sprzedawany w postaci proszku (mąka zawierająca prawie czysty gluten) albo gumowatego ciasta.

seitan gluten paleo smak

Zdjęcie powyżej przedstawia plaster pieczeni z mięsa, tak? Otóż nie, jest to czysty gluten, który może być tak przyrządzony i przyprawiony, że strukturą i smakiem do złudzenia wręcz przypomina mięso. Gluten jako zamiennik mięsa jest często stosowany w kuchniach wegetariańskich i azjatyckich, dlatego nazywa go się także z japońskiego seitan. Istnieją także batony składające się z niemal czystego glutenu z niewielkimi dodatkami smakowymi. Czytaj dalej Gluten zamiast mięsa

Jedzenie i zachowanie

Od dawna wiedziałem, że cukier i różne sztuczne dodatki do żywności wywołują niepożądane zachowania u dzieci, które to często dostają swoją nazwę (np. ADHD) i na które często dostępne są lekarstwa. Przecież to jest logiczne – dziecko naszpikowane cukrem i chemią jest niegrzeczne, więc trzeba w niego wmusić jeszcze więcej chemii.

Przeczytałem o bardzo ciekawych badaniach brytyjskich, które pokazują czytelnie, jak poważny to jest problem. Badacze podzielili dzieci w wieku od 5 do 9 lat na dwie grupy:

  • grupa I dostała zdrowe przekąski: kawałki jabłek, marchewki, kanapki (wiem, chleb nie jest zdrowy, ale ludzie w to wierzą), hummus itp, a do picia była tylko woda
  • grupa II dostała wszystko to, co dzieci jadają na swoich przyjęciach: słodycze, czipsy, słodzone napoje gazowane – wszystko pełne cukru i sztucznych dodatków

Czytaj dalej Jedzenie i zachowanie