Archiwum kategorii: Przepisy SCD

Przepisy na dietę SCD

Tatar

Tatar (albo inaczej: befsztyk tatarski) – surowe mięso i surowe żółtko, czyli w sam raz posiłek dla jaskiniowca –  czy rzeczywiście? Według angielskiej Wikipedii tatar jako danie z surowej wołowiny i żółtka ma zaledwie stuletnią historię. Ogniem posługiwał się już Homo Erectus przed milionem lat i według wielu to właśnie obróbka termiczna żywności pozwoliła mu na szybki rozwój. Czy powinniśmy więc jeść surowe mięso? Czy to zdrowe i bezpieczne?

Mięso poddane obróbce termicznej (pieczone, gotowane…) ma dużo zalet, ale też kilka wad, np. gorszą dostępność niektórych aminokwasów i znacznie mniejszą zawartość witamin B6 i C. We wszystkich kulturach świata istnieją dania zawierające surowe mięso (tatar lub carpaccio w Europie, sushi w Azji…) i pomimo opanowania ognia od tysiącleci wciąż część mięsa jadamy na surowo. Dokładnie to samo zresztą robią także żyjące współcześnie prymitywne plemiona.

Tatar, befsztyk tatarski, Paleo SMAK

Tatar (befsztyk wołowy) – tradycyjne europejskie danie z surowej wołowiny – przepis: Czytaj dalej Tatar

Reklama wspiera rozwój strony:

Smalec (czysty)

Smalec jest doskonałym tłuszczem do smażenia, szczególnie do potraw, do których słodki posmak oleju kokosowego albo goryczka oliwy z oliwek niezbyt by pasowały. Czysty smalec ma dość wysoki punkt dymienia, a zdecydowana większość kwasów tłuszczowych smalcu jest zdrowa (czytaj więcej: Czy smalec jest paleo?).

smalec-paleo-smakSmalec uzyskujemy z wytopu tłuszczu wieprzowego – najczęściej słoniny, choć można też użyć podgardla i bardzo tłustego boczku. Smalec może być czysty (uniwersalny do zastosowań kuchennych) albo ze skwarkami (i cebulą, jabłkiem itp) – taki smalec świetnie smakuje na chlebie paleo.

Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu).

Przepis na czysty smalec domowy, niezastąpiony w kuchni, Czytaj dalej Smalec (czysty)

Stek (befsztyk)

Dobry stek to niebo w gębie godne prawdziwego jaskiniowca, bo to w końcu kawał mięcha potraktowany przez moment ogniem, a mimo to najczęściej surowy w środku. Tylu ludzi zajada mięso, a mało kto wie, czym się różni stek od befsztyku. Stek to potrawa z kawałka mięsa krojonego w poprzek włókien mięśniowych, który się smaży, piecze albo grilluje. Stek można zrobić z każdego rodzaju mięsa, nawet z ryby. Befsztyk z kolei to stek z wołowiny.

Stek, befsztyk, Paleo SMAK

Jak surowe mięso jest ci obce, to zacznij od steków wysmażonych i staraj się smażyć je coraz krócej, aż za którymś razem osiągniesz średnio krwisty i będziesz w stanie powiedzieć, jakie najbardziej lubisz. Na zdjęciu powyżej średnio wysmażone steki – w środku z dziczyzny (ciemniejsze mięso), po bokach wołowina. Nie bój się surowego mięsa wołowego – jest bardzo zdrowe, wyjątkowo odżywcze i łagodne dla żołądka. Czytaj dalej Stek (befsztyk)

Rosół

Ukochany przez nasze babcie, a przez mamy nieco zapomniany albo co gorsza zastępowany chemicznymi kostkami i proszkami – rosół – najlepsze i najtańsze lekarstwo, suplement diety i nawet kuracja odmładzająca. Rosół, zwany czasem bulionem, doskonale rozgrzewa, obniża ciśnienie krwi, poprawia humor i zwalcza depresję.

Rosół, wywar z kości, Paleo SMAK

Południowoafrykańskie przysłowie, które mówi, że dobry rosół wskrzesi martwych, nie jest zbyt dalekie od prawdy. Rosół naprawdę ma wiele zalet Czytaj dalej Rosół

Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao)

Chleb paleo bananowy z ziarnami kakao, Paleo SMAKJak inne chleby bananowe, ten jest dość słodki. Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) niezbyt nadaje się na klasyczne kanapki z warzywami lub wędliną, ale za to jest idealny na szybkie śniadanie, jedzenie poza domem, a przede wszystkim jako śniadanie albo przekąska dla dzieci, których nie trzeba specjalnie namawiać do zjedzenia tego bardzo smacznego, bezglutenowego i dość zdrowego chleba. Słodycz bananów i miodu kontrastuje z goryczką ziaren kakaowca tworząc razem pyszną kompozycję o ciekawym smaku, która chyba każdemu przypadnie do gustu.

Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) – przepis Czytaj dalej Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao)

Mąka migdałowa

Mąka migdałowa jest na liście składników wielu przepisów na wypieki paleo, szczególnie chleby. Mąka migdałowa to zmielone migdały, czasem blanszowane, czasem ze skórką i można stosować ją jako zamiennik mąki pszennej. Pszenicy nie jadamy, nie tylko dlatego, że ma gluten, ale że zboża szkodzą (czytaj więcej: Gluten – nie tylko celiakia, Zboża szkodzą oraz Dieta paleo).

Oczywiście mąkę migdałową można kupić w nielicznych sklepach i w sprzedaży wysyłkowej, ale jest dość droga, kilogram kosztuje ponad 50 zł (sprawdź ceny). Może nie wiesz, ale mąkę migdałową możesz zrobić samodzielnie w domu!

Mąka migdałowa, Paleo SMAK

Mąkę migdałową ciężko znaleźć, za to migdały są w każdym sklepie. Czytaj dalej Mąka migdałowa

Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym)

Chleb paleo bananowy nie jest typowym chlebem kanapkowym, ponieważ jest dość słodki. Doskonale się za to komponuje z masłem i stanowi świetne śniadanie albo przekąskę – dzieci go uwielbiają. Dodatek mleka kokosowego zapewnia odpowiednią wilgotność i zdrowy tłuszcz. Chleb bez zbóż (bezglutenowy) i bez nabiału (laktozy i kazeiny) – bananowy chleb paleo z mlekiem kokosowym – jak zrobić?

Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym), Paleo SMAK

Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) – przepis Czytaj dalej Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym)

Naleśniki bananowe (paleo, z mąki kokosowej)

Pamiętacie przepis na Najprostsze naleśniki – tylko 2 składniki? To pyszne i bardzo proste naleśniki, jednak przewrócenie ich na patelni wymaga niemało zręczności. Naleśniki bananowe z mąką kokosową zawierają tylko jeden składnik więcej, ale są dużo łatwiejsze w obsłudze i wciąż są bezglutenowe, paleo i bez kazeiny (mleka).

Naleśniki bananowe (paleo, z mąką kokosową)

Paleo naleśniki – bananowe z mąką kokosową, przepis Czytaj dalej Naleśniki bananowe (paleo, z mąki kokosowej)

Szpik – masło bogów

Nie ma nic bardziej paleo od jedzenia szpiku – na długo zanim nasi przodkowie nauczyli się polować, szpik kostny ze znalezionej padliny oraz zwierząt upolowanych przez inne drapieżniki był pierwszym łatwo dostępnym źródłem tłuszczu zwierzęcego – bombą energetyczną i witaminową. To właśnie skoncentrowana energia zawarta w szpiku zwierząt pozwoliła nam rozwinąć mózg, zacząć sprawnie myśleć i w końcu polować samodzielnie.

Szpik 1, Paleo SMAK

Dwa miliony lat temu malutki Homo Habilis nie był w stanie samodzielnie zabić większości dużych zwierząt. Podpatrując inne drapieżniki i padlinożerców, próbował dostać się do szpiku wewnątrz znalezionych kości. Czytaj dalej Szpik – masło bogów

Chleb niskowęglowodanowy paleo (z warzyw)

Czy z warzyw można zrobić chleb? Oczywiście, w dodatku chleb bezglutenowy, bez zbóż, nabiału i niskowęglowodanowy, a także ze zdrowym profilem tłuszczów wielonienasyconych. Chleb, który jest przy tym bardzo smaczny, sycący i szybko się go przygotowuje.

Chleb paleo, niskowęglowodanowy, Paleo SMAK

Jak zrobić taki pyszny i zdrowy chleb? Przepis na chleb paleo, niskowęglowodanowy, bez zbóż, nabiału (laktozy i kazeiny) i bezglutenowy: Czytaj dalej Chleb niskowęglowodanowy paleo (z warzyw)