Archiwum kategorii: Badania

Wyniki moich badań przed o po przejściu na żywienie paleo.

Ruch nie chroni przed cukrem

Powszechnie wiadomo, że cukier ma szkodliwy wpływ na nasze zdrowie, a aktywność fizyczna pozytywny.  Czy to oznacza, że ruszając się, możemy sobie pozwolić na więcej cukru? Badacze postanowili to sprawdzić.

Bieganie, aktywność fizyczna

Mamy niezliczone badania pokazujące szkodliwy wpływ cukru na nasze zdrowie, choćby: {1}, {2}, {3}, {4}, {5}, w szczególności na choroby serca: {6}, {7}, {8}, {9}. Z drugiej zaś strony z innych badań jasno wynika, że aktywność fizyczna chroni przed chorobami serca. Nasuwa się pytanie – a co jeśli jemy cukier i jednocześnie ruszamy się?
Czytaj dalej Ruch nie chroni przed cukrem

Reklama wspiera rozwój strony:

Glukoza i paleo – badanie krwi 2022

Od co najmniej 7 lat piszę o poziomie swojej glukozy w krwi na czczo (wpisy z 2015, 2016, 20182020). Wszystko z tego powodu, że jedząc słodkości miałem niższy cukier rano niż po ich ograniczeniu. Dlaczego?

Glukoza na czczo 2022

Miałem kilka pomiarów ze „słodkich” czasów i wszystkie są w granicach 77-86 mg/dl. Za to po wyrzuceniu cukru i śmieci z pożywienia większość pomiarów była od 90 do 100 mg/dl. Jak to możliwe? Czytaj dalej Glukoza i paleo – badanie krwi 2022

Sztuczne słodziki i ryzyko raka

W ostatnich tygodniach pojawiły się wyniki badania prowadzonego we Francji w latach 2009-2021 i obejmującego ponad 100.000 ludzi. Naukowcy sprawdzali, czy spożywanie sztucznych słodzików ma wpływ na ryzyko raka.

Cukier, Paleo SMAK

O tym, jaki wpływ ma cukier na nasze zdrowie, wie chyba każdy, choć jego spożycie jest wciąż ogromne. Koncerny żywieniowe znalazły więc nowy sposób na zarabianie – słodycze bez cukru. Reklamowane jako zdrowe – czy rzeczywiście? Czytaj dalej Sztuczne słodziki i ryzyko raka

Glukoza i paleo – badanie krwi 2020

Już kilka razy pisałem o moich wynikach badania cukru w krwi na czczo – w 2015, 2016 i 2018 (a sam wykres też opublikowałem w 2019). Cała afera o to, że po wyrzuceniu słodkiego i przetworzonego syfu z mojego jedzenia ilość glukozy w mojej krwi wyraźnie poszła w górę.

Każdy kolejny wpis zawierał coraz więcej informacji, a teraz mogę powiedzieć, że już dokładnie wiem, co i dlaczego się dzieje. Dlaczego więc u niektórych ludzi po przejściu na zdrowe żywienie wyniki badań cukru mogą pójść w górę?

Cukier w krwi i dieta paleo

Poziom glukozy w krwi może się zmieniać wręcz z minuty na minutę, ale powyższy wykres pokazuje mimo wszystko pewną prawidłowość – za czasów jedzenia chleba miałem cukier w granicach 80-90 mg/dl (bardzo dobrze), a jedząc niskowęglowodanowo mam wyniki 90-100 mg/dl – dobrze, ale nie najlepiej. Czytaj dalej Glukoza i paleo – badanie krwi 2020

Rak i cukier – badanie miliona osób

Pomimo dziesiątków badań rzadko kiedy przebija się do świadomości przeciętnego zjadacza chleba związek pomiędzy cukrem i rakiem. Niedawno trafiłem na badanie na ten temat obejmujące ponad milion ludzi!

Otyłość paleo smak, Boris Kustodiev
Słodycze – martwa natura, Boris Kustodiev

Związek pomiędzy węglowodanami i rakiem jest jasny i znany od dawna (zobacz więcej: Rak żywi się cukrem). Nie było jednak jeszcze badania na tak wielką skalę! Czytaj dalej Rak i cukier – badanie miliona osób

Antybiotyki i alergie u dzieci

Nikt nie neguje tego, że antybiotyki są czasem niezbędne i mogą nawet ratować życie. Powinniśmy jednak wiedzieć, że ich stosowanie ma skutki uboczne. Coraz więcej badań wiąże stosowanie antybiotyków u dzieci z późniejszymi alergiami.

lekarstwa

Odkrycie antybiotyków odmieniło medycynę, która z upuszczania krwi przemieniła się w stosowanie nowoczesnych i skutecznych lekarstw. Antybiotyki praktycznie wyeliminowały choroby, które wcześniej były głównymi zabójcami ludzkości.

Do niedawna sądzono, że antybiotyki nie mają poważniejszych skutków ubocznych, no może poza chwilową biegunką. Mamy jednak coraz więcej badań, według których istnieje związek pomiędzy stosowaniem antybiotyków u dzieci, a późniejszymi alergiami i podobnymi problemami zdrowotnymi. Czytaj dalej Antybiotyki i alergie u dzieci

Pierwsze badanie o diecie paleo w czasie ciąży

Choć chyba każda paleo-mama potwierdzi, że ciąża była bez szczególnych komplikacji i choć logiczne, że dieta bogata w białko, tłuszcz, witaminy i minerały jest najlepsza w czasie ciąży, to brakowało badań naukowych na temat żywienia paleo i ciąży.

Ciężko się dziwić więc, że wiele mam miało wątpliwości – czy słuchać lekarzy i jeść śmieci z cukrem, czy też zaufać sobie i jeść prawdziwe jedzenie. Z ogromną satysfakcją mogę potwierdzić, że to się zmieniło i mamy pierwsze badanie o diecie paleo w czasie ciąży!

ciąża

Omawiane badanie pojawiło się niedawno w czasopiśmie o długim tytule: European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology. Czytaj dalej Pierwsze badanie o diecie paleo w czasie ciąży

Ferrytyna (czy żelazo to nowy cholesterol?)

Wojna z mięsem trwa w najlepsze. „Naukowcy” wynajdują coraz to nowsze powody, dla których powinniśmy przestać jeść czerwone mięso – od sławnego cholesterolu i tłuszczów nasyconych do tak egzotycznych substancji jak TMAO albo Neu5gc.

Ostatnio w ogniu ataków jest żelazo. Według niektórych organizacji zawarte w mięsie żelazo jest zabójcze i dlatego powinniśmy zamiast steku jeść ciecierzycę. Jaka jest prawda? Czy żelazo rzeczywiście może nam szkodzić?

Ferrytyna

Ilustracja powyżej przedstawia kompleks ferrytyny – organicznego związku wiążącego żelazo i przechowującego je w bezpiecznej formie. Ferrytyna jest prastarym związkiem chemicznym – mają je algi, bakterie, wszystkie rośliny, zwierzęta i ludzie.

Bardzo ciężko znaleźć na naszej planecie życie bez żelaza. Wykorzystujemy je do produkcji energii i bez niego opadamy z sił. Jest niezmiernie ważne dla kobiet w ciąży – niedobór żelaza u mamy ma poważne konsekwencje dla dziecka. Czytaj dalej Ferrytyna (czy żelazo to nowy cholesterol?)

Czy czerwone mięso powoduje raka? Co naprawdę pokazują badania?

Na fali trwającej nagonki na mięso co rusz obiegają nas informacje o tym, że mięso, szczególnie to czerwone, wywołuje raka. Czy rzeczywiście tak jest? Zobacz, jakie wnioski badań są całkowicie pomijane przez media i czy mięso rzeczywiście wywołuje raka.

Czerwone mięso

Jemy mięso od milionów lat. W historii ludzkości nigdy nie było społeczności niejedzącej mięsa przez więcej niż kilka pokoleń. Ciężko znaleźć zwierzęta, które są ściśle roślinożerne – krowy, owce, jelenie itp zjadają owady, drobne gryzonie i ptaki, widzimy je także czasem ogryzające padlinę. Czytaj dalej Czy czerwone mięso powoduje raka? Co naprawdę pokazują badania?