Kuchnia paleo

Ten artykuł jest o przygotowaniu kuchni do żywienia paleo. O tym, na czym polega dieta paleo, jak wygląda gotowanie paleo i co się je, przeczytaj: Co to jest dieta paleo? | Paleo dla początkujących oraz przepisy i przykładowe jadłospisy paleo.

Paleo kuchnia, Paleo SMAK
W kuchni, Zinaida Serebriakova, 1923

Zanim zaczniesz zapełniać swoją kuchnię nowymi, dotąd nieużywanymi produktami, jak olej kokosowy, wygospodaruj trochę czasu, by przejrzeć zawartość lodówki, szafek i półek. Trudno będzie gotować zdrowe potrawy mając wciąż wielkie zapasy niezdrowych i kuszących składników. Nasza kuchnia paleo to nie jest miejsce dla zbóż i produktów zawierających gluten (a wielu nie ma pojęcia, jak sporo z przechowywanych przez nas rzeczy go zawiera). Wyrzucanie żywności nie jest najlepszym pomysłem, dlatego spakuj wszystkie ciasteczka, mąki, kasze, makarony i rozdaj znajomym. Ptaki w parku czy nad wodą na pewno też nie pogardzą. Na początek możesz zostawić sobie trochę ryżu albo kaszy gryczanej, jeśli uważasz, że się przyda.

Teraz możesz zacząć zapełniać te puste półki i proponuję zacząć od zdrowych tłuszczów. Podstawą jest olej kokosowy (najlepiej extra virgin) i oliwa z oliwek (najlepiej extra virgin, niefiltrowana), ale mogą się też przydać smalec i masło klarowane (przepis). Zwykłe masło nie jest stricte paleo, ale w wielu domach paleo je się go w naprawdę dużych ilościach. Zamiennikiem bułki tartej i świetnym dodatkiem do warzyw są wiórki kokosowe, wkrótce twoja kuchnia paleo będzie je mieć w workach kilogramowych, a nie malutkich torebeczkach.

W lodówce nie powinno braknąć jajek, postaraj się mieć minimum 20, bo nie obejrzysz się, jak zejdzie 10 jednego dnia. Warto mieć w zamrażalniku trochę mięsa albo ryby, mogą się przydać, kiedy głód przyciśnie, a nie będzie czasu iść do sklepu. Niektóre owoce i warzywa doskonale dają się mrozić: np. banany, kalafior czy brokuł. Dużo miejsca mogą zająć świeże warzywa, a tych pewnie będziesz jeść dużo, do wyboru do koloru: ziemniaki, bataty, kalafior, brokuł, por, brukselka, fasolka szparagowa, marchewka, pietruszka, pasternak, papryka, cebula, buraki, pomidory, ogórki. Pewnie będziesz mieć też słoiki i puszki zawierające przetwory czy przeciery warzywne.

Kuchnia paleo ma zawsze na przekąski owoce świeże i suszone, orzechy i migdały, a do deserów przyda się miód i kakao (Czy kakao jest paleo?). Do wypieków (i nie tylko) potrzebne będą mąki, proponuję zacząć od kokosowej i ziemniaczanej, ale migdałowa, kasztanowa i inne niezbożowe też się mogą przydać.

Z akcesoriów kuchennych na pewno będziesz potrzebować garnek do gotowania na parze (sprawdź ceny), dobry robot kuchenny też będzie pomocny przy krojeniu albo szatkowaniu warzyw, a do niektórych potraw może przydać się blender. Gotowane warzywa szybko się nudzą, warto więc, by kuchnia paleo miała jakieś żaroodporne naczynie, bo pieczone warzywa mają zupełnie inny smak.


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Wcale nie trzeba wielkich rewolucji kuchennych, żeby być zdrowym 🙂

Podyskutuj o kuchni i gotowaniu: polskie forum paleo. Zadaj pytanie albo pochwal się swoimi potrawami, podziel doświadczeniami i pomóż innym!

Czytaj też: Co to jest dieta paleo? | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na…. | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Zboża szkodzą | Czy dieta paleo jest dietą odchudzającą? | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

8 komentarzy do “Kuchnia paleo”

  1. Dziękuję za link, faktycznie jest tu wszystko. Niestety producenci win najczęściej nie podają zawartości siarczynów w winie.
    Inna sprawa, że dawka czyni truciznę, to podstawowa definicja w toksykologii. Złoty umiar 🙂

  2. Mam jeszcze pytanie dotyczące napojów rozrywkowych. Czy w szerokiej definicji diety PALEO jest miejsce na: wina wytrawne, czyste wódki, piwo? Zakładam, że wszystkie likiery zagęszczane i doprawiane cukrem wzmacniają nie tylko humor, ale i tkankę tłuszczową, ale czerwone wytrawne wino jest chyba całkiem niewinne. Proszę o dwa słowa pocieszenia dla fanki sfermentowanych winogron 🙂

  3. A co z maka z konopii? Ma niby tyle wspanialych wlasciwosci, ale nie wiem jak ja zastosowac. O.k w lodach czy w chlebie paleo ale poza tym? ma ktos jakies doswiadczenia? Kupilam ja bo na opakowaniu pisze, ze swietna do zageszczania sosow….tyle, ze albo robie cos zle albo ….nie wiem…nie jadalne…no i robia sie ochydne kluchy.

    1. Mąka z konopi nie jest taka zdrowa, zawiera 3x więcej tłuszczów omega-6 niż omega-3, ale raczej jest dozwolona na paleo. Zobacz https://paleosmak.pl/kuchnia-paleo/maka/
      Możesz jej używać do ciast, chlebów, spodów do pizzy, naleśników i podobnych potraw, ale najczęściej w połączeniu z innymi mąkami, a nie samodzielnie.

  4. Paleo ma bardzo szeroką definicję, orzechy i migdały oczywiście się w nich mieszczą, ale nie powinniśmy ich za wiele jeść.
    Mąka orzechowa w pewnych ilościach jest dopuszczalna, ryżowa też, choć ta ostatnia to czysta skrobia bez żadnych wartości odżywczych. Soja i tofu nie są paleo, znajdź w menu: odżywianie, fakty i mity, rośliny strączkowe. Mleko kokosowe jest OK.
    A do spróbowania to zacznij od poczytania w menu: Dieta paleo, paleo dla początkujących.

  5. Kurcze, a ja myślałam, że orzechy, mąka migdałowa i kakao nie są paleo. Myślałam, że cała skrobia jest be, a tu proszę. Nie jest tak źle 🙂
    Czy mąka orzechowa i ryżowa są dopuszczone czy nie?
    A co z soją? Czy tofu jest paleo? A mleko kokosowe?

    Przepraszam za nadmiar pytań, ale chcę spróbować serio.

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *

Dieta paleo po polsku i styl życia dla dzieci i dorosłych