Zakwas z buraków to chyba najprostsza kiszonka do wykonania w domu – zawsze wychodzi. Zakwas buraczany to nie tylko podstawa smacznego barszczu, ale przede wszystkim smaczny i bogaty w witaminy probiotyk.
Chleby bananowe są smaczne i czasem bardziej przypominają słodkie ciasto niż chleb. Mają też dużo węglowodanów i raczej mało białka. Pomyślałem – czy da się zrobić chleb bananowy, który nie jest taki słodki i ma więcej białka? Tak powstał chleb paleo bananowo-fasolowy.
Na stronie PaleoSMAK były już 4 przepisy na brownie (ciasto czekoladowe paleo) oraz 5 przepisów na chleby bananowe (zobacz przepisy paleo: na ciasta i na chleby), ale nie było do tej pory przepisu na brownie bananowe. A szkoda, bo to przepyszne ciasto czekoladowe i do tego bez glutenu, nabiału (laktozy i kazeiny) oraz orzechów!
Mój syn jada wiele warzyw, ale nie przepada za brokułami (za to córka je naprawdę lubi). Szukaliśmy sposobu, żeby przekonać go do jedzenia tego tak zdrowego warzywa, aż moja żona wpadła na pomysł zrobienia brokułowych ciasteczek – w końcu wszystkie dzieci lubią ciasteczka.
Zblendowała brokuł na drobne kawałki i żeby wzbogacić ten przepis o wartości odżywcze dodała jajka (białko) i olej kokosowy (zdrowy tłuszcz), a ponieważ powstałe ciasto było dość płynne, to użyła jeszcze mąki ziemniaczanej i kokosowej (ta ostatnio bardzo dobrze pochłania wilgoć). Rezultat: sukces! Syn je brokuły w postaci ciasteczek!
Ciasteczka brokułowe są naprawdę proste i można je szybko przyrządzić. Przepis na zdrowe ciasteczka z brokuła: Czytaj dalej Ciasteczka brokułowe→
Sklepowe lody z owocami mają wspólną tylko nazwę. Tak naprawdę jest tam głównie cukier, chemiczne odtłuszczone mleko w proszku i aromaty, które oszukują nasze zmysły. Całe szczęście każdy może w domu zrobić pyszne i zdrowe lody owocowe.
Najczęstsza ostatnio przekąska w moim domu – lody owocowe paleo – bez mleka (laktozy i kazeiny) i cukru – prawie nie posiadają alergenów i mogą być bezpiecznie jadane przez osoby z problemami autoimmunologicznymi.
Sklepowe lody składają się głównie z odtłuszczonego mleka w proszku, cukru (albo co gorsza syropu glukozowo-fruktozowego) i utwardzonych tłuszczów roślinnych. Jedząc zdrowo, unikamy wszystkich tych składników, ale to nie oznacza, że musimy rezygnować z lodów, bo możemy sami zrobić pyszne i zdrowe lody!
Szkoda, że tak późno zaczęliśmy w domu robić własne lody, bo są one przepyszne. Bardzo czekoladowe, obłędnie smaczne lody – bez cukru, mleka (laktozy i kazeiny), jajek – zawładnęły moim domem. Nie mają prawie w ogóle alergenów i można je jeść przy chorobach autoimmunologicznych. Tak – można jeść lody przy Hashimoto!
Biszkopt to lekkie ciasto na bazie jajek, cukru i mąki – zwykle pszennej, która dzięki zawartości gumowatego glutenu potrafi ciastu nadać puszystą, podobną do gąbki strukturę. Biszkopt bywa często podstawą tortu – całe szczęście można przyrządzić także pyszny biszkopt paleo – bezglutenowy (bez zbóż)!
Ja wolę raczej ciasta ciężkie i mokre, dlatego próbowanie biszkoptów w wersji paleo nie było na szczycie listy moich priorytetów, ale akurat żona sprawiła mi niespodziankę, przygotowując na ostatnie urodziny tort paleo.
Zdjęcie powyżej przedstawia ten biszkopt w wersji typowego ciasta, na tort trzeba je oczywiście zrobić w dużej okrągłej foremce.
Większość chlebów bananowych jest dość wilgotna, przez co nie tylko smakiem, ale i konsystencją odbiegają od tradycyjnego pieczywa. Mąka ziemniaczana daje dość suche wypieki, więc postanowiłem użyć ją do chleba bananowego. Rezultat wyszedł znakomity – chleb bananowy z mąką ziemniaczaną!
Dynia to wspaniałe i smaczne warzywo, które doskonale rośnie w polskich warunkach klimatycznych. Dynia może być spożywana bez problemu przez każdego, niezależnie od problemów trawiennych czy autoimmunologicznych. Z dyni można też zrobić smaczne ciasteczka – bezglutenowe, bez zbóż, nabiału (laktozy i kazeiny), orzechów i jajek.
Ciasto czekoladowe zawsze będzie moją słabością. Nie wiem, czy wszyscy tak mamy, czy może ja szczególnie jestem podatny na połączenie wilgoci, słodyczy i kakao. Całe szczęście jest dużo zdrowszych alternatyw do pełnych glutenu i cukru chemicznych wypieków. Oto brownie dyniowe – ciasto czekoladowe paleo.
Dynia jest fantastycznym warzywem, można ją w niezliczony sposób wykorzystać w naszej kuchni, a z jednej jej odmiany można nawet uzyskać przepyszny makaron! Zobacz więcej: Spaghetti z dyni makaronowej.