Natrafiłem na sieci na ciekawą tabelkę powołującą się na źródła szwajcarskie i zawierającą porównanie wartości odżywczych warzyw i owoców z lat 1985, 1996 i 2002:
Pokarm | Witaminy i minerały | Rezultaty | ||
1985 | 1996 | 2002 | ||
Brokuły | Wapń | 103 | 33 | 28 |
Kwas foliowy | 47 | 23 | 18 | |
Magnez | 24 | 18 | 11 | |
Fasola | Wapń | 56 | 34 | 22 |
Kwas foliowy | 39 | 34 | 30 | |
Magnez | 26 | 22 | 18 | |
Witamina B6 | 140 | 55 | 32 | |
Ziemniaki | Wapń | 14 | 4 | 3 |
Magnez | 27 | 18 | 14 | |
Marchewka | Wapń | 37 | 31 | 28 |
Magnez | 21 | 9 | 6 | |
Szpinak | Magnez | 62 | 19 | 15 |
Witamina C | 51 | 21 | 18 | |
Jabłka | Witamina C | 5 | 1 | 2 |
Banany | Wapń | 8 | 7 | 7 |
Kwas foliowy | 23 | 3 | 5 | |
Magnez | 31 | 27 | 24 | |
Witamina B6 | 330 | 22 | 18 | |
Truskawki | Wapń | 21 | 18 | 12 |
Witamina C | 60 | 13 | 8 |
Według tych danych ilość minerałów w niektórych warzywach czy owocach zmniejszyła się nawet 10 razy. Niestety nie mam żadnych źródeł na poparcie tych danych. Tabelka ta jest troszkę też podejrzana – nie ma żadnych jednostek, a poza tym nic nie wiadomo o metodologii pomiaru – czy warzywa i owoce pochodziły z dokładnie tego samego źródła w kolejnych latach, czy też raczej są to losowe próbki?
A jeśli to prawda, to jakie są przyczyny? Wymieniłbym wyjałowienie gleby poprzez rabunkową gospodarkę, coraz większe uprzemysłowienie rolnictwa, stawianie na ilość a nie jakość, chemię pobudzającą do szybszego wzrostu (a roślina nie zdąży wchłonąć z gleby wystarczająco minerałów), złe przechowywanie…
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo