Wątroba nie jest filtrem i nie gromadzi toksyn

Wątrobę powszechnie uważa się za organ filtrujący toksyny i dlatego niektórzy ludzie odmawiają jedzenia wątróbki, tłumacząc się „nie będę jeść czegoś, co filtruje toksyny”. Prawda jednak jest taka, że wątroba nie jest filtrem.

Wątroba

Wątrobę większość z nas uznaje za coś w rodzaju filtra, który oczyszcza krew z niepożądanych i szkodliwych substancji. W potocznym rozumieniu filtr to urządzenie, które gromadzi te substancje, usuwając je z czyszczonego płynu.

Po jakimś czasie ten filtr zgromadzi tak dużo, że się zatka i należy go oczyścić albo wymienić. Tak działają filtry w naszych urządzeniach domowych. Wątroba jednak nie działa w ten sposób.

Wątroba nie jest filtrem. Wątroba nie gromadzi toksyn. Jak więc działa wątroba i czym ona jest?

Można to opisać na trzy różne sposoby, zależnie od tego, ile szczegółów chcesz dostać.

Jak działa wątroba? Poziom dla opornych:

Wątroba nie filtruje i nie gromadzi toksyn. Wątroba przesyła je do odpowiednich organów, żebyśmy je wydalili z kałem i moczem.

Jak działa wątroba? Poziom średni:

Wątroba nie filtruje i nie gromadzi toksyn. Wątroba metabolizuje je do mniej toksycznych substancji i łatwiejszych do wydalenia. Te częściowo unieszkodliwione odpady nie są gromadzone w wątrobie, ale wydalane z moczem i kałem.

Jak działa wątroba? Poziom zaawansowany:

Wątroba nie filtruje i nie gromadzi toksyn. Detoksykacja w wątrobie zachodzi w trzech fazach – w pierwszej zachodzi utlenianie szkodliwych substancji, co przygotowuje je do fazy drugiej, w której wątroba do toksycznej cząsteczki „dokleja” inne związki (np. alkohole takie jak gliceryna). Ma to na celu uczynienie toksyn rozpuszczalnymi w wodzie (wiele substancji samych z siebie rozpuszcza się tylko w tłuszczach albo alkoholach) i mniej aktywnych metabolicznie. W fazie trzeciej wszystko to razem z żółcią wędruje do układu pokarmowego, z którego albo zostaje wydalone z kałem, albo w jelitach przechodzi z powrotem do krwi, by zostało przez nerki usunięte z moczem.

Wątroba więc nie gromadzi toksyn. W wątrobie danego zwierzęcia jest tyle samo toksyn, co w jego mięsie (mięśniach), a za to dużo więcej niezbędnych dla nas substancji odżywczych (np. witaminy A).

Niejedzenie wątróbki z powodu tego, że usuwa ona toksyny ma tyle sensu, co jedzenie lewą ręką, bo prawą się podcierasz w ubikacji i dotykasz poręczy w tramwaju 🙂

Widać też, jak ważne jest jedzenie tłuszczu. Dla trawienia tłuszczu wątroba wydziela żółć i razem z nią produkty unieszkodliwiania toksyn. Gdy nie jesz tłuszczu, nie wydzielasz żółci i cały proces detoksykacji jest zaburzony.

Pamiętaj więc – wątroba nie jest filtrem i nie gromadzi toksyn. Można (i powinno się!) wątrobę jeść na zdrowie.

Smacznego!


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

5 komentarzy do “Wątroba nie jest filtrem i nie gromadzi toksyn”

  1. Myślę, ze cos jednak gromadzi bo jest takie zjawisko, które nazywa sie stluszczenie wątroby. Wiemy ze toksyny, których organizm nie nadąża wydzielic na zewnątrz gromadza sie w tkance tluszczowej, czyli rowniez w tkance watrobowej. Mysle ze toksyny krążą po calym ciele i kumuluja wszedzie, w organach, sciegnach, szpiku wiec i w kosciach. Zgadzam sie ze miesnie i wątróbki sa równie mocno skażone anybiotykami, glifosatem z pasz GMO, sterydami, syntetycznymi hormonami i antybiotykami jak i całe mieso ladujace na naszych talerzach. Dzis nie istnieje hodowla zwierzat, dzis mamy produkcje miesa i nabiału. Czy z tak zanieczyszczonych wątróbek i miesa mozemy przyswajac potrzebne aminokwasy itd🤔 Ludzie którzy jedzą mieso oraz ci ktorzy go nie jedza maja podobne niedobory.

    1. Pokaż mi roślinne źródła witaminy A, D, B12 itp, to pogadamy o podobnych niedoborach 🙂

    2. Stłuszczenie wątroby to choroba, nie jest stanem fizjologicznym (występującym u zdrowej osoby) – https://pl.wikipedia.org/wiki/Niealkoholowa_st%C5%82uszczeniowa_choroba_w%C4%85troby

      Jedyne, czego bym się mógł potencjalnie bać jedząc wątrobę, to mykotoksyny.
      Aczkolwiek należy zauważyć, iż ilości spożywanej wątroby są relatywnie niewielkie, i nawet przy podwyższonym poziomie toksyn w niej, wątpię, czy miałoby to istotny wpływ na ogólne spożycie tych toksyn.

    3. Stluszczenie watroby to efekt nieprawidlowej diety polegajacej na spozywaniu nadmiaru weglowodanow prostych i zlozonych w towarzystwie tluszczy. Prowadzi to m.in do powstawania niekorzystnych trojglicerydow. Stluszczenie organow (opona brzuszna) oraz stluszczenie watroby zarowno to alkoholowe jak i niealkoholowe wynika ze spozywnaia nadmiaru rafinowanych cukrow (alkohol, pieczywo, ciasta, kasze, makarony, ryze czy slodka czekolada itd..).

Skomentuj Niph Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *