Czy cukrzyk może jeść majonez? Czy majonez podnosi cukry?

Odpowiedź jest taka sama jak na pytanie Czy cukrzyk może jeść budyń? Czy budyń podnosi cukry? – czyli: zależy jaki, kiedy i komu.
Decyzja o odstawieniu insuliny przy cukrzycy typu I insulinozależnej niesie ze sobą spore wyzwania, ale daje za to ogromne korzyści. Żeby jednak cukry nie przekraczały 135 mg% „troszkę” trzeba zmienić podejście do jedzenia.

Z wielu rzeczy warto zrezygnować (nabiał, zboża, owoce), a niektóre wystarczy ciut ograniczyć. Nie trzeba na szczęście rezygnować ze wszystkiego.
Ostatnio odkryłam, że majonez może być paleo. Mało tego, zrobiłam sałatkę z majonezem, która trzyma mi cukry bez konieczności podawania insuliny zewnętrznej.

Czy cukrzyk może jeść majonez?

O tym, jak zrobić samemu majonez, przeczytałam na blogu olgasmile.com.
Niestety za pierwszym razem zbagatelizowałam komentarze. Dopiero jak kolejny raz poniosłam porażkę, wylewając kolejną porcję jaj i oleju, postanowiłam dokładnie przeczytać wszystkie wskazówki, również te zawarte pod tekstem.

Główne składniki majonezu to żółtka i olej. Żółtka według zasad Diety Dobrych Produktów dr Witoszek zaliczam do tłuszczów. Nie należy ich jadać codziennie, ponieważ po pewnym czasie (u mnie 2,5 dnia) zaczynają podnosić mi cukry zarówno poposiłkowe jak i poranne.

Jeżeli chodzi o olej, to najlepsze są zdrowe tłuszcze. Jednak wszystko jadane codziennie, w nadmiarze, może podnosić cukry. Najlepiej posmarować danym tłuszczem okolicę skóry pod okiem na noc. Jeżeli rano skóra będzie opuchnięta, zaczerwieniona – ten olej nam nie służy*. Ja robię demakijaż oczu na noc olejem. Co kilka tygodni innym. W ten sposób wiem, kiedy powinnam zmienić tłuszcz.

Na swojej stronie Olga Smile podaje przepisy na majonez bez musztardy (sama jest uczulona na gorczycę), bez jajek, z tofu. Można więc eksperymentować.
Ja, jak odkryłam, że 20–30 g majonezu trzyma mi cukry, czułam się, jakbym przez trzy dni miała Święta Wielkanocne.
Rano zjadłam jajka na twardo ze skwarkami (100 g) i majonezem. Białko jajka jest produktem białkowym zwierzęcym, więc tego dnia, ze względu na cukry poranne nie było mowy o mięsie (Gdy poranne wstają zorze). Skwarki zaliczamy do tłuszczów, nie do produktów bogatobiałkowych.

Na kolejny posiłek sałatka z selera naciowego pokrojonego w kosteczkę, ogórki małosolne, skwarki, 20–30 g groszku zielonego i 20 g majonezu.
Seler naciowy nie podnosi mi cukrów, więc nie mam ograniczenia w ilości.
Groszek zielony jest białkiem roślinnym.

W tym dniu, ze względu na odkrycie majonezu, jadłam tylko jajka na twardo, majonez i skwarki.
Ponieważ już od trzech lat pilnuję zasad rotowania, jedzenia danego produktu maksymalnie przez dwa i pół dnia oraz jedzenia jednego białka zwierzęcego dziennie (ewentualnie dwóch roślinnych: Dekalog eMMy część I, II, III i Gdy poranne wstają zorze), zauważyłam, że odpowiedź mojego organizmu zmieniła się na przestrzeni tego czasu. Wynika to z faktu, że im bardziej nadużywamy danego produktu, tym szybciej uzyskujemy po nim odpowiedzi w postaci wzrostów cukrów ponad normę*.

Jeszcze pół roku temu wystarczyła godzina, żebym wiedziała, czy jajka będą mi służyć dzisiaj czy nie. Teraz zdarza mi się, że po godzinie mam cukry 100-120 mg%, a dopiero po 12-13 godzinach dostaję odpowiedź organizmu na dany alergen. Dlatego rozpiska dr Witoszek, po jakim czasie jaki produkt może dać skok cukru, jest cały czas ważna (Dekalog eMMy część II).

Kolejnego dnia jajka zamieniłam na kiełbasę z indyka. Pokroiłam w kostkę 80–130 g indyka, 20–30 g groszku zielonego, seler naciowy i ogórek małosolny bez ograniczeń i dodałam 20 g majonezu. Takie były moje dwa posiłki.
Na kolejne dwa posiłki zjadłam omlet z samych żółtek ze skwarkami.

Te dwa majonezowe dni będę mogła powtórzyć nie wcześniej niż za 21 dni. Ale i tak jest nieźle. To tak, jakby mieć Wielkanoc raz na miesiąc 😛

* sugestia Pani Doktor Ewy Bednarczyk–Witoszek.

Chciałabym przypomnieć, że ja odstawiłam insulinę na własne ryzyko. Od tego momentu niewielkie odstępstwo od diety może spowodować wzrost cukrów do niebezpiecznego poziomu, mogącego grozić nawet śmiercią.
Jeżeli wiemy, że nie mamy pełnej kontroli nad dietą, to KARYGODNYM jest odstawienie insuliny.
Nawet jedno ciasteczko może okazać się ogromnym ryzykiem (zwłaszcza na początku).
Oczywiście, będąc na insulinie, zjedzenie nadprogramowego kawałka tortu też może przynieść podobny skutek.

eMMa
"Sweet tooth"
lp.pw@htootteewsamme

Podyskutuj o cukrzycy i jej leczeniu: polskie forum paleo. Zadaj pytanie albo podziel się swoimi doświadczeniami i pomóż innym!


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

2 myśli nt. „Czy cukrzyk może jeść majonez? Czy majonez podnosi cukry?”

    1. Julio, żałuję, ale nie diabetologiem 😛
      Z kilku powodów postanowiłam być anonimowa. Pilnuję, aby jak najmniej danych o sobie podać, ponieważ mam nadzieję, że trudniej będzie mnie skojarzyć.
      Wolałabym jeszcze nie odpowiadać na Twoje pytanie.
      Możliwe, że przyjdzie taki moment, że nie będzie miało to dla mnie znaczenia.
      Środowisko medyczne, wbrew pozorom, jest bardzo małe.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za to pytanie, oraz wiele innych Twoich cennych komentarzy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *