Gluten zamiast mięsa

Przeglądając napisaną wcześniej stronę Gluten – nie tylko celiakia, zobaczyłem z boku reklamę… glutenu. Okazuje się, że gluten jest sprzedawany w postaci proszku (mąka zawierająca prawie czysty gluten) albo gumowatego ciasta.

seitan gluten paleo smak

Zdjęcie powyżej przedstawia plaster pieczeni z mięsa, tak? Otóż nie, jest to czysty gluten, który może być tak przyrządzony i przyprawiony, że strukturą i smakiem do złudzenia wręcz przypomina mięso. Gluten jako zamiennik mięsa jest często stosowany w kuchniach wegetariańskich i azjatyckich, dlatego nazywa go się także z japońskiego seitan. Istnieją także batony składające się z niemal czystego glutenu z niewielkimi dodatkami smakowymi.

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa? Czy można połączyć żywienie paleo i wegetarianizm? Zobacz: Dieta wegetariańska.

Dieta wegetariańska nie jest doskonała, jest w niej za mało niektórych aminokwasów, witamin i mikroelementów. Wegetarianie także jedzą szkodliwe oleje roślinne, zboża i rośliny strączkowe oraz najczęściej dostarczają swoim organizmom za dużo węglowodanów w stosunku do tłuszczu i białka. Ciekawe, że ten sam gluten, który dla niektórych jest zbędnym i szkodliwym składnikiem żywności, powodującym wiele chorób i przypadłości, jest spożywany przez innych w stanie niemal czystym jako główne danie swojego obiadu.

Gluten nie ma dla nas żadnej wartości odżywczej (jest białkiem, ale nie wykorzystujemy jego aminokwasów), a ponad to badania naukowe wiążą go z coraz większym gronem chorób i przypadłości: poczynając od łatwej do zdiagnozowania celiakii poprzez trudną do stwierdzenia nietolerancję glutenu dochodzimy do niepłodności, autyzmu, choroby Alzheimera i wielu innych, wydawałoby się nijak nie związanych z glutenem, schorzeń.

Rozumiem, że mięso dostępne w handlu jest często kiepskiej jakości i wiążą się z nim dylematy natury etycznej. Jednak zastępowanie mięsa glutenem jest fatalnym rozwiązaniem i przysparza więcej problemów niż rozwiązuje. Dieta wegetariańska zdecydowanie nie służy zdrowiu, ponieważ opiera się głównie na zbożach i roślinach strączkowych, a niektóre z jej dań to czysty gluten.

Jakie jeść mięso i ile? Jakie rodzaję mięsa są najzdrowsze? Zobacz: Mięso – zdrowie, pieniądze, sumienie.

Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

7 komentarzy do “Gluten zamiast mięsa”

  1. Gluten może uszkodzić niemal wszystkie nasze układy: krwionośny, pokarmowy, nerwowy, szkieletowo-kostny, urologiczny i dokładnie poprzez choroby/dysfunkcję tych układów może objawiać się celiakia.
    Oj jest gluten w postaci proszku. Jest taki program „jak to jest zrobione” i można zobaczyć jak robi się makaron – jajka z proszku, gluten z proszku czyli wszystko to syntetyczne produkty, i wychodzi „domowy makaron”.
    Co do kukurydzy to spotkałam się z opracowaniami u antropologów żywieniowych, że Europejczyk nie trawi kukurydzy. Mieszkaniec Ameryki Północnej uprawia kukurydzę dłużej niż Europejczyk i nauczył się jej trawić.
    Z kukurydzą jest jeszcze inny problem – może trafić się modyfikowana genetycznie. Niby w Polsce nie można uprawiać modyfikowanej ale często sprowadza się z USA, a tam jest modyfikowana, i gdy jemy to tego nie rozpoznamy jaki rodzaj kukurydzy nam się trafił. A modyfikowane szkodzą na pewno na przewód pokarmowy.

      1. Szkodliwość żywności GMO jest dużo szersza niż tylko jelita:
        1. http://faktydlazdrowia.pl/gmo-szokujace-wyniki-pierwszego-dlugotrwalego-i-niezaleznego-badania/
        2. "Nasiona kłamstwa" Jeffrey M. Smith.
        3. https://www.scribd.com/doc/7737982/Genetycznie-Modyfikowane-Organizmy-GMO-Obietnice-i-Fakty

        No i trzeba też wspomnieć o współczesnej pszenicy, której genetycy nie uważają za zmodyfikowaną GMO bo przy jej modyfikacji nie użyto splicingu do wstawienia lub usunięcia genu. Zastosowano hybrydyzację w skutek czego powstały nowe geny, których człowiek nie trawi stąd między innymi taki wysyp celiakii i wielu innych chorób związanych z pszenicą.

        W samych metodach GMO nie ma niczego złego, gdyby zostały one rzetelnie przebadane i dopracowane zanim zagościły na naszych stołach.

  2. Gosiu – bardzo ciekawe pytanie. Kawa, w umiarkowanych ilościach nie jest zła. Problemem jest, jak nie potrafisz bez niej funkcjonować. Ale dziękuję za sugestię, wkrótce się coś pojawi o używkach.
    Agnieszko – wiem, że dla niektórych mięso nie jest wskazane, ale to nie oznacza, że mają jeść gluten. Nawet wegetariańskie menu można skomponować tak, żeby oprzeć je głównie o warzywa, owoce i nabiał. Ze zbóż można jeść ryż i kukurydzę, gluten naprawdę nie jest potrzebny.

Skomentuj Gosia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *