Jadłospis paleo (nr 20)

Być może zauważyliście, że w publikowanych tutaj jadłospisach często pojawiają się egzotyczne owoce i/lub zielone sałaty. O ile są one zdrowe i smaczne, to ich transport i/lub produkcja zimą nie są przyjazne dla środowiska. Tym razem nieco odmienne, dużo bardziej ekologiczne podejście.

Co jemy? Jadłospis paleo, paleo menu, paleo smak

Jadłospis paleo i przykładowe menu na jeden dzień:

  • śniadanie – omlet z 3 jajek na cebuli na maśle klarowanym
  • obiad – duszone udko kurczaka z warzywami
    (ziemniaki, marchewka…)
  • deser – garść orzechów włoskich
  • do podjadania w ciągu dnia – ogórki kiszone

Banany i egzotyczne owoce mamy w sklepach każdego dnia, zimą i latem. O tej porze roku banany i awokado pochodzą z Peru, Ekwadoru albo innych bardzo odległych krajów, wręcz po drugiej stronie planety. Transport owoców, a następnie dojrzewanie na miejscu pochłaniają ogromne ilości energii z paliw kopalnych.

Tak samo zielone sałaty – ich przywóz z daleka nie opłaca się, a lokalna produkcja zimą wymaga nie tylko grzania, ale i doświetlania (pomijam już kwestię jakości sałaty, która zamiast słońca widziała tylko lampy). Odżywiamy się zdrowo i dbamy o nasze ciała, ale musimy także troszczyć się o naszą planetę. Co nam po zdrowym organizmie na zatrutej planecie?

Powyższy jadłospis zawiera dania, których składniki produkowane są lokalnie przez cały rok (jajka, mięso) albo łatwo przechowują się przez całą zimę aż do późnej wiosny (kiszonki, warzywa korzenne). Wspieramy także polskich producentów. Tak to przynajmniej wygląda w teorii, bo niestety ziemniaki w polskim sklepie mogą pochodzić nawet z Izraela.

Czytaj więcej o składnikach: Czy orzechy są paleo? | Czy ziemniaki są paleo? | Jajka omega-3 – samo zdrowie czy marketing? oraz Mięso – zdrowie, pieniądze, sumienie.

Jadłospis ten zawiera nie tak dużo węglowodanów i może wpisać się w dietę niskowęglowodanową. Ziemniak (a także bataty i pasternak) nie są zgodne z dietami SCD i GAPS, ale można je zastąpić innymi warzywami. Kiszenie kapusty redukuje w niej ilość substancji FODMAP, ale wciąż kapusta kiszona w większych ilościach (jak np. w bigosie) oraz cebula są niewskazane na diecie FODMAP. Jajka i orzechy nie mieszczą się w protokole autoimmunologicznym.

Publikowane na stronie PaleoSMAK jadłospisy mają różny motyw przewodni i różnych autorów oraz omawiają prezentowane posiłki pod kątem innych diet (SCD/GAPS, FODMAP, niskowęglowodanowa, protokół autoimunologiczny).

Sprawdź koniecznie inne jadłospisy oraz nasze przepisy, by zobaczyć różnorodne podejścia do żywienia paleo. Jeśli chcesz przedstawić w tym cyklu swój własny jadłospis paleo, skontaktuj się z nami.


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Dlaczego paleo? Co to w ogóle jest? Dieta paleo to nasz właściwy sposób odżywiania się, zgodnie z którym ewoluowaliśmy i który uformował nasz gatunek. Sprawdź sam(a)! Masz do stracenia tylko kilka chorób i kilogramów. Twoje ciało będzie ci za to wdzięczne.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

7 komentarzy do “Jadłospis paleo (nr 20)”

  1. nie wiem tylko czy jedzenie mięsa jest ekilogiczne, gdyż jego przemysłowa produkcja jest główna przyczyną emisji gazów cieplarnianych do atmisfery, poza tym gdybyśmy zamiast na paszę, plony ziemi przeznaczyli na pokarm dla ludzi,nie byłoby głodu na ziemi,ale na pewno przemysł mięsny by padł!Poza tym,jedzenie bananów latem jest hipokryzją, bardzo szybko się psują w transorcie,podobnie jak inne cytrusy, wiec są mocniej konserwowane, tym czasem w lecie mamy pod dostatkiem świeżych owoców- naszych sezonowych!!!Cytrusy w zimie to dla nas uzupełnienie diety w niezbędne witaminy i mainerały, sałata może i tak, ale mamy dostępna rukolę, roszponkę-to tez rodzaje sałaty,ale dojrzewające w Hiszpani lub we Włoszech, bo jedząc na zmiane ogórki kiszone i kiszoną kapustę można ich miec dość po tygodniu.Dieta powinna być przede wszystkim urozmaicona i dostosowana do wieku i ewentualnych specjalnych wymagań żywieniowych!

    1. Właśnie przemysłowa produkcja warzyw zielonych powoduje jeszcze większą albo co najmniej porównywalną produkcję gazów cieplarnianych niż mięsa, były niedawno ciekawe badania na ten temat. Temat bardzo skomplikowany i na pewno nie na parozdaniową dyskusję w komentarzach, ale świat nie jest czarno-biały, w sensie, że jedzenie roślin jest dobre dla planety, a jedzenie zwierząt nie.

    2. Proponuje wyluzowanie z eko. Ludzie nie są w stanie poważnie zaburzyć klimatu Ziemi. Nasza planeta sama sobie radzi z zanieczyszczeniami (np. przyrost biomasy w przypadku podwyższenia CO2) Człowiek produkuje 2% dwutlenku węgla jaki jest w atmosferze, z czego (70% to USA i Chiny) a cała ta moda na eko to sztucznie wywołane zjawisko bo robi się na tym dobry biznes.

  2. Mam do Ciebie pytanie Grzegorzu, bo chcę przejść na dietę PALEO z powodu trądzika (chyba mam uczulenie na gluten) tylko ja dość intensywnie biegam, ćwiczę itp. I teraz moje pytanie, jaki masz poziom energii za dnia, bo mam dziwną obawę że przy ograniczeniu węglowodanów będę jakby apatyczny, dlatego prosiłbym o porównanie jak to jest u Ciebie. POZDRAWIAM 🙂

Skomentuj Grzegorz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *