Czym zastąpić bułkę tartą? To chyba jedno z częstszych pytań ludzi przechodzących na żywienie paleo. Sam muszę ze wstydem przyznać, że łatwo zrezygnowałem z chleba i mąki, ale rozstanie się z bułką tartą zajęło mi dużo więcej czasu. Jak osiągnąć więc efekt jak na zdjęciu poniżej? Panierka paleo – panierka bezglutenowa – co i jak?
Panierka paleo może być albo dwuskładnikowa (rozbełtane jajko i sucha posypka) albo w postaci ciasta (jajko, przyprawy i suche składniki wymieszane razem).
Panierka paleo (bezglutenowa) – niektóre pomysły:
- wiórki kokosowe, mąka kokosowa
- płatki migdałowe, mielone migdały, mąka migdałowa
- łamane siemię lniane lub mąka lniana
- mielone orzechy, mąka orzechowa
- mąka z tapioki albo mąka/skrobia ziemniaczana lub ararutowa
- wszystkie kombinacje powyższych składników
Warto do panierki dodać przyprawy, może to być sól, pieprz, słodka papryka, chili, kolendra, czosnek w proszku, cebula w proszku, curry, mielony kmin rzymski… Teoretycznie panierkę można też przygotować używając innych nasion, jak np. sezamu czy słonecznika, jednak zawierają one bardzo dużo kwasu fitowego i/lub tłuszczów omega-6, więc raczej nie zalecamy ich jedzenia.
Najprostsza, najszybsza i chyba najtańsza panierka paleo to jajko i wiórki kokosowe, taka panierka doskonale się sprawdza do ryb i drobiu. Świetnie do niej pasuje nierafinowany olej kokosowy, ale do smażenia można też wziąć rafinowany olej kokosowy, masło klarowane (przepis) lub smalec.
Kokos, migdały, siemię lniane i orzechy są dozwolone w diecie SCD (tapioka i mąka ziemniaczana/ararutowa nie), choć niestety potencjalnie mogą uczulać i osoby z chorobami autoimmunologicznymi powinny uważać.
Nasiona i orzechy są także w większości dozwolone na diecie FODMAP (choć trzeba uważać z lnem, mąką migdałową i kokosową). W porównaniu do klasycznej panierki, większość z opisanych powyżej można zaklasyfikować jako niskowęglowodanowe.
Smacznego!
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
Ja ścieram na tarce wafle ryżowe i po problemie 😀 wiadomo, że przetworzone, ale czasem nie zaszkodzi 🙂
Polecam łupiny babki jajowatej. Używa się podobnie jak bułki tartej. Robiłem z nią cukinie w panierce i filet z kurczaka. Szybko się przypala, nie nadaje się więc do dłuższego smażenia, kotlety schabowe odpadają.
A amarantus można?
Jak już piszesz po angielsku, to prawidłowa nazwa to amaranthus. Po polsku to po prostu szarłat. Ze względu na dość sporą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych nie powinno się używać go panierowania i smażenia.
Amaranthus (Szarłat) w spolszczonej wersji 🙂
swietny post, wlasnie szukalam czym zastapic bulke tarta
Niby tak, sama tak robię, ale oprócz kokosa to tłuszcze nienasycone (orzechy, len) i po podgrzaniu, a szczególnie usmażeniu, raczej średnio się nadają do jedzenia…
Ula, słuszna uwaga. Weszłam na tę stronę z nadzieją, że znajdę tu to, czego szukam – a szukam chociaż namiastki panierki. Jednak powyższe propozycje, no, cóż – chyba nie nadają się do zastosowania, jeśli zależy nam na zdrowiu 🙁 … No, cóż, będę szukać dalej.
Ula, tłuszcze w postaci ziaren i nasion są dość stabilne termiczne. Nie możesz porównywać smażenia na na oleju z tłuszczami nienasyconymi do panierowania w nasionach zawierających te same tłuszcze. W postaci naturalnej, uwięzione w nasionach, tłuszcze są stabilne. Dopiero wyciśnięte i odfiltrowane stają się naprawdę niestabilne termicznie.
Niektóre orzechy, np. laskowe, mają mało tłuszczów nienasyconych. Poza tym mąka ziemniaczana i ararutowa nie zawierają w ogóle tłuszczów – żadnych.