Zamiast jajek – czym zastąpić jajka?

Jajka to jeden z najzdrowszych i najbardziej odżywczych pokarmów na naszej planecie. Niestety jajka, a szczególnie ich białko, należą do silnych alergenów i drażnią układ odpornościowy, przez co najczęściej są wykluczone (stale lub tymczasowo) przy chorobach autoimmunologicznych.

Wiele przepisów paleo, przede wszystkim na chleby i wypieki, ma w składzie jajka. Całe szczęście w wielu przypadkach jajka da się zastąpić mniej uczulającymi pokarmami. Co zamiast jajek? Czym zastąpić jajka?

Zamiast jajka - żelatyna

Jajka pełną różne funkcje w potrawach i to głównie od tego zależy, czym możemy je zastąpić. Poza walorami smakowymi jajka mogą wiązać (kleić) potrawę, nadawać jej strukturę i puszystość, a także nawilżać.

Czym zastąpić jajka?

  • żelatyna – chyba najlepsza do zastępowania jajek, doskonale wiąże i nawilża. Na każde jajko weź płaską łyżkę żelatyny i rozpuść w 3 łyżkach zimnej wody. Wymieszaj i zostaw na chwilę, by żelatyna dobrze nasiąkła wodą, potem jeszcze raz dobrze wymieszaj. Delikatnie podgrzewaj, aż żelatyna się całkowicie rozpuści – użyj natychmiast w przepisach, możesz ją ubić mikserem, tak jak zwykłe jajka.
  • agar – też dobry, w przeciwieństwie do żelatyny (białka), agar jest słabo przyswajalnym cukrem. Używaj tak samo jak żelatynę.
  • siemię lniane – na każde jajko weź łyżkę siemienia lnianego i 3 łyżki gorącej wody – dobrze wymieszaj i powstałą papkę użyj zamiast jajka.
  • chia (szałwia hiszpańska) – także jedna łyżka nasion na 3 do 5 łyżek wody
  • mąka/skrobia ziemniaczana albo z tapioki – z reguły 1 albo 2 łyżki mąki na każde jajko, dobrze sprawdza się w pasztetach.
  • banan – na każde jajko pół rozgniecionego banana.
  • purée lub mus jabłkowy – około 1/4 szklanki zamiast 1 jajka.
  • purée z dyni (przepis) – 1/4 szklanki na każde jajko w przepisie.
  • tłuszcz, woda i soda oczyszczona – pomijając białko, jajko składa się w dużej mierze z tłuszczu i wody, dlatego możemy zamiast niego wziąć łyżkę tłuszczu (olej kokosowy, oliwa z oliwek…), 2 łyżki wody i 1/2 łyżeczki sody (dla wyrośnięcia).

Powyższe zamienniki są dobre, o ile przepis nie woła więcej niż 3-4 jajka – powyżej tej ilości możesz mieć problemy z konsystencją i smakiem.

Żelatyna jest idealnym zamiennikiem, bo dostarcza nam białko, jest dobrze tolerowana przez wszystkich, można jej używać nawet na protokole autoimmunologicznym.

Wszystkie powyższe zamienniki jajek są dozwolone na diecie paleo. W zależności od stosowanej specyficznej diety możesz mieć jednak większy wybór:

  • protokół autoimmunologiczny – najlepsza jest żelatyna, ale mąka z tapioki, owoce i „tłuszcz, woda, soda” też się sprawdzą, w niektórych przypadkach (mniej ścisła dieta) można też użyć siemię lniane, szałwię hiszpańską (chia) i mąkę ziemniaczaną.
  • dieta SCD – agar, chia, siemię lniane i mąki są niedozwolone.
  • dieta FODMAP – poza jabłkami w zasadzie wszystkie składniki są dozwolone, choć dojrzałe banany w nadmiarze mogą być problematyczne .
  • dieta niskowęglowodanowa – przy tak małych ilościach nie należy się za bardzo przejmować liczeniem węglowodanów, ale jak je drastycznie ograniczasz, to najlepsza będzie żelatyna.

Zależnie od przepisu zamiast jajek można też użyć rozgniecionego ugotowanego ziemniaka, przecier pomidorowy, tłusty jogurt (10%), masło orzechowe albo dowolne inne owoce i warzywa, ale to z reguły nie są dość dobre zamienniki. Na upartego można też jajka pominąć – być może coś wyjdzie 🙂

Do suchych wypieków, takich jak chleby, najlepsza będzie żelatyna albo agar, a do bardziej wilgotnych (i słodkich) ciast (np. brownie) można użyć purée z owoców i warzyw.

Pamiętaj, że o ile żelatyna i agar są dość neutralne w smaku, to inne zamienniki, jak dynia albo siemię lniane, mogą być wyczuwalne dla naszych podniebień, więc najlepiej je stosować w potrawach o silnym i zdecydowanym smaku (np. z czekoladą albo kakao),

A Wy? Czego używacie zamiast jajek, jeśli nie możecie ich jeść?


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

4 komentarze do “Zamiast jajek – czym zastąpić jajka?”

  1. Witam. Pisząc o tłustym jogurcie, jaki konkretnie ma Pan na myśli? Z jaką zawartością tłuszczu i z jakiego mleka?
    Pozdrawiam

    1. 10% od krowy. Wiem, że nie każdy może nabiał, ale dla niektórych to może być jakaś możliwość.

    1. Niektórzy używają zamiast jajek, jednak ja raczej nie polecam ze względu na wysoką zawartość fitynianów.

Skomentuj Grzegorz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *