Bigos z wątróbką? Co to za herezje, jak można dać wątróbkę do bigosu? Nikt przecież nie słyszał o bigosie z wątróbką! No to pora zmienić ten stan, bo bigos z wątróbką jest bardzo smaczny!
Bigos to jedno moich ulubionych dań tradycyjnej kuchni polskiej i tak się świetnie składa, że bez modyfikacji jest to potrawa paleo i niskowęglowodanowa. Staram się także jeść wątróbkę i włączać ją do różnych przepisów, dlatego robię np. pasztet z wątróbką. Stąd naturalnie wziął się też pomysł dodania wątróbki do bigosu.
Chciałem sprawdzić na sieci, jakie są przepisy na bigos z wątróbką i okazało się, że Google nie ma pojęcia, że bigos z wątróbką jest całkiem smaczny, bo nie znalazłem ani jednego odnośnika do podobnej potrawy. Stwierdziłem, że to chyba niemożliwe, żeby nikt nie wpadł na taki pomysł, więc pewnie musi coś w tym być – może wątróbka i bigos nie pasują do siebie?
Przyrządziłem osobno bigos (tutaj przepis) i osobno podsmażyłem wątróbkę. Do małej miseczki nałożyłem porcję bigosu i kilka kawałków wątróbki – smak nie powalał na kolana, ale dało się zjeść, więc dałem całą wątróbkę do bigosu i odłożyłem garnek na balkon. Po podgrzaniu na drugi dzień okazało się, że wszystkie smaki się przegryzły i powstało z tego całkiem niezłe danie!
Jak więc zrobić bigos z wątróbką? Zrób bigos według wspomnianego przepisu i miej przygotowane na boku 0,5 kg wątroby, obojętnie jakiej. Wątróbkę oczyść z błon i żył, pokrój na nieduże kawałki, obsmaż chwilę na tłuszczu i dodaj do bigosu na 15 minut przed końcem gotowania. Wątróbki nie sól i nijak nie doprawiaj, bo może stwardnieć, a później przejmie ona i tak trochę soli od bigosu.
Dlaczego wątróbka? Jest to świetne źródło wielu niezbędnych aminokwasów, minerałów (żelaza, fosforu, cynku) i witamin: A, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3/PP (niacyna), B5 (kwas pantonenowy), B6, B9 (kwas foliowy), B12, C, D, E, K. Tylko 100 g wątróbki zawiera aż 241% zalecanego dziennego spożycia witaminy B2, 97% B3, 51% B6, 116% B5, 44% żelaza, 61 % fosforu i 35% cynku i – uwaga – nawet aż 1000% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Tego 1000% dziennego zapotrzebowania na witaminę A z tylko 100 g wątróbki nie można zignorować, bo witamina A może być w nadmiarze toksyczna. Dlatego też dań z wątróbką nie powinno się jadać zbyt często (nie więcej niż 2-3 razy w tygodniu). Nie tak wysokie dawki witaminy A mogą być potencjalnie niebezpieczne dla płodu, więc kobiety w ciąży nie powinny jeść wątróbki częściej niż raz na tydzień, a jeśli jedzą dużo mięsa, to może być nawet wskazane unikanie wątróbki na czas ciąży.
Dodatkowym atutem bigosu z wątróbką jest to, że w Polsce wątroba jest śmiesznie tania, z reguły tańsza niż jakikolwiek inny rodzaj mięsa. Dodanie wątróbki do bigosu (lub zastąpienie nią części mięsa w składzie) czyni tą potrawę tańszą i zdrowszą. Końcowy smak jest bardzo „bigosowy”, wątróbka nie dominuje potrawy, a jak pokroisz ją dostatecznie drobno, to będzie ciężko wyczuć nawet jej delikatny posmak.
Tak jak i zwykły bigos, ten przepis jest niskowęglowodanowy i jest dozwolony na diecie SCD, choć nie na samym początku. Taka ilość kapusty (szczególnie kiszonej) jest niedozwolona na diecie FODMAP. Na protokole autoimmunologicznym trzeba uważać na przyprawy (np. pieprz) i nie można dodać koncentratu pomidorowego.
Smacznego!
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Smacznego! | Niestety nie | Smacznego! | Smacznego! |
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
Widze, ze to przepis sprzed kilku lat alw chciałabym dodać że to syntetyczna witamina A jest trująca, a nie naturalna witamina A z wątróbki.
https://www.onlineholistichealth.com/is-vitamin-a-retinol-really-toxic/
No i dziękuję za przepis:)
Z tą witaminą A w za dużych dawkach to prawdopodobnie mity. Tu jest fajny przegląd badań: https://www.huffpost.com/entry/vitamins-pregnancy_b_4495831
Ten artykuł rzeczywiście podważa te badania udowadniające szkodliwość niewielkich dawek witaminy A na płód, ale wciąż wiadomo jedno – witamina A może być toksyczna w nadmiarze i nie wiadomo, jakie ilości są bezpieczne w czasie ciąży, a jakie nie. Kobieta żywiąca się paleo dostarcza wystarczająco dużo wszystkich składników odżywczych, więc limitowanie wątróbki w czasie ciąży do rozsądnych ilości nie zaszkodzi, a prawdopodobnie może pomóc.