W ostatnich tygodniach głośno jest o nowym filmie australijskiego aktora Damona Gameau’a pod tytułem Cały ten cukier (ang. That sugar film). Film już zszedł z ekranów, ale całe szczęście jest książka Cały ten cukier (ang. That sugar book), którą każdy powinien przeczytać, bo pokazuje jak uważana za zdrową dieta wpływa na nasze ciało.
O pomyśle Damona usłyszałem półtora roku temu i od razu go opisałem: Damon Gameau i jego cukrowy eksperyment. Sam testuję na sobie różne koncepcje żywieniowe porównując wyniki badań krwi „przed i po” i naprawdę mnie ucieszyło, że ktoś bardziej znany, stosując tę samą koncepcję, zrobi o tym film i książkę.
Tak jak w filmie Super Size Me Morgan Spurlock postanowił się żywić tylko w McDonalds, Damon Gameau na 60 dni przeszedł na „zdrową” żywność i pokazał jej wpływ na jego ciało, nastrój i zdrowie.
Cały ten cukier to właśnie opis tego eksperymentu, podczas którego autor, do tej pory stosujący żywienie zbliżone do paleo (czyli bez cukru i zbóż, a z dużą ilością zdrowych tłuszczów – czytaj więcej: Dieta paleo), zacznie jeść produkty powszechnie uważane za zdrowe i polecane przez dietetyków i autorytety medyczne.
Damon postanowił przez 60 dni jeść codziennie 40 łyżeczek cukru. Skąd ta liczba? To przeciętne dzienne spożycie cukru na głowę w Australii. Najważniejsze jednak to, że aktor nie jadł fast-foodów, lodów, słodyczy, ani żadnych innych pokarmów uważanych za niezdrowe.
Co więc jadł Damon? Głównie było to pieczywo, niskotłuszczowe jogurty, soki i przetwory owocowe, pełnoziarniste płatki zbożowe, chude mięso i wszystko inne, co przeciętny człowiek uznałby za zdrowe.
Skąd ten cukier? To właśnie te „zdrowe” produkty zawierały 40 łyżeczek cukru dziennie – samego cukru, bo węglowodany ze skrobi w zbożach i ziemniakach nie zostały uwzględnione w wyliczeniach.
Rezultaty mogą być dla wielu szokujące. Choć Damon jadł tyle samo kalorii, co wcześniej, to w ciągu 60 dni przytył 9 kg i według lekarzy był na prostej drodze do cukrzycy, otyłości i chorób serca. Autor twierdzi, że niezależnie od tego, ile zjadł, wciąż chodził głodny i miał ochotę na więcej i więcej – tak właśnie działa „zdrowa” żywność.
Damon Gameau, do tej pory tryskający energią optymista, już na początku eksperymentu stał się ospały i powolny, miał także ciągłe huśtawki nastroju – od euforii do depresji. Po trzech tygodniach lekarz mu powiedział, że widzi początki stłuszczenia wątroby. Niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby, bo tak się to schorzenie nazywa, prowadzi w dłuższym okresie do całkowitego uszkodzenia wątroby, a potem do śmierci.
Cały ten cukier to nie tylko opis eksperymentu, książka otwiera oczy na praktyki stosowane przez przemysł spożywczy, który tworzy silnie uzależniające produkty zawierające ogromne ilości cukru, a jednocześnie przekupuje naukowców, którzy wbrew prawdzie przekonują, że cukier nie szkodzi.
Dzięki książce dowiesz się, jakie produkty zawierają najwięcej cukru, pod jakimi nazwami ukrywa się na etykietach produktów w sklepach i jak silny i destrukcyjny wpływ ma ma on nasze organizmy. Zobaczysz, jak reklamy manipulują i przeinaczają prawdę, jak silna jest machina propagandowa, która przekonuje nas do jedzenia cukru z cukrem w ciągu każdego posiłku, od rana do wieczora.
Nie jest to książka o zdrowym żywieniu, skupia się tylko na cukrze i pomija inne szkodliwe a powszechnie zjadane pokarmy. Ale cukier to największa i najgroźniejsza z wszystkich trucizn na naszych talerzach.
Z książki Cały ten cukier nie dowiesz się, co jeść, jak masz alergie pokarmowe, problemy jelitowe, choroby autoimmunologiczne, ale rezygnacja z cukru będzie pierwszym i na pewno najważniejszym krokiem ku zdrowiu każdego bez wyjątku człowieka.
Osoby stosujące dietę paleo i podobne sposoby żywienia nie dowiedzą się pewnie wielu nowych rzeczy, ale książka dzięki stylowi, w jakim jest napisana, będzie dla nich dobrą rozrywką i pozwoli sobie przypomnieć wiedzę o tym, jak cukier wpływa na organizm.
Większość jednak społeczeństwa wierzy ślepo reklamom, lekarzom i dietetykom i tej grupie książka Cały ten cukier otworzy oczy, będzie dla nich przebudzeniem i zgodnie z obietnicą na okładce rzeczywiście zmieni sposób myślenia o „zdrowym” jedzeniu.
Czego można się dowiedzieć?
- kaloria kalorii nierówna, że garść orzechów albo jedno awokado (około 200 kcal) nijak ma się do ciastka o tej samej wartości energetycznej
- cukier tuczy, rozregulowuje łaknienie, uzależnia i szkodzi naszemu zdrowiu na dziesiątki sposobów
- tłuszcz nie tuczy, wcale nie jest niezdrowy, a produkty niskotłuszczowe są wyjątkowo szkodliwe
- jest ogromna różnica pomiędzy owocami a sokami owocowymi
- wysokie trójglicerydy i zły cholesterol biorą się z cukru i węglowodanów, a nie tłuszczu
Niestety nie jest to książka idealna, a do samego eksperymentu też można mieć kilka uwag – Damon Gameau nie jadł wcześniej cukru, ani zbóż, ale wszystkimi szkodami na swoim zdrowiu obarczył cukier, nie wspominając nijak o zbożach (a zboża także szkodzą).
Polska redakcja niestety konsultowała się z tymi samymi dietetykami, których niewiedzę książka ujawnia i przez to mamy kilka sprzeczności – np. w treści zgodnie z prawdą napisano, że tłuszcze nasycone są zdrowe i nie ma co się ich obawiać, a przypis redakcji podaje, że są one szkodliwe i powinno się ich unikać, eh…
Przy opisywaniu różnych rodzajów cukru uznano fruktozę za zło wcielone i czytelnik może nieopacznie zrozumieć, że glukoza nam nie szkodzi. Grafiki obrazujące, jakie pokarmy mają jaki cukier wrzucają w przypadku glukozy do jednego worka ryż, makaron, ziemniaki, chleb i… brokuła, a pokarmy z fruktozą to owoce, marchew, miód i… cebula 🙂
Jednak to wszystko to tak naprawdę niewielkie wady i wciąż uważam, że książkę tę powinien przeczytać każdy, a szczególnie osoby, które wierząc telewizji myślą, że jedzą zdrowo. Napisana jest bardzo prostym językiem, czyta się ją łatwo i szybko, więc nawet przeciętny Polak, który nie przeczytał w zeszłym roku ani jednej książki, powinien sobie z tą jedna bez trudu poradzić, w ciągu jednego lub dwóch wieczorów.
Wszystkie przepisy zawarte w książce Cały ten cukier mieszczą się w diecie paleo, choć raczej w jej niezbyt ścisłych wersjach, bo z reguły zawierają nabiał i strączki i niestety nie nadają się dla osób z problemami autoimmunologicznymi (czytaj więcej: Dieta paleo, Protokół autoimmunologiczny, Nabiał – jeść czy nie jeść? oraz Rośliny strączkowe nie takie zdrowe).
Książka Cały ten cukier idealnie nadaje się na prezent dla bliskich, przyjaciół albo znajomych – w najgorszym razie zapewni im trochę rozrywki, ale w większości przypadków powinna odmienić ich życie – na lepsze i zdrowsze i – miejmy nadzieję – będzie pierwszym krokiem ku pełni zdrowia.
Książka wciąż jest w sprzedaży (sprawdź ceny).
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
Od siebie dodam że na forum zamieściłem znaleziony link do filmu i napisy po polsku. Także można sobie go ściągnąć i obejrzeć, jeśli ktoś nie chce/nie lubi czytać. Zarówno książka jak i film pokazują dobitnie jak „zdrowe” jedzenie jest zdradliwe i że warto postawić na prawdziwe jedzenie a nie produkty, które to jedzenie udaje.
Od dawna wiem ze telewizja kłamie dlatego nie ogladam jej juz około 3 lat sama wybieram co chce obejrzec i czego posłuchac
Widać, jakaś mafia pragnie zwrócić społeczeństwo nawet przeciwko groźnej, bo zdrowotnej i taniej cebuli.