Dziś pierwszy gościnny przepis podesłany przez Michała. Pamiętajcie – możecie przysyłać swoje przepisy do opublikowania na stronie. Michał zaczął od bardzo smacznego boczku z batatami i borówkami (zdjęcie poniżej jest właśnie jego autorstwa).
Boczek z batatami i borówkami, ilości podane na nie za dużą porcję dla jednej osoby:
- plastry boczku – 100 g
- bataty – 1 mały (150 g)
- borówki – garść (50 g)
- olej kokosowy – łyżka
- miód – 1 łyżka
- przyprawy – sól (kłodawska lub himalajska), pieprz, świeża kolendra, przyprawa 5 smaków
Przyprawę 5 smaków (np. cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma…) mieszamy z lekko rozpuszczonym olejem kokosowym i miodem. Plastry boczku maczamy w oleju z przyprawami i wkładamy w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego piekarnika na 45-60 min w 180-200 stopniach. Pod koniec pieczenia można otworzyć naczynie, żeby mięso przyrumieniło się i było bardziej chrupkie i podsuszone.
Batata myjemy i (w całości, bez obierania) umieszczamy w garnku do gotowania na parze lub (jeśli nie mamy) to w wodzie w normalnym. Na niewielkim ogniu gotujemy 20-30 min, aż test widelcem wskaże, że są wystarczająco miękkie.
Gotowe bataty przekrawamy na kilka części i układamy na talerzu z boczkiem. Wszystko posypujemy solą, pieprzem i kolendrą. Bataty omaszczamy tłuszczem, którego powinno się dość dużo wytopić podczas pieczenia. Pomiędzy bataty i boczek sypiemy borówki, a spragnieni słodkiego mogą całość lekko pokropić syropem jabłkowym.
Powyższe danie jest paleo (czytaj więcej: Czy miód jest paleo?), ale nie mieści się w diecie niskowęglowodanowej ani SCD. Poza miodem wszystkie składniki są dozwolone w diecie FODMAP, a z wyłączeniem niektórych przypraw potrawa ta ma miejsce także w protokole autoimmunologicznym.
Dziękujemy Michałowi za przepis! Zobacz też nasze uwagi odnośnie mięsa: Mięso – zdrowie, pieniądze i sumienie.
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Porcja | 760 kcal | 49,4 g | 5,7 g | 54,5 g | 4,8 g | 16,3 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Niestety nie | Zmodyfikuj przepis | Niestety nie | Zmodyfikuj przepis |
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
Pychota. Ja ostatnio przyrzadzilam watrobki wołowe z batatami i plantanami 😉