Odkąd znam to danie, to cukinia w moim domu jest zawsze. Duszona cukinia z suszonymi pomidorami jest pysznym, sycącym daniem, które możesz przygotować w chwilę. Z kawałkiem mięsa stanowić będzie bardzo smaczny i satysfakcjonujący posiłek. Inspiracją było… opakowanie soli ziołowej, na którym był podobny przepis 🙂
Duszona cukinia z suszonymi pomidorami, pyszne niskowęglowodanowe danie, przepis – porcja dla 1 osoby:
- cukinia – średnia (~400 g, zawsze używam zielonej)
- suszone pomidory – 3 całe albo 6 połówek (~25 g)
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- sól (kłodawska lub himalajska)
Cukinię dobrze umyj, ale nie obieraj! Cukinia nie ma zbyt wielu wartości odżywczych, ale to, co ma, jest głównie w skórce. To właśnie skórka cukinii zawiera praktycznie cały błonnik i witaminę K oraz dużo potasu, antyoksydantów i witaminy C.
Tak naprawdę cukinia i kabaczek to odmiany dyni zwyczajnej, ale troszkę różnią się smakiem i nazwami w różnych częściach kraju. Dla mnie cukinia to taki mały kabaczek, ale wiem, że są regiony, gdzie jest dokładnie na odwrót 🙂 Możesz użyć więc kabaczka albo cukinii – w przypadku mniejszych można je zjeść w 100%, jak masz te większe, to możesz rozważyć usunięcie środka z nasionami.
Suszone pomidory są powszechnie w sklepach w oleju słonecznikowym albo oliwie z oliwek (podrabianej albo fatalnej jakości), ale warto jednak poszukać naprawdę suchych suszonych pomidorów, konserwowanych solą, bez żadnego oleju, ewentualnie w zalewie octowej. Jeśli jednak masz pomidory w oleju, to spróbuj je dobrze odsączyć z tego szkodliwego tłuszczu. Pomidory suche warto wcześniej namoczyć w łyżce wody.
Cukinię pokrój na kawałki o wielkości około 2 cm, wrzuć do rondelka, dodaj oliwę z oliwek i duś pod przykryciem kilka minut. Dodaj suszone pomidory i duś kolejne kilka minut. Razem cukinia nie powinna być na gazie więcej niż 10-15 minut, powinna być wciąż jędrna i nie może się rozpadać. Dosól do smaku, ilość soli zależy od tego, czy i jak bardzo słone były pomidory. Możesz użyć soli ziołowej.
Zobacz też: Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gotowe! W chwilę masz gotowe pyszne i zdrowe danie, które mieści się w dietach paleo, SCD, GAPS i FODMAP (w tym przypadku z umiarem) i w pewnych przypadkach także w niskowęglowodanowej. Niestety pomidory są najczęściej niedozwolone na protokole autoimmunologicznym. Cukinia i pomidory zawierają niewiele białka, więc warto je zjeść z kawałkiem mięsa albo ryby.
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Porcja | 530 kcal | 21,8 g | 7,8 g | 45,6 g | 7,6 g | 8,1 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Nie do końca | Smacznego! | Smacznego! | Niestety nie |
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
Hej, zastanawiam się na składa się na 530 kcal? Sama sałatka to pewnie jakies 100 kcal.
Najwięcej oliwa 🙂
cukinia: 64 kcal
pomidory 25g: 78 kcal
oliwa 3 łyżki: 388 kcal
razem: 530 kcal
Mam takie pytanie: gdzie zaopatrujesz się w oliwę? I w którą konkretnie? Zawsze mam problem z wyborem… muszę ufać napisom na etykietce o treści „extra virgin”, chociaż zdaję sobie sprawę, że nie wszystko oliwa, co się tak nazywa 🙂
Agnieszka, w sklepach ciężko dostać niefiltrowaną oliwę, taką można dostać raczej tylko online i to nie przez cały rok, bo niefiltrowana jest mniej trwała. Jak nie mogę kupić niefiltrowanej, to kupuję zwykłą extra virgin, ale staram się omijać włoskie (najczęściej fałszowane) i kupować portugalskie albo hiszpańskie lub greckie. Unikam okazji cenowych, bo dobra oliwa musi mieć niestety swoją cenę.
No tak, ale tyle to ja i wcześniej wiedziałam 🙂 Chciałam dopytać, którą konkretnie kupujesz i gdzie?
Nie mam jednej ulubionej marki, kupuję różne, w ramach dostępności.