Haś z batata z jajkiem jest szybkim i zdrowym śniadaniem. Skąd ta nazwa? Po angielsku to danie nazywa się hash i jest za oceanem dość popularne, niestety nie ma polskiej nazwy, choć niektórzy spolszczają to na hasz. W niektórych regionach Polski używa się słowa haś na żużel czy żwir, który bywa czasem jadany przez niektóre dzieci (dzieci jedzą różne dziwne rzeczy), a właśnie angielskie słowo hash oznacza coś pokrojonego lub poszatkowanego na drobne kawałki.
Przepis na „haś” z batata z jajkiem:
- 1 duży batat (słodki ziemniak, patat)
- 1 jajko
- tłuszcz do smażenia: olej kokosowy, masło klarowane, smalec…
- przyprawy, sól (kłodawska lub himalajska)
Batata obierz, zetrzyj na drobnej tarce (albo robotem kuchennym) i wrzuć na rozgrzany tłuszcz na patelni. Posól i dodaj przyprawy (czosnek, cebula…) i smaż na dużym ogniu przez około minutę, mieszając co chwilę. Następnie zmniejsz gaz, przykryj patelnię i zostaw ją tak na około 5 minut. Batat ma nie być bardzo miękki, ale ma nie mieć w smaku surowego ziemniaka, może być miejscami zbrązowiony lub przypieczony.
Potrzebujesz jeszcze jajko sadzone, możesz zrobić na tej samej patelni, po zdjęciu batata, albo równolegle na innej patelni. Gotowe danie powinno wyglądać jak na zdjęciu powyżej, ale uwierz – smakuje lepiej, niż wygląda! Nie jest to placek ziemniaczany, bo batata mieszasz podczas smażenia.
Haś z batata z jajkiem może być bardzo pożywnym i pełnym energii śniadaniem, o ile nie unikasz węglowodanów. Jedna porcja może zawierać za mało białka, więc chcąc uzupełnić jego ilość możesz zjeść nie jedno, ale trzy jajka sadzone.
Zobacz też: Jajka omega-3 – samo zdrowie czy marketing?
Alergia na bataty się praktycznie nie zdarza, nie należą one do roślin psiankowatych jak zwykłe ziemniaki i mogą być jadane nawet przez osoby na restrykcyjnych dietach, ale ze względu na jajka niestety to danie odpada na protokole autoimmunologicznym. Uwaga na przyprawy – o ile bataty i jajka są dozwolone na diecie FODMAP, to niektóre z nich, jak cebula i czosnek są zabronione. Bataty to głównie z woda i skrobia, dlatego też to danie nie jest niskowęglowodanowe, nie jest też dozwolone na diecie SCD.
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Porcja | 635 kcal | 43,1 g | 7,5 g | 46,7 g | 3,1 g | 10,3 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Niestety nie | Smacznego! | Niestety nie | Niestety nie |
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
czy amarantus jest paleo?
Szarłat (amaranth) to pseudozboże, tak jak quinoa czy chia. W niewielkich ilościach nie będzie zły, ale to nasiona – węglowodany, kwas fitowy itp.
Zjadby. 🙂