Jadłospis paleo (nr 29)

Zima niestety nie oferuje nam dużego wyboru świeżych warzyw i owoców, a większość z tych, które są w sklepach, pochodzą z drugiego krańca kuli ziemskiej i żeby przetrwały transport są często traktowane wieloma chemikaliami. Możemy jednakże jeść zdrowo korzystając z lokalnie dostępnych pokarmów, także zimą.

Co jemy? Jadłospis paleo, paleo menu, paleo smak

Jadłospis paleo na zimę i przykładowe menu na jeden dzień:

  • śniadanie – placki ziemniaczane (bez mąki) i kawałek dobrej kiełbasy
  • obiad/lunch – sałatka winegret ze śledziem (przepis)
  • do podjadania w ciągu dnia/deser – jabłka
  • kolacja – duszona wołowina z cebulą i marchewką, purée z dyni i ziemniaków

Powyższy jadłospis obfituje w ziemniaki, które choć w Europie znane dopiero od kilkuset lat, w Polsce zadomowiły się na dobre. Zbliżone do ziemniaków skrobiowe bulwy były jednak jadane przez naszych przodków przez setki tysięcy lat.

Ziemniaki to prawie czysta skrobia, przez co nie należą do niskowęglowodanowej wersji diety paleo. Zimą jednak potrzebujemy więcej energii i wielu z nas wtedy instynktownie ma ochotę na bogate w węglowodany pokarmy.

Natura wyposażyła nas w aż dwa enzymy do trawienia skrobi, a jeden z nich zaczyna działać już w jamie ustnej – to pokazuje, że skrobia była bardzo ważnym pokarmem naszych paleolitycznych przodków.

Ugotowane i później ostudzone ziemniaki to porządna dawka opornej skrobi – doskonałej pożywki dla pożytecznych bakterii jelitowych (czytaj więcej: Czy ziemniaki są paleo? oraz Skrobia oporna).

Ziemniaki należą jednak do roślin psiankowatych, których jedzenie może nie być wskazane na protokole autoimmunologicznym, restrykcyjnej wersji diety paleo stosowanej (stale lub tymczasowo) przy chorobach z autoagresją.

Najważniejsze jednak, że ten jadłospis nie zawiera zbóż, nabiału, strączków ani orzechów. Jajka są użyte tylko do placków ziemniaczanych, ale można je pominąć i wtedy cały jadłospis będzie bez jajek.

Ze względu na dużą ilość skrobi ten jadłospis nie wpisuje się w diety SCD ani GAPS. Zdecydowana większość pokarmów jest dozwolona na diecie FODMAP, do wyjątków należą chyba tylko cebula i jabłko.

Powyższy jadłospis to dostępne zimą pokarmy, z których wszystkie możemy wyhodować (złowić w przypadku śledzi) w Polsce, a większość z nich jest łatwa do samodzielnej uprawy we własnym ogródku.

Publikowane na stronie PaleoSMAK jadłospisy mają różny motyw przewodni i różnych autorów oraz omawiają prezentowane posiłki pod kątem innych diet (SCD/GAPS, FODMAP, niskowęglowodanowa, protokół autoimunologiczny).

Sprawdź koniecznie inne jadłospisy oraz nasze przepisy, by zobaczyć różnorodne podejścia do żywienia paleo. Jeśli chcesz przedstawić w tym cyklu swój własny jadłospis paleo, skontaktuj się z nami.


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Dlaczego paleo? Co to w ogóle jest? Dieta paleo to nasz właściwy sposób odżywiania się, zgodnie z którym ewoluowaliśmy i który uformował nasz gatunek. Sprawdź sam(a)! Masz do stracenia tylko kilka chorób i kilogramów. Twoje ciało będzie ci za to wdzięczne.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

4 komentarze do “Jadłospis paleo (nr 29)”

  1. Czy dieta paleo zakłada 3 posiłki i "przekąski" pomiędzy nimi? Nie ma 5 posiłków. Czy dobrze się orientuję?

    1. Tyle posiłków, ile komu pasuje. Ja jem najczęściej dwa razy dziennie, są ludzie, co jedzą inaczej.

Skomentuj Joanna 39 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *