Jadłospis paleo (nr 30)

Kolejny nowy miesiąc, to kolejny jadłospis paleo publikowany na tej stronie. Tym razem postanowiłem zainspirować się kuchnią śląską. Czy Ślązacy jedzą zdrowo? Co kuchnia śląska oferuje dla żywienia paleo?

Co jemy? Jadłospis paleo, paleo menu, paleo smak

Jadłospis paleo „śląski” i przykładowe menu na jeden dzień:

  • śniadanie – sałatka ziemniaczana ze śledziem – coś jak śląskie hekele albo szałot: śledzie, gotowane ziemniaki, jajka na twardo, kiełbasa, ogórki kiszone, cebula, musztarda…
  • obiad/lunch – kluski śląskie z roladą i modrą kapustą
  • do podjadania w ciągu dnia/deser – śląskie pieczki (suszone owoce – jabłka, śliwki, gruszki)
  • kolacja – ciapkapusta (ciaperkapusta, ciaperkraut, ciaprówa, pańczkraut, klaplastra…) – purée ziemniaczane z gotowaną kapustą kiszoną i smażoną kiełbasą i cebulą

Kuchnia śląska, bardzo bogata w niemieckie wpływy, zawiera dużo mięsa, tłuszczów zwierzęcych, kapusty, ziemniaków – czyli pokarmów, które jadamy na diecie paleo.

Choć nie jest to ideał zdrowia, jest to o wiele lepsze niż promowane przez telewizję i „dietetyków” chude jedzenie ze zbożami i nabiałem w roli głównej.

Tak jak i poprzedni jadłospis (nr 29), ten też zawiera sporo ziemniaków (w każdym daniu poza deserem) – trudno jednak inaczej, bo ciężko na Śląsku znaleźć coś do jedzenia bez zbóż, co nie ma kartofli.

Ziemniaki to praktycznie czysta skrobia i w rozsądnych ilościach są zdrowe – mogą też stanowić dobre źródło świetnego prebiotyku – opornej skrobi (czytaj więcej: Czy ziemniaki są paleo? oraz Skrobia oporna).

Jednak ziemniaki to rośliny psiankowate, których jedzenie może nie być wskazane na protokole autoimmunologicznym, restrykcyjnej wersji diety paleo stosowanej (na stałe lub tymczasowo) przy chorobach z autoagresją.

Ten jadłospis nie zawiera zbóż, nabiału, strączków ani orzechów. Jajka są tylko do sałatki na śniadanie, ale można je pominąć i wtedy cały jadłospis będzie bez jajek.

Pamiętaj jednak, że jest dużo różnych przepisów na kluski śląskie, rolady, modrą kapustę i podobne dania i niektóre z tych przepisów mogą zawierać mąką pszenną i inne niedozwolone dodatki.

Gotując dla swojej rodziny, ja bym ten jadłospis lekko zmodyfikował, np. kolacja będzie jeszcze lepsza, jak do purée użyjemy nie tylko ziemniaków, ale też marchew, pietruszkę/pasternaka, seler, topinambur itp. Nie będzie to już jednak śląskie danie.

Ze względu na dużą ilość skrobi ten jadłospis nie mieści się w diecie niskowęglowodanowej, SCD ani GAPS. Niektóre składniki nie są dozwolone na diecie FODMAP – np. cebula i kapusta.

Publikowane na stronie PaleoSMAK jadłospisy mają różny motyw przewodni i różnych autorów oraz omawiają prezentowane posiłki pod kątem innych diet (SCD/GAPS, FODMAP, niskowęglowodanowa, protokół autoimunologiczny).

Sprawdź koniecznie inne jadłospisy oraz nasze przepisy, by zobaczyć różnorodne podejścia do żywienia paleo. Jeśli chcesz przedstawić w tym cyklu swój własny jadłospis paleo, skontaktuj się z nami.

Co jeść? Jakie są zdrowe i smaczne posiłki? Wyraź swoje zdanie na forum paleo. Zadaj pytanie albo podziel się swoimi doświadczeniami i pomóż innym.


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Dlaczego paleo? Co to w ogóle jest? Dieta paleo to nasz właściwy sposób odżywiania się, zgodnie z którym ewoluowaliśmy i który uformował nasz gatunek. Sprawdź sam(a)! Masz do stracenia tylko kilka chorób i kilogramów. Twoje ciało będzie ci za to wdzięczne.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *