Chleb paleo śródziemnomorski

Opublikowany na początku tego roku przepis na chleb paleo z warzyw, niskowęglowodanowy, bezglutenowy i bez nabiału (który w dodatku jest przepyszny) to najpopularniejszy przepis na tej stronie, notując kilkaset wyświetleń każdego dnia. Lepsze jest czasem wrogiem dobrego, ale w tym przypadku okazuje się, że z pewną modyfikacją ten chleb może być jeszcze lepszy!

Chleb paleo, śródziemnomorski, Paleo SMAKChleb paleo śródziemnomorski jest modyfikacją wspomnianego wyżej chleba paleo z warzyw polegającą głównie na dodaniu do przepisu pesto z oliwek i suszonych pomidorów. Otrzymany chleb jest pachnie oszałamiająco, smakuje obłędnie – ma wyraźnie śródziemnomorską nutę, a w dodatku wciąż jest paleo, niskowęglowodanowy, bezglutenowy i bez nabiału. Może być doskonałym śniadaniem paleo, można go też wziąć ze sobą do pracy albo dać dzieciom do szkoły.

Jak więc zrobić taki pyszny chleb? Przepis na chleb paleo śródziemnomorski, niskowęglowodanowy, bez zbóż, nabiału (laktozy i kazeiny) i bezglutenowy:

Z reguły nie przyrządzam pesto osobno, tylko od razu do jednej miski daję składniki pesto, jajka, oliwę i ubijam blenderem. Ilość oliwy jest tu dość umowna, bo bardzo zależy od tego, jakie dokładnie składniki zostały użyte do pesto, np, czy oliwki były w wodzie czy w oliwie itp. Staraj się osiągnąć taką konsystencję jak w przypadku chleba-oryginału.

Następnie dodaj mąki, sodę oczyszczoną i dobrze wymieszaj. Gdy nie ma już grudek mąki, dodaj starte warzywa. Pamiętaj, żeby były bardzo dobrze odsączone z soku, bo inaczej ryzykujesz zakalec. Z warzyw możesz użyć cukinii, dyni, marchewki, buraków, batatów i podobnych, z tym że o ile cukinia i dynia mają mało węglowodanów, to warzywa korzenne mogą ich mieć całkiem sporo. Do wyliczeń ilości węglowodanów poniżej użyłem właśnie jeden cukinii i dwóch marchewek.

Na końcu dodaj ocet jabłkowy i pestki dyni. Warto też zostawić kilka suszonych pomidorów i oliwek i nie ubijać ich blenderem, tylko pokroić nożem i dodać pod sam koniec do ciasta. Ilość soli zależy od tego, jak słone jest pesto – jeśli w składzie masz słone oliwki i solone suszone pomidory, to może się okazać, że nie trzeba w ogóle chleba solić. W przeciwnym razie płaska łyżeczka powinna wystarczyć.

Piecz w 180° w foremce 10×20 cm przez 50-60 minut aż test patyczkiem wskaże, że w środku nie ma surowego ciasta. Co do szczegółów dotyczących wyrabiania ciasta albo uzyskania mąki lnianej sprawdź przepis na chleb paleo z warzyw, którego modyfikacją jest ten właśnie przepis. W porównaniu do oryginału ten chleb zawiera nieco więcej białka i węglowodanów – tych ostatnich 6 g (w tym 3 g błonnika) na kromkę w porównaniu do 4,7 g (w tym 2,5 g błonnika) oryginału.

Z uczulających składników mamy głównie jajka i orzechy (w składzie pesto). Osoby uczulone na orzechy mogą najczęściej jeść bezpiecznie mąkę kokosową. Poza mąką lnianą wszystkie składniki są dozwolone na diecie SCD. Zmielony len można wprowadzić w późniejszych etapach diety SCD, jeśli jednak dopiero zaczynasz, możesz mąkę lnianą zastąpić dodatkową mąką kokosową.

Zobacz też: mąki w kuchni paleo.

Na diecie FODMAP problemem mogą być mąka kokosowa, len i czosnku, ale tych składników nie jest dużo, więc chleb ten w umiarze powinien być dozwolony. Na protokole autoimmunologicznym ten chleb jest raczej wykluczony (jajka, orzechy, pomidory, len…)

Smacznego!

Wartości
odżywcze
Wartość
energetyczna
WęglowodanyTłuszczeBiałko
przyswajalnebłonnikogółemwielonienasycone
Bochenek
(16 kromek)
2517 kcal47,8 g48,3 g213,3 g49,4 g100,6 g
Kromka157 kcal3 g3 g13,3 g3,1 g6,3 g
Dieta paleo
i samuraja
Dieta LCHF/
niskowęglo-
wodanowa
Dieta
FODMAP
Dieta SCD
i GAPS
Protokół
autoimmu-
nologiczny
Smacznego!Smacznego!Smacznego!Zmodyfikuj
przepis
Niestety nie
Inne chleby paleo:


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

35 komentarzy do “Chleb paleo śródziemnomorski”

  1. Dołączam się do pytania Dominiki na które nie było odpowiedzi. Jak długo można ten chleb przechowywac? Należy trzymać w temperaturze pokojowej czy w lodówce?
    Właśnie zrobiłam, ciut zmodyfikowałam, chlebek jest nieziemski!!
    Dziękuję

    1. Wiola, ja nie mam takich problemów, bo chleb znika błyskawicznie 🙂
      Podobny, niskowęglowodanowy z warzyw, czyli podstawa tego przepisu, trzymamy normalnie na blacie nawet przez kilka dni. Oczywiście najsmaczniejszy jest świeży 🙂

  2. Jak długo można ten chleb przechowywac? Należy trzymać w temperaturze pokojowej czy w lodówce?
    Dziękuję,

  3. Ten chleb nadaje się na przekąskę od jakiegoś wielkiego święta, a nie na podstawę codziennych posiłków. Mąka powinna kosztować złoty coś, a nie ponad 50. Również jaja do najtańszych nie należą, w przeliczeniu na kilogram surowca bez skorup. Użycie dużej ilości horrendalnie drogiego pesto… dla kogo w ogóle to jest? Dla dyrektorów??

    Ekonomika wypieku tego chleba jest gorzej niż fatalna i może zrujnować budżet całkiem dobrze zarabiającej rodziny.

    W dodatku, proporcje składników są zadziwiające. 8 jaj na trochę ponad szklankę mąki z pestkami + szklankę tartej marchewki? Toż to prawie jajecznica! 😀 Albo jakiś omlet xD

      1. Ale to na chleb (paleo lub nie) kładzie się niewielkie porcje czego innego, a nie odwrotnie. Oczywiście, na sawannie ani w jaskini tak nie było, ale po wynalezieniu upraw (czyli od prapoczątków rolnictwa) już tak. I mimo, że to ewolucyjnie dość krótki okres (choć nie nieznaczący), trudno teraz w jednej chwili zanegować te kilkanaście tysięcy lat. Tak też się nie da.

    1. W diecie paleo nie kupuje się tanich składników. Jednak summa summarum nie wychodzi ona drożej od zwykłej gdyż jest bardzo gęsta odżywczo i na tej diecie je się po prostu mniej. W mojej rodzinie jest to koszt około 250 zł na osobę na miesiąc. Ja osobiście także nie przepadam za tego typu wynalazkami jak chleb paleo. Wolałabym zjeść porządną jajecznicę albo fritatę z warzywami. A migdały osobno. Ale są tacy, którzy nie mogą żyć bez choćby namiastki chleba.

    2. Haha co za głupoty mąka kokosowa jest po ok 10 zł za kg więc do wielu chlebów jej użyjesz, jeśli pesto przygotujemy w domu to jaki to koszt? Słoik oliwek plus suszone pomidory nie rozbrajającą mnie. Ile kg marchewki czy cukini kosztuje hahaha teraz w sezonie po 3zł no i pakiecik dyni że 3 zł faktycznie straszne

    1. Te mąki są zupełnie różne i mają inne właściwości – wyjdzie inny chleb. Jak chcesz, to poeksperymentuj albo po prostu wybierz inne chleby z listy – jest też chleb z mąki migdałowej.

    1. Nie wiem, jak do tego tutaj, ale do normalnego jak najbardziej można. Wyraźnie poprawia to jego walory smakowe.

  4. Właśnie upiekłam ten chlebek.

    Podczas pieczenia w domu zapach był nieszczególny… wiec miałam obawy.

    Ale teraz wcinam pierwsza kromkę i jest S u p e r 😀

    Obawiam się ze nie zdążę go spróbować jutro, gdy trochę bardziej przeschnie…

    Dziękuje!

  5. Siemie lniane mielone jest od niedawna zabronione w Szwecji z powodu trucizny ktora zawiera. W sklepie mozna kupic tylko cale ziarna. Na opakowaniu jest napisana norma max 1-2 lyzki stolowe na dobe.

  6. Nie rozumiem. Chleb jest dla diety FODMAP, której założenia są w osobnej zakładce. Sprzeczne jest jednak użycie cebuli lub buraków, które w założeniach diety są odradzane. Jak to więc z tym jest?

    1. Podstawowa wersja jest zgodna z dietą FODMAP. Opcje nie muszą być – jeśli zmieniasz podstawowy przepis, musisz mieć świadomość, czy dodatkowe składniki mieszczą się w danej diecie, czy nie.

  7. Bardzo chcialabym upiec chleb z diety paleo ale czy jest jakis zamiennik sody ?niestety moj organizm buntuje sie piekielnie przy probach spozycia jakichkolwiek produktow z soda

    1. Ta soda się rozpada i niewiele jej zostaje. Potrzebna jest jako proszek do pieczenia, żeby chleb wyrósł. Zresztą soda to główny składnik sklepowego proszku do pieczenia.

  8. Mam pytanie, czy po wypieczeniu chleb powinien być wilgotny w środku czy wyszedł mi zakalec? Zaraz po wyjęciu z piekarnika zwłaszcza dół chleba był wilgotny, postawiłem go na ręczniku papierowym i część wilgoci zeszła. Kiedy chleb ostygł, to również w środku wilgoć znacznie się zmniejszyła. Jednak nadal nie ma takiej suchej, typowo chlebowej konsystencji. Pierwszy raz robię chleb paleo na jajach, więc nie wiem jaki powinien być efekt końcowy. Dodam tylko, że nie robiłem samodzielnie pesto, tylko użyłem gotowego ze słoiczka.

    1. Zakalec będzie, jak nic nie urośnie. Od ilości i rodzaju składników zależeć będzie, jak bardzo taki chleb będzie wilgotny. Taki chleb nigdy nie będzie taki suchy jak chleb pszeniczny, będzie nieco bardziej wilgotny.

  9. Czy da się ten chleb upiec w maszynie do pieczenia chleba? Nie mam piekarnika, ale przymierzam się do chleba (dlatego chcę kupić to cudo do pieczenia, a nie mam nawet pojęcia jak to działa)

    1. Upiec pewnie tak, choć prawdopodobnie będziesz musiała ciasto przygotować ręcznie i maszyny użyć tylko do upieczenia. Nie wiem, czy mieszanie wszystkiego w maszynie się uda. Daj znać, jak sprawdzisz 🙂

    1. Ania, nie robiłem, ale powinno wyjść, najwyżej daj troszkę więcej tych żółtek. Pamiętaj, że w żółtku też jest kurze białko, choć w niewielkich ilościach.

  10. Witaj,
    czy próbowałeś, albo masz jakiś feebback od innych, jak z pieczeniem go w formie glinianej, albo silikonowej?

  11. A czy taki chleb (surowe ciasto albo już upieczny) można bezpiecznie zamrażać? Z jajkami się nic nie stanie?

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *