Chleb paleo bananowy (z migdałami)

Chleb paleo bananowy z migdałami, PaleoSMAKSzukając ciekawych przepisów na paleo chleby, trafiłem na chleb bananowy z migdałami. Niewiele się zastanawiając, upiekłem go – wyszedł bardzo smaczny i dość słodki pomimo tylko jednej łyżki miodu w przepisie. To chleb bezglutenowy i bez nabiału (jajka to nie nabiał). Nie jest to typowy chleb, bo przypomina bardziej ciasto, ale można go jeść z masłem.

Zawierając dużo węglowodanów, tłuszczu i białka, ten chleb zapewni poczucie sytości na długo i może stanowić pożywne śniadanie dla dzieci w domu albo drugie śniadanie do szkoły.

Chleb paleo bananowy z migdałami – bezglutenowy i bez nabiału (laktozy i kazeiny) – przepis:

Nie musisz kupować mąki migdałowej, możesz ją zrobić samodzielnie według tego przepisu: Mąka migdałowa.

Banany i wszystkie mokre składniki ucieramy w misce – olej kokosowy ma być miękki albo roztopiony. Następnie dodajemy suche składniki (poza migdałami) i dobrze mieszamy. Na samym końcu dosypujemy pokrojone drobno migdały.

W foremce ok. 10×20 cm pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut – aż patyczek wbity do ciasta wyciągniesz suchy. Ostudź 10 minut przed wyciągnięciem z formy. Gotowe!

Zobacz też: mąka w kuchni paleo.

Pomimo tylko jednej łyżki miodu z taką ilością mąki, migdałów i bananów ten chleb zdecydowanie nie jest niskowęglowodanowy – jedna kromka zawiera 8 g przyswajalnych węglowodanów. Miód nie jest dozwolony w diecie FODMAP, migdały też nie za bardzo mają w niej miejsce, za to wszystkie składniki dopuszczalne są na diecie SCD. Ze względu na jajka i migdały ten chleb nie jest dozwolony na protokole autoimmunologicznym.

Chleb jest pyszny, ale jednak nie będę go zbyt często piekł – jedna kromeczka ma 1,5 g tłuszczów wielonienasyconych – to nie jest wyjątkowo dużo, ale też nie jest mało. Wszystko dzięki migdałom – o ile w małych ilościach (kilka sztuk dziennie) są zdrową przekąską, to nie powinniśmy z nimi przesadzać. Ze względu na ilość węglowodanów i tłuszczów wielonienasyconych nie jest to najzdrowszy chleb i zalecam umiar. Choć przyznaję, że jest bardzo smaczny 🙂

Inspiracją był ten przepis.

Smacznego!

Wartości
odżywcze
Wartość
energetyczna
WęglowodanyTłuszczeBiałko
przyswajalnebłonnikogółemwielonienasycone
Bochenek
(16 kromek)
2724 kcal128,2 g70 g198 g24,3 g91,8 g
Kromka170 kcal8 g4,4 g12,4 g1,5 g5,7 g
Dieta paleo
i samuraja
Dieta LCHF/
niskowęglo-
wodanowa
Dieta
FODMAP
Dieta SCD
i GAPS
Protokół
autoimmu-
nologiczny
Smacznego!Niestety nieNiestety nieSmacznego!Niestety nie
Inne chleby paleo:


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

4 komentarze do “Chleb paleo bananowy (z migdałami)”

    1. Pewnie wyjdzie, ale końcowy efekt będzie miał zboża i więcej węglowodanów, a mniej tłuszczu niż opisywany tutaj chleb, więc to nie będzie to samo.

    1. Upiec pewnie się da, tylko go dość szybko będziesz musiała z foremki wyciągnąć, żeby mógł wilgoć oddać.

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *