Moje nowe ulubione ciasto – przepysznie pomarańczowe i sycące! Ciasto bez mąki, które wcale nie ma smaku ciecierzycy. Do tej pory uwielbiałem ciasta czekoladowe, ale teraz ich pozycja jest zagrożona, odkąd znam pomarańczowe ciasto z ciecierzycy.
Ciasto pomarańczowe z ciecierzycą – bez mąki (bez glutenu), bez nabiału (laktozy i kazeiny):
- ciecierzyca (gotowana albo z puszki) – 2 szklanki
- jajka – 4
- miód – ½ szklanki
- pomarańcza – 1 sztuka
- cynamon – 2 łyżeczki
- soda oczyszczona – ½ łyżeczki
Zetrzyj skórkę z pomarańczy, a następnie wyciśnij z niej sok. Zmieszaj ciecierzycę z sokiem pomarańczowym i zblenduj do konsystencji kremu bez grudek.
Zanim przejdę dalej, to ważna uwaga – powyższy przepis dotyczy ciecierzycy zaraz po ugotowaniu w wodzie albo z puszki. Zawiera ona dużo wody i przez to nie można do niej dodać za dużo soku z pomarańczy. Ten przepis jest za to szybki.
Żeby uzyskać najlepsze ciasto, trzeba się jednak trochę pomęczyć. Ciecierzycę ugotuj najlepiej na parze, ale niezależnie, czy gotowana, czy z puszki, daj jej podeschnąć przez dwa dni w lodówce (nie przykrywaj miski albo garnka z nią).
Wtedy zamiast jednej pomarańczy możesz dać nawet 3, bo sucha ciecierzyca akceptuje dużo więcej soku. Więcej pomarańczowej skórki to także więcej smaku!
Wróćmy do przepisu: osobno ubij jajka. Wymieszaj (ręcznie) wszystkie składniki, przełóż do blaszki i piecz około godziny (standardowa temperatura 180°).
Jak wszystkie ciasta z ciecierzycą, to także powinno być dość płynne i lejące. Za gęste ciasto (mniej wilgotne) nie dopiecze się do końca, będzie za suche i może za bardzo smakować ciecierzycą.
Powyższe składniki są na taką średnią blaszkę. Ja z reguły mnożę wszystko razy 1,5 i robię duże ciasto.
Choć podstawowa wersja (powyżej) jest bardzo smaczna, to zdecydowanie polecam pomęczyć się dłużej – podsuszyć ciecierzycę i dać za to dużo więcej soku i skórki pomarańczy – warto!
Zamiast miodu możesz użyć ksylitolu, stewii, brązowego cukru albo innego słodzika. Ciecierzyca niestety nie jest dozwolona na dietach FODMAP, SCD i GAPS.
Ze względu na dużą zawartość węglowodanów ten przepis nie ma miejsca na diecie niskowęglowodanowej. Ciecierzyca nie jest dla tych, co pragną zrzucić nieco tkanki tłuszczowej 🙂
Z uwagi na jajka niestety nie polecam tego przepisu chorującym na choroby autoimmunologiczne (np. Hashimoto). Możesz jednak spróbować zastąpić czymś jajka: Zamiast jajek.
Ciasto z ciecierzycy jest i tak dość kruche, więc zastąpienie czymś innym jajek może być trudne, bo końcowy rezultat, choć pyszny, może mieć „trudną” konsystencję.
Choć rośliny strączkowe nie do końca mieszczą się w diecie paleo i regularne ich spożywanie może nie być takie zdrowe, to większości z nas zjedzenie ich od czasu do czasu nijak nie zaszkodzi, a może być ciekawym urozmaiceniem pożywienia.
Moje nowe ulubione ciasto – obłędnie pomarańczowe, pyszne i sycące. Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Blaszka (20 porcji) | 1435 kcal | 235 g | 26 g | 25 g | 5,6 g | 52 g |
Porcja | 72 kcal | 12 g | 1,3 g | 1,3 g | 0,3 g | 2,6 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Niestety nie | Niestety nie | Niestety nie | Niestety nie |
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
Ja akurat dałam całą ugotowaną pomarańczę bio, jak w przepisie na ciasto hiszpańskie. Wyszło i pyszne jest 😀 Teraz próbuję bez jajek i miodu.