Archiwum kategorii: Przepisy LCHF

Przepisy niskowęglowodanowe (na dietę niskowęglowodanową LCHF)

Sałatka winegret (ze śledziem)

Sałatka winegret to wywodzące się z rosyjskiej i ukraińskiej kuchni bardzo zdrowe i pożywne danie, które także nadaje się na smaczne śniadanie. Przy małej modyfikacji ta sałatka będzie dozwolona na protokole autoimmunologicznym – restrykcyjnej wersji diety paleo.

Sałatka winegret, Paleo SMAK

Tak jak wiele tradycyjnych dań, sałatka winegret posiada bardzo dużo różnych wersji, zależnie od regionu, z którego pochodzi, ale podstawą zawsze są buraki. W przedwojennej wschodniej Polsce potrawa ta była zwana sałatką lwowską i jadano ją jako samodzielne danie albo przystawkę. Czytaj dalej Sałatka winegret (ze śledziem)

Reklama wspiera rozwój strony:

Ciasteczka bananowo-kokosowe (paleo, 2 składniki)

Ciasteczka bananowo-kokosowe zawierają tylko dwa składniki. Są bezglutenowe, bez zbóż, nabiału (laktozy i kazeiny), cukru, jajek, orzechów – wolne od alergenów i dozwolone na protokole autoimmunologicznym – restrykcyjnej wersji diety paleo. To naprawdę najprostsze, a przy okazji bardzo smaczne ciasteczka.

Ciasteczka bananowo-kokosowe, Paleo SMAKCiasteczka te można wycinać foremką i da to dzieciom dużo zabawy. Mamy ucieszy fakt, że „surowe” ciasto można bez żadnych problemów jeść i nie trzeba dzieci nijak przy tym pilnować.

W przeciwieństwie do sklepowych chemicznych „rakotworów” ciasteczka te nijak nie szkodzą naszemu zdrowiu i dozwolone są przy chorobach autoimmunologicznych, np. przy zapaleniu tarczycy Hashimoto albo cukrzycy typu I.

Zaręczam, że smakują lepiej niż wyglądają 🙂 Jak zrobić takie proste i zdrowe ciasteczka? Ciastka paleo kokosowo-bananowe, dozwolone przy Hashimoto: Czytaj dalej Ciasteczka bananowo-kokosowe (paleo, 2 składniki)

Brownie z kiszoną kapustą (ciasto czekoladowe paleo)

Ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą? I to paleo, bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów? Tak – takie ciasto da się zrobić i jest przepyszne! Choć w Niemczech kiszoną kapustę jadano w słodkościach od setek lat, to w Polsce takie połączenie jest dość egzotyczne. Zrób coś szalonego i upiecz ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą!

Brownie paleo - ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą, Paleo SMAKO kapuście kiszonej i jej leczniczych właściwościach wspominał w swych pismach Hipokrates w IV w. p.n.e. Jednak prawdziwą sławę jej przyniosła pierwsza wielka wyprawa morska sławnego podróżnika i odkrywcy Jamesa Cooka. W owych czasach podczas długich podróży morskich pozbawionych świeżego jedzenia marynarzy dziesiątkował szkorbut – choroba wynikająca z braku witaminy C. Łatwa do przechowania i transportu, trwała oraz zawierająca dużo witaminy C kapusta kiszona okazała się strzałem w dziesiątkę i odtąd na stałe zagościła na statkach.

Bezglutenowe brownie – ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą, przepis: Czytaj dalej Brownie z kiszoną kapustą (ciasto czekoladowe paleo)

Masło klarowane (ghi)

Zwykłe masło – jeden z najzdrowszych tłuszczów w naturze – zawiera pomiędzy 80% a 90% tłuszczu, a pozostałe składniki to głównie woda, przez którą masło szybko jełczeje oraz niewielkie ilości białka. Kazeina, główne białko mleka, nie tylko uczula – wielu z nas jest na nią nadwrażliwych. Nadwrażliwość na gluten i kazeinę idą często w parze i są kojarzone z wieloma problemami zdrowotnymi, jak np. trądzik albo autyzm (czytaj więcej: Nabiał – jeść czy nie jeść? | Kazeina A1 i A2 | Trądzik | Autyzm i zespół Aspergera).

Całe szczęście można masło oczyścić z wody, białka i innych domieszek i uzyskać praktycznie 100% czystego tłuszczu – taka postać masła, czyli masło klarowane, nie uczula i może być bezpiecznie spożywane przez każdego. Ghi (zwane też ghee) to specjalny wywodzący się z Indii rodzaj masła klarowanego, podczas którego produkcji białko i inne frakcje stałe masła zostają skarmelizowane (lekko przypalone), nadając masłu charakterystyczny orzechowy smak.

Masło klarowane, ghi (ghee), Paleo SMAK

Przepis na masło klarowane (ghi) jest bardzo prosty. Potrzebujesz masło i rondelek albo garnek – nic więcej. Czytaj dalej Masło klarowane (ghi)

Omlet ze szpinakiem – zielone jajka

Zielone jajka – wyjątkowo prosty i zaskakująco smaczny przepis na omlet ze szpinakiem. To pyszne i szybkie śniadanie dla dzieci oraz wygodne i bardzo odżywcze drugie śniadanie do szkoły, choć oczywiście dorośli także docenią smak zielonych jajek.

Zielone jajka - omlet ze szpinakiem, Paleo SMAK

Zielone jajka – omlet ze szpinakiem – przepis: Czytaj dalej Omlet ze szpinakiem – zielone jajka

Duszona cukinia z suszonymi pomidorami

Odkąd znam to danie, to cukinia w moim domu jest zawsze. Duszona cukinia z suszonymi pomidorami jest pysznym, sycącym daniem, które możesz przygotować w chwilę. Z kawałkiem mięsa stanowić będzie bardzo smaczny i satysfakcjonujący posiłek. Inspiracją było… opakowanie soli ziołowej, na którym był podobny przepis 🙂
Cukinia z suszonymi pomidorami

Duszona cukinia z suszonymi pomidorami, pyszne niskowęglowodanowe danie, przepis – porcja dla 1 osoby: Czytaj dalej Duszona cukinia z suszonymi pomidorami

Chleb paleo śródziemnomorski

Opublikowany na początku tego roku przepis na chleb paleo z warzyw, niskowęglowodanowy, bezglutenowy i bez nabiału (który w dodatku jest przepyszny) to najpopularniejszy przepis na tej stronie, notując kilkaset wyświetleń każdego dnia. Lepsze jest czasem wrogiem dobrego, ale w tym przypadku okazuje się, że z pewną modyfikacją ten chleb może być jeszcze lepszy!

Chleb paleo, śródziemnomorski, Paleo SMAKChleb paleo śródziemnomorski jest modyfikacją wspomnianego wyżej chleba paleo z warzyw polegającą głównie na dodaniu do przepisu pesto z oliwek i suszonych pomidorów. Otrzymany chleb jest pachnie oszałamiająco, smakuje obłędnie – ma wyraźnie śródziemnomorską nutę, a w dodatku wciąż jest paleo, niskowęglowodanowy, bezglutenowy i bez nabiału. Może być doskonałym śniadaniem paleo, można go też wziąć ze sobą do pracy albo dać dzieciom do szkoły.

Jak więc zrobić taki pyszny chleb? Przepis na chleb paleo śródziemnomorski, niskowęglowodanowy, bez zbóż, nabiału (laktozy i kazeiny) i bezglutenowy: Czytaj dalej Chleb paleo śródziemnomorski

Pesto z oliwek i suszonych pomidorów

Pesto to pochodzący z północnych Włoszech sos składający się tradycyjnie z czosnku, bazylii, orzeszków piniowych, oliwy z oliwek i sera. Nie zawsze mamy pod ręką świeżą bazylię, a orzeszki piniowe mają zdecydowanie za dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (w większości omega-6). Możemy jednak zrobić zdrowszą (mniej omega-6 i z opcjonalnym serem), praktyczniejszą (bez świeżej bazylii) i smaczniejszą (z suszonymi pomidorami) wersję pesto.

Pesto to nie tylko sos do makaronu, jeśli lubisz ten smak, to znakomicie doprawi ono chleb paleo (np. niskowęglowodanowy), jajka na twardo, omlety, naleśniki paleo, majonez paleo, warzywa, sosy do sałatek albo mięsa, a nawet makaron z warzyw. Pesto możesz używać jako sos do warzyw na zimno pokrojonych w słupki (dobre na imprezy), ale dobrze też doprawia warzywa na ciepło, np. gotowane na parze.

Pesto, Paleo SMAK

Pesto z oliwek i suszonych pomidorów, przepis: Czytaj dalej Pesto z oliwek i suszonych pomidorów

Tatar

Tatar (albo inaczej: befsztyk tatarski) – surowe mięso i surowe żółtko, czyli w sam raz posiłek dla jaskiniowca –  czy rzeczywiście? Według angielskiej Wikipedii tatar jako danie z surowej wołowiny i żółtka ma zaledwie stuletnią historię. Ogniem posługiwał się już Homo Erectus przed milionem lat i według wielu to właśnie obróbka termiczna żywności pozwoliła mu na szybki rozwój. Czy powinniśmy więc jeść surowe mięso? Czy to zdrowe i bezpieczne?

Mięso poddane obróbce termicznej (pieczone, gotowane…) ma dużo zalet, ale też kilka wad, np. gorszą dostępność niektórych aminokwasów i znacznie mniejszą zawartość witamin B6 i C. We wszystkich kulturach świata istnieją dania zawierające surowe mięso (tatar lub carpaccio w Europie, sushi w Azji…) i pomimo opanowania ognia od tysiącleci wciąż część mięsa jadamy na surowo. Dokładnie to samo zresztą robią także żyjące współcześnie prymitywne plemiona.

Tatar, befsztyk tatarski, Paleo SMAK

Tatar (befsztyk wołowy) – tradycyjne europejskie danie z surowej wołowiny – przepis: Czytaj dalej Tatar

Smalec (czysty)

Smalec jest doskonałym tłuszczem do smażenia, szczególnie do potraw, do których słodki posmak oleju kokosowego albo goryczka oliwy z oliwek niezbyt by pasowały. Czysty smalec ma dość wysoki punkt dymienia, a zdecydowana większość kwasów tłuszczowych smalcu jest zdrowa (czytaj więcej: Czy smalec jest paleo?).

smalec-paleo-smakSmalec uzyskujemy z wytopu tłuszczu wieprzowego – najczęściej słoniny, choć można też użyć podgardla i bardzo tłustego boczku. Smalec może być czysty (uniwersalny do zastosowań kuchennych) albo ze skwarkami (i cebulą, jabłkiem itp) – taki smalec świetnie smakuje na chlebie paleo.

Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu).

Przepis na czysty smalec domowy, niezastąpiony w kuchni, Czytaj dalej Smalec (czysty)