Biszkopt to lekkie ciasto na bazie jajek, cukru i mąki – zwykle pszennej, która dzięki zawartości gumowatego glutenu potrafi ciastu nadać puszystą, podobną do gąbki strukturę. Biszkopt bywa często podstawą tortu – całe szczęście można przyrządzić także pyszny biszkopt paleo – bezglutenowy (bez zbóż)!
Ja wolę raczej ciasta ciężkie i mokre, dlatego próbowanie biszkoptów w wersji paleo nie było na szczycie listy moich priorytetów, ale akurat żona sprawiła mi niespodziankę, przygotowując na ostatnie urodziny tort paleo.
Zdjęcie powyżej przedstawia ten biszkopt w wersji typowego ciasta, na tort trzeba je oczywiście zrobić w dużej okrągłej foremce.
Biszkopt kakaowy na tort czekoladowy paleo – bez glutenu (przepis według mojej żony):
- mąka kokosowa – ½ szklanki
- kakao – ½ szklanki
- olej kokosowy – ½ szklanki
- miód – ⅓ szklanki
- jajka – 8
- soda oczyszczona – ½ łyżeczki
- sól (kłodawska lub himalajska) – ½ łyżeczki
- ocet jabłkowy – 1 łyżeczka (opcjonalnie)
Oddziel białka od żółtek i dobrze ubij mikserem. Wciąż miksując dodawaj miód, potem żółtka, a następnie wsypuj powoli wymieszane razem suche składniki. Pod koniec mieszania wlewaj powoli olej i następnie ocet.
Jeśli użyjesz surowego kakao, które naturalnie jest nieco kwaśne, to nie musisz dodawać octu jabłkowego – ciasto powinno ładnie wyrosnąć. Gdy jednak masz tradycyjne sklepowe kakao, to musisz dać ocet, by ciasto wyrosło.
Piecz w 180° aż do suchego patyczka, co w przypadku płaskiego ciasta w okrągłej czarnej foremce (na typowy tort) zajmie 17-20 minut, a w srebrnej prostokątnej (chlebowej) formie nawet 45-50 minut – tak, kolor też ma wpływ na czas pieczenia.
W niektórych wypiekach paleo można próbować zastąpić jajka czymś innym, ale tutaj jest to niestety niemożliwe. Dlatego nie jest to ciasto na ścisły protokół autoimmunologiczny.
Na diecie SCD problemem może być kakao, ale można je zastąpić karobem.
W przypadku zespołu jelita drażliwego i diety FODMAP problematyczne mogą być mąka kokosowa (choć nie jest jej dużo) i miód (zamiast niego można użyć syropu klonowego, stewii albo w ostateczności cukru).
Prawie ¾ węglowodanów tego ciasta pochodzi z miodu (cała blaszka ma 134 g, z czego 99 g z miodu), ale używając ksylitolu, stewii albo erytrolu można ich ilość znacznie ograniczyć. Oryginalny przepis z miodem nie jest dla osób na niskowęglowodanowym paleo.
Ciasto samo z siebie jest bardzo czekoladowe i pyszne, a upieczone w okrągłej foremce i przełożone jakąś zdrową masą będzie fantastycznym tortem! Tak, możesz mieć tort bez glutenu (bez zbóż w ogóle)!
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Blacha (16 porcji) | 2300 kcal | 134 g | 41 g | 173 g | 8,3 g | 73 g |
Porcja | 144 kcal | 8,4 g | 2,6 g | 10,8 g | 0,5 g | 4,6 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Niestety nie | Zmodyfikuj przepis | Zmodyfikuj przepis | Niestety nie |
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
No właśnie ja pytanie odnośnie oleju kokosowego, wyszło mi ze mam nietolerancję (średnia?) na olej i mleko kokosowe, a ten olej uwielbiam. Wykluczyłam całkowicie gluten, zboża. Nabiał raczej tez (wyszła mi średnia nietolerancja) i teraz pytanie poczekać troszkę i wdrażać ten olej czy jak? Wiem ze nie jesteś lekarzem ale napewno długo w tym siedzisz, dłużej niż ja 🙂
Wrażliwość na kokos zdarza się niezmiernie rzadko. Olej kokosowy rafinowany powinien być OK. Gdy jednak z jakichś przyczyn nawet rafinowany jest problemem, to możesz wziąć masło kakaowe, masło klarowane (choć też możesz źle tolerować), smalec, oliwę z oliwek, łój wołowy itp itd 🙂
Czym zastapic make kokosowa i olej kokosowy w tym i innych przepisach? (moje dziecko ma alergie na kokosa <ma nie jest nic z kokosem>)
Alergia na kokos zdarza się naprawdę rzadko. Jesteś pewna, że to kokos, a nie histamina?
Olej kokosowy można zastąpić innym zdrowym tłuszczem – masłem klarowanym, smalcem itp. Mąka kokosowa ma dość unikalne właściwości, bo doskonale chłonie wilgoć. Sugeruję raczej poszukać innego przepisu – będzie łatwiej znaleźć coś bez mąki kokosowej niż modyfikować ten.
Powodzenia!
Nie umiem odpowiedziec na pytanie "Jesteś pewna, że to kokos, a nie histamina?". Dziecko mialo skin prick test robiony kilka razy w zyciu. Ostatnim razem reakcja na alergeny byla na tyle silna ze przerwano test po 8 min. (powinien trwac 15min). Kiedys mu wyszla reakcja na kokos. Potem rok poniej nie. Ostatnio to nawet nie wiem ale pytalam o kokos alergolog i ona kazala mu nie dawac tego do jedzenia. Dziecko ma egzeme i astme. Mialo reakcje anafilaktyczna raz (powazna). Wyszlam z zalozenia ze lepiej tego unikac niz ryzykowac. Masz jakies sugestie?
Pamiętaj, że nie jestem lekarze, ale według mnie kokos nie jest żadnym problemem. Kokos jest naturalnie bogaty w histaminę, a test skórny wykrywa alergie IgE, których efektem jest właśnie produkcja histaminy.
Dziecko ma duże problemy z jelitami i układem autoimmunologicznym, ale problem jest z przeciwciałami IgG, a nie IgE – test skórny absolutnie niczego nie pokaże. Na 99% problemem są zboża glutenowe i nabiał, być może także jajka i niektóre orzechy. Znajdź dobrego lekarza, dla dobra dziecka warto. Jak nie będziesz tego leczyć prawidłowym żywieniem, to przypałęta się jeszcze cukrzyca typu 1, Hashimoto i inne paskudztwa.
Powodzenia!
Dziecko ma alergie na tree nuts and peanuts, ryby. Ostatnio w testach wyszlo tez troche mleko i soja (moze jeszcze cos). Lekarz kazala nie dawac orzechow i ryb. On jest bardzo wybredny jesli chodzi o jedzenie. Mial kiedys alergie na jajko ale teraz je je w kazdej postaci (w testach skornych nie wyszla mu alergia na jajko). Mieszkam w Stanach i tutaj lekarz nawet nie rozwaza innych opcji. Moge sobie znalezc lekarza ktory podchodzi do tematu w sposob moze podobny do Ciebie tylko ze tacy lekarz zajmuja sie przy okazji tym co sie wydaje czarami na kiju. Do tego wizyta u takiego lekarza (nie jestem pewna kwalifikacji) kosztuje 350$ i tego raczej ubezpieczenie nie pokryje. Nawet w PL nie wiem gdzie znalezc takich lekarzy… Bylam u dwoch alergologow i zaden z nich nie mowil o tym co pieszesz.
Zrozum, że testy skórne pokazują zupełnie co innego. Źródło problemu jest gdzie indziej. Nie dawaj dziecku nabiału i glutenu przez tydzień chociaż, a powinnaś zobaczyć poprawę skóry i oddychania.
Smacznego
Dziekuje bardzo za informacje:)
Wydaje sie smakowity:) Wlasnie przeszlam na diete ketogenna i bedzie to doskonale urozmaicenie.Dziekuje bardzo:) A prosze mi poradzic jaki olej kpokosowy do pieczenie ?CZy LEpszy jest nierafinowany czty rafinowany? Pozdrawiam
Właśnie żona upiekła wczoraj wieczorem, więc dziś pewnie znów podjem tego ciasta 🙂
Ja na surowo (mycie zębów, płukanie ust, desery itp) używam nierafinowanego, ale do pieczenia i gotowania biorę rafinowany.