Dieta bezglutenowa stała się stosunkowo modna w ostatnich latach, szczególnie po tym, jak wiele gwiazd i gwiazdeczek ogłosiło, że swoją urodę i kondycję zawdzięczają unikaniu glutenu. Czym jest dieta bezglutenowa i czym się różni od diety paleo?
Dieta bezglutenowa jest bardzo prosta, ponieważ polega na jedzeniu wszystkiego poza pokarmami zawierającymi gluten. Gluten jest jednym z białek występującym w niektórych zbożach, głównie w pszenicy, życie i jęczmieniu i jest on tą „gumą” która daje wypiekom puszystości i sprężystości. Co ciekawe gluten w trawach, będących przodkami naszych zbóż, występuje w śladowych ilościach – nasi przodkowie poprzez selektywną hodowlę uzyskali odmiany zawierające dużo glutenu, czyli dające miękkie i elastyczne ciasto.
Problem z glutenem jest taki, że niezbyt dobrze go tolerujemy. Około 1% z nas choruje na celiakię, która jest skrajną alergią na gluten, ale dużo więcej, nawet do 1/3 społeczeństwa, jest na gluten uczulonych albo nadwrażliwych, czego objawy są niestety tak ogólne: zmęczenie, osłabienie organizmu, problemy skórne itp, że ciężko je zdiagnozować (czytaj więcej: Gluten – nie tylko celiakia).
Dieta bezglutenowa, które eliminuje ten niekorzystny składnik współczesnego pożywienia, powinna być bardzo zdrowa, prawda? Niekoniecznie – cały problem z dietą bezglutenową polega na tym, co się je zamiast tego niesławnego glutenu, a możliwości jest sporo. Zboża szkodzą nam nie tylko z powodu tego niesławnego glutenu, więc zastąpienie glutenowych zbóż ich bezglutenowymi kuzynami niewiele zmienia.
Dieta paleo całkowicie eliminuje wszystkie zboża, więc jest dietą bezglutenową i to w dodatku bardzo zdrową, jednak paleo ma trochę więcej wytycznych niż tylko „unikaj glutenu” (czytaj więcej: Co to jest dieta paleo?). Możliwa jest dieta bezglutenowa będąca tak zła, jak współczesne zachodnie pożywienie – pomimo braku glutenu może być przeładowana węglowodanami z bezglutenowych zbóż, złymi tłuszczami omega-6 albo trans i nie zawierająca w ogóle warzyw.
Nie można jednoznacznie powiedzieć, czy dieta bezglutenowa jest dobra, czy zła, choć jeśli definicją ma być „jedz wszystko, co chcesz, byle bez glutenu”, to jest to zła dieta, choć oczywiście w konkretnych przypadkach może odnosić umiarkowane sukcesy.
Podsumowując: jeśli dieta bezglutenowa opiera się na jedzeniu bezglutenowego chleba, bezglutenowego makaronu i unikaniu tłuszczów zwierzęcych, to jest bardzo złym pomysłem. Dieta bezglutenowa ograniczająca węglowodany i kazeinę, składająca się głównie z warzyw, owoców i dobrej jakości ryb i mięsa, dostarczająca dużo zdrowych tłuszczów jest bardzo zdrowa. Tylko że tak naprawdę jest to dieta paleo. Czyli nie baw się w półśrodki: nie jedz bezglutenowo – jedz paleo!
Podyskutuj o diecie bezglutenowej: Polskie forum paleo. Zadaj pytanie albo podziel się doświadczeniami i pomóż innym!
Zobacz bezglutenowe chleby paleo:
- Chleb z mąki migdałowej
- Chleb z warzyw (niskowęglowodanowy)
- Chleb bananowy z mlekiem kokosowym
- Chleb bananowy z ziarnami kakao
- Chleb śródziemnomorski
- Chleb bananowy z migdałami
- Chleb z ziemniaków i lnu
- Chleb bananowy AIP (bez jajek)
- Chleb dyniowy AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką ziemniaczaną
- Chleb bananowo-fasolowy
- Chleb z masła orzechowego (bez mąki)
- Chleb z batatów
- Chleb bananowo-gryczany AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką gryczaną AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką kasztanową i orzechami