Kapusta z grochem to w niektórych regionach Polski tradycyjne świąteczne danie, choć oczywiście bywa także jadane poza świętami. Dieta paleo ogranicza albo wyklucza rośliny strączkowe (czytaj więcej: Rośliny strączkowe nie takie zdrowe), jednak niektóre z nich od czasu do czasu nie zaszkodzą większości z nas i mogą zastąpić mięso do jednego posiłku.
Kapusta z grochem to fantastyczny posiłek na zimę i wczesną wiosnę, kiedy to brakuje świeżych warzyw, a wciąż, albo nawet szczególnie wtedy, potrzebujemy sycących i pożywnych dań. W Polsce występuje wiele wariantów tej potrawy, w niektórych grochu jest mało, w innych dominuje. Mi najbardziej smakuje, kiedy kapusty jest wagowo mniej więcej dwa razy więcej niż grochu.
Kapusta z grochem albo groch z kapustą, przepis:
- kiszona kapusta – 1 kg
- groch łuskany – 1/2 kg
- cebula – 2 sztuki
- smalec (albo inny tłuszcz) – 4 łyżki
- sól (kłodawska lub himalajska) i inne przyprawy
Groch namaczamy przez noc w zimnej wodzie (pamiętaj, że groch pęcznieje), którą następnego dnia wylewamy. Kapustę (jeśli bardzo kwaśna, to przepłucz ją wodą) i groch gotujemy osobno do miękkości w niewielkiej ilości wody. Najlepiej groch zdjąć z gazu, kiedy pierwsze ziarna zaczną się rozpadać. Groch i kapustę gotuj z solą, do kapusty warto też dodać liść laurowy, ziele angielskie i/lub odrobinę kminku.
Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę i wszystko mieszamy razem (groch i kapusta odcedzone, jeśli zostało w garnkach trochę wody). Ja lubię użyć największej patelni w domu i wszystkie składniki na niej, wciąż na ogniu, dobrze wymieszać. Dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Gotowe!
Groch z kapustą to dość spora dawka węglowodanów i białka. Groch dostarcza aż nadto białka w jednej porcji i nie musimy do tego dania jeść żadnego mięsa. Białko roślinne jest niepełnowartościowe, to znaczy nie dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów, ale absolutnie nic złego się nie stanie, jeśli od czasu do czasu w posiłku nie zjemy mięsa ani jajek (czytaj więcej: Białko).
Groch z kapustą mieści się w diecie paleo oraz SCD. Nie jest to jednak danie niskowęglowodanowe, wszystkie jego składniki są także niedozwolone albo problematyczne na diecie FODMAP. W przypadku protokołu autoimmunologicznego warto wykluczyć wszystkie strączkowe, więc groch jest niedozwolony.
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Z przepisu (5 porcji) | 2436 kcal | 201,8 g | 203,8 g | 57,8 g | 6,6 g | 135,4 g |
Porcja | 487 kcal | 40,4 g | 40,8 g | 11,6 g | 1,3 g | 27,1 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Niestety nie | Niestety nie | Smacznego! | Niestety nie |
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo