Czy proszek do pieczenia jest paleo? Podstawowy składnik proszku do pieczenia to soda oczyszczona, co do której nie ma zastrzeżeń, jednak soda się zbryla, więc większość producentów dodaje do proszku do pieczenia mąkę pszenną, która zawiera gluten.
Czy nawet tak małe ilości glutenu szkodzą? Spora część społeczeństwa, pewnie nawet więcej niż połowa, nie miałaby większych problemów. Jednak u osób wrażliwych na gluten albo cierpiących na choroby autoimmunologiczne (a większość z nich nie zdaje sobie z tego sprawy) nawet tak mała ilość może źle wpłynąć na kondycję jelit i samopoczucie. Niestety nie da się tak łatwo stwierdzić, czy jest się wrażliwym na gluten, więc lepiej go unikać, tym bardziej, że nie ma on żadnych wartości odżywczych.
Proszek do pieczenia z mąką pszenną nie jest paleo. Zanim pomyślimy, czym zastąpić sklepowy proszek do pieczenia, warto zastanowić się, z czego się składa i jak działa.
Skład proszku do pieczenia:
- substancja zasadowa – najczęściej jest to soda oczyszczona, występuje pod nazwami: E500, wodorowęglan sodu albo kwaśny węglan sodu.
- substancja kwasowa – jako regulator kwasowości często stosuje się difosforan disodowy albo rzadziej diwodorofosforan wapnia (oba oznaczone jako E450), czasem zdarza się wodorowinian potasu (winny kamień, tartarus, E336).
- antyzbrylacz – w Polsce prawie zawsze jest to mąka pszenna, ale np. w USA jest to skrobia kukurydziana.
Soda oczyszczona jest zasadowa i zmieszana ze słabym kwasem reaguje wydzielając dwutlenek węgla. Reakcja zachodzi dużo silniej w wyższych temperaturach, dlatego więc podczas pieczenia wydzielają się pęcherzyki dwutlenku węgla, które nadają puszystej struktury naszym wypiekom. Soda kupowana w dużych ilościach jest tania.
Antyzbrylacz powoduje, że proszek pozostaje proszkiem – co ciekawe takie same właściwości miałaby mąka ziemniaczana, ale nie wiedzieć czemu, na rynku nie ma proszku do pieczenia z mąką ziemniaczaną. Jeśli jednak zobaczysz w sklepie proszek do pieczenia bez mąki pszennej, to w większości przypadków możesz go spokojnie kupić.
Dwie łyżeczki proszku do pieczenia można zastąpić połową łyżeczki sody oczyszczonej oraz:
- łyżką octu jabłkowego albo
- łyżką soku z cytryny albo
- szczyptą (1 g) kwasku cytrynowego albo
- łyżeczką kamienia winnego (tartarus, cream of tartar) albo
- dowolną kwaśną substancją
Jeśli przepis zawiera naturalnie kwaśne produkty, jak świeże owoce, miód, jogurt, kefir, maślankę, to wtedy zamiast proszku do pieczenia może wystarczyć sama soda oczyszczona, tylko że stosujemy jej 4x mniej niż ilość proszku w przepisie.
Niektórzy obawiają się użyć sody oczyszczonej zamiast proszku do pieczenia, bo chcą uniknąć jej metalicznego smaku, zapominają jednak, że proszek do pieczenia zawiera sodę 🙂 Użycie do wypieków sody oczyszczonej i octu jabłkowego we właściwych proporcjach powoduje, że końcowy produkt nie ma ani metalicznego smaku sody, ani niezbyt miłego zapachu octu.
Zobacz przykładowe przepisy używające opisanych powyżej zamienników proszku do pieczenia:
- Chleb z mąki migdałowej
- Chleb z warzyw (niskowęglowodanowy)
- Chleb bananowy z mlekiem kokosowym
- Chleb bananowy z ziarnami kakao
- Chleb śródziemnomorski
- Chleb bananowy z migdałami
- Chleb z ziemniaków i lnu
- Chleb bananowy AIP (bez jajek)
- Chleb dyniowy AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką ziemniaczaną
- Chleb bananowo-fasolowy
- Chleb z masła orzechowego (bez mąki)
- Chleb z batatów
- Chleb bananowo-gryczany AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką gryczaną AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką kasztanową i orzechami
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
Witam,ja piekę chleb z mąki gryczanej.Czy ona zawiera gluten?Producenci zapewniają że nie.
Zobacz https://paleosmak.pl/gryka-paleo/ 🙂