Gdy zaczynamy piec bez mleka, zbóż, jajek, orzechów i innych popularnych alergenów, to najczęściej sięgamy po proste ciasta. Sernik, torty i podobne wypieki wymagają nieco więcej wprawy. Całe szczęście jest bardzo prosty spód do ciasta, który uda się każdemu.
Oto spód do ciasta bez glutenu (bez żadnych zbóż), nabiału (laktozy ani kazeiny), orzechów i jajek. Zaskakująco smaczny i nie taki kruchy. Dozwolony na protokole autoimmunologicznym, który wyklucza tak wiele pokarmów!
Przepis jest bardzo prosty – tylko cztery składniki:
- mąka/skrobia ziemniaczana – 1 szklanka
- olej kokosowy – ¼ szklanki
- mąka kokosowa – ¼ szklanki
- miód – ¼ szklanki
Wymieszaj wszystkie składniki i ugnieć z nich ciasto. Jeśli jest zbyt kruche, to dodaj nieco więcej tłuszczu. Przełóż do foremki i ugnieć ładnie ręką. Wsadź do pieca rozgrzanego na 180°C.
Jeśli wykorzystasz ten spód do ciasta „na zimno”, czyli bez pieczenia, to sam spód upiecz przez 12-18 minut. Jeśli będziesz go potem jeszcze raz piec (np. do sernika), to podpiecz go tylko 8-12 minut.
Prawda, że proste? Jeśli dobrze tolerujesz pokarmy mleczne, to możesz olej kokosowy zastąpić masłem – ciasto będzie jeszcze smaczniejsze!
Ze względu na mąkę/skrobię ziemniaczaną ten spód do ciasta nie ma miejsca na dietach niskowęglowodanowej, SCD ani GAPS.
Miód nie jest dozwolony na diecie FODMAP. Teoretycznie można go zastąpić bezpieczniejszym słodzikiem, ale wtedy konsystencja ciasta może być wyzwaniem, bo miód jest dobrym lepiszczem.
Do pieczenia można zaprosić dzieci – to ciasto jest dla nich całkowicie bezpieczne na surowo.
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Spód do ciasta (16 porcji) | 1400 kcal | 210 g | 12 g | 62 g | 1,2 g | 5,6 g |
1 porcja | 87,5 kcal | 13,1 g | 0,75 g | 3,9 g | 0,1 g | 0,35 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Niestety nie | Niestety nie | Niestety nie | Smacznego! |
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
Jak dla mnie W przepisie za duzo miodu, dalabym max lyzeczke ale boje sie ze ciasto nie wyjdzie. Czym zastapic mood Bo nie lubie tak slodkich ciast
Nie musisz niczym zastępować, po prostu daj mniej. Ciasto może być nieco bardziej kruche, no ale ciasto bez glutenu nigdy nie będzie bardzo elastyczne 🙂
A jesli chcialabym bez miodu to ciasto wyjdzie? Czy music byc jakies inne lepiszcze? Nieslodkie Bo takiej chce