Chleb paleo bananowy nie jest typowym chlebem kanapkowym, ponieważ jest dość słodki. Doskonale się za to komponuje z masłem i stanowi świetne śniadanie albo przekąskę – dzieci go uwielbiają. Dodatek mleka kokosowego zapewnia odpowiednią wilgotność i zdrowy tłuszcz. Chleb bez zbóż (bezglutenowy) i bez nabiału (laktozy i kazeiny) – bananowy chleb paleo z mlekiem kokosowym – jak zrobić?
Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) – przepis:
- jajka – 6
- banany – 2 (przejrzałe albo bardzo dojrzałe)
- mleko kokosowe – 1/3 szklanki
- miód – 1/4 szklanki
- mąka kokosowa – 3/4 szklanki
- mąka migdałowa – 1/2 szklanki
- olej kokosowy – 1/4 szklanki
- cynamon – 1,5 łyżeczki
- soda oczyszczona – 2 łyżeczki
- sól (kłodawska lub himalajska) – pół łyżeczki
- ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
Opcjonalnie możesz dodać do jednej szklanki dodatków, np. wiórki kokosowe, kawałki gorzkiej czekolady, łamane ziarna kakao, orzechy włoskie albo pekan lub nawet borówki.
Mleko kokosowe kup w puszce, postaraj się znaleźć pełnotłuste. Na górze powinna się znaleźć gęsta śmietana kokosowa, jak nie potrzebujesz jej do innego przepisu, to wymieszaj dobrze zawartość puszki i do chleba użyj mleka kokosowego wymieszanego ze śmietaną.
W odpowiednio dużej miseczce ubijaj mikserem (albo ręcznym blenderem) jajka przez parę minut. Następnie dodaj banany, mleko kokosowe, miód i roztopiony olej kokosowy – miksuj do momentu, gdy banany się całkowicie rozpadną. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dobrze łyżką albo mikserem (ale nie za długo). Gotowe!
Przełóż wszystko do foremki wyłożonej papierem albo posmarowanej tłuszczem (możesz posypać też niektórymi dodatkami) i piecz w 180° przez 40 do 55 minut – aż patyczek włożony do środka chleba wyjdzie czysty i suchy. Zostaw w foremce przez 10-15 minut, następnie wyciągnij i daj mu ostygnąć i oddać wilgoć.
Ale ten chleb pachnie podczas pieczenia! A jak smakuje później! Jest dość słodki, dla niektórych nawet bardziej przypomina ciasto niż chleb – w moim domu jednak ten przepis funkcjonuje jako chleb i jest jedzony z masłem. Stanowi świetne śniadanie – dzieciom bardzo smakuje, ale jest też doskonałą przekąską za dnia albo na wycieczkę w plener. Można go też dać dziecku do szkoły – nawet bez masła, bo dzięki mleku kokosowemu ten chleb jest dość wilgotny i nie zapycha.
Zobacz też: mąki w kuchni paleo.
Chleb paleo bananowy z mlekiem kokosowym nie jest niskowęglowodanowy (jedna kromka dostarcza mniej więcej tyle samo węglowodanów co pszenny chleb), ale za to nie zawiera zbóż (jest bezglutenowy) ani nabiału – mleko kokosowe nie ma nic wspólnego ze zwykłym mlekiem.
Miód (Czy miód jest paleo?) oraz mąka migdałowa i kokosowa raczej nie mają miejsca w diecie FODMAP, ale możesz zastąpić miód syropem klonowym (a w ostateczności cukrem trzcinowym albo zwykłym) i wtedy ten chleb będzie dozwolony (w niewielkich ilościach). Jeśli użyjesz naprawdę dojrzałych bananów, to przepis ten będzie także zgodny z dietą SCD.
Nie zawsze jednak możemy dograć czasowo dojrzewanie bananów z ochotą na ten pyszny chleb. Co zrobić, żeby zawsze mieć pod ręką dojrzałe banany? Jest na to proste rozwiązanie – banany doskonale się mrożą. Gdy masz banany, który skórka jest bardziej czarna niż żółta, to możesz je zamrozić – albo całe, albo obrane, albo nawet w plastikowym pojemniku jako pure bananowe.
Przepis został zaadaptowany z tej strony. Oryginalny chleb jest zdecydowanie za słodki, dlatego też zmniejszyłem ilość miodu o połowę.
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Bochenek (16 kromek) | 2200 kcal | 149 g | 48,3 g | 143,4 g | 9,8 g | 66,7 g |
Kromka | 137,5 kcal | 9,3 g | 3 g | 9 g | 0,6 g | 4,2 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Niestety nie | Zmodyfikuj przepis | Smacznego! | Niestety nie |
- Chleb z mąki migdałowej
- Chleb z warzyw (niskowęglowodanowy)
- Chleb bananowy z ziarnami kakao
- Chleb śródziemnomorski
- Chleb bananowy z migdałami
- Chleb z ziemniaków i lnu
- Chleb bananowy AIP (bez jajek)
- Chleb dyniowy AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką ziemniaczaną
- Chleb bananowo-fasolowy
- Chleb z masła orzechowego (bez mąki)
- Chleb z batatów
- Chleb bananowo-gryczany AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką gryczaną AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką kasztanową i orzechami
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
Czym zastapic miod Aby chleb nie byl taki slodki?
Nie musisz go niczym zastępować, po prostu daj mniej albo pomiń. Z tym że chleb bananowy z założenia ma być słodkim ciastem, a nie klasycznym chlebem.
Pytanie o gramaturę- jeśli mowa 3/4 szklanki to jaką szklankę autor ma na myśli?
Szklanka jest jedna i ma 250 ml 🙂
Witam….dodam tylko że mleko koksowe jest bardzo łatwo zrobić…rozbić kokosa…obrać i pokroić /posiekać lub zmielić/zetrzeć i zalać wodą przegotowaną…a z praktyka pokarze jaka konsystencja najlepsza…
Na jakie wymiary formy jest ten przepis?
Ja używam najczęściej takiej 10×20 cm.
witam mam prosbe prosze o pomoc w podaniu przepisu na chleb osoba ta nie moze jesc glutenu kasz ryzu jajek mleka i jego przetworów nasion chia prosze o pomoc dziekuje i pozdrawiam
Dzień dobry 🙂 czy chlebek uda się, jeśli dodam tylko mąki ryżowej (czyli 1,25 szklanki)? Niestety nie posiadam innej, a chlebek wygląda rewelacyjnie 🙂
Pozdrawiam
Nie wiem, czy wyjdzie. O ile mąkę migdałową pewnie da się zastąpić ryżową, to z kokosową może nie być tak łatwo. Mąka kokosowa bardzo chłonie wilgoć, a ryżowa chyba tego aż tak nie potrafi.
Zaryzykowałam i warto było 😉 Mąki ryżowej dodałam więcej, bo ok 260 g, ale chlebek się udał.
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
Dziękuję za wspaniałą stronę! Zaczynamy z synem dietę GAPS i zastanawiam się czy zamiast mleka kokosowego i oleju kokosowego (syn nie lubi) mogłabym dodać masło klarowane i surowe mleko ?
Mleko byłoby lekko kwaśne, nie uznajemy mleka słodkiego.
Olej kokosowy możesz zastąpić smalcem albo masłem klarowanym, a co do zastąpienia mleka kokosowego kwaśnym, to pewnie by wyszło, ale smak może być zupełnie inny 🙂
jaki chlebek dla osób na protokole
Bez jajek i mąki 🙂 Są przepisy na takie chleby, ale nie tak łatwo je upiec. Wkrótce na tej stronie też pojawi się przepis na chleb bez jajek.
a jakby zrobić z samej mąki kokosowej to chyba też będzie spoko?
Przypuszczam, że zamiast pół szklanki mąki migdałowej możesz dopełnić mąkę kokosową do pełnej szklanki i może będzie OK, choć nie próbowałem.
Czy można mąkę migdałową zastąpić inną?
Przypuszczam, że dowolna inna mąka z orzechów albo kasztanów da radę, ale nie próbowałem.
Super przepis! Próbowałam już jako chlebek i teraz zastanawiam się czy takie ciasto wyjdzie też w formie muffinów?
Witam serdecznie – pytanie odnośnie mleka kokosowego. Na rynku dostępne są takie b.gęste w puszce (ponad 50% zawartości kokosa) oraz takie rozrzedzane w kartonie – bardziej przypomina to wodę z kokosem (8,5% kokosa). O które mleko chodzi? 🙂
Olga, nie znam do końca tych kartonów, ale przypuszczam, że to napoje bazujące na mleku kokosowym. Ja zawsze kupuję takie w puszkach.
A czym zastąpić można jajka? Niestety jestem na nie uczulony a bardzo chciałbym spróbować takiego chlebka 🙂
Niektórzy próbują siemię lniane zalane gorącą wodą – jedna łyżka (z czubkiem) tej papki to jedno jajko. Możesz też użyć pół banana zamiast jednego jajka. Nie próbowałem i nie mam zielonego pojęcia, czy coś z tego wyjdzie.
Czy można w którymkolwiek z przepisów zamieniać mleko kokosowe na migdałowe (+olej kokosowy)? Gdzie można kupić ekstrakt z wanilii?
Nie wiem, nie próbowałem, ale mleko kokosowe jest raczej tańsze i zdrowsze od migdałowego, więc nie widzę wielu przyczyn za tym. Na ekstrakt z wanilii będzie przepis, na razie możesz użyć cukru waniliowego albo wanilinowego 🙂
Na pewno kilka miesięcy.
A jak długo można trzymać w zamrażarce banany?
Dzień dobry,
mam pytanie o mąkę migdałową, która jet składnikiem chlebka. Wiele osób związanych z paleo twierdzi, że powinno unikać się obróbki termicznej migdałów (i innych orzechów), bo powstają tłuszcze trans… Jak jest z mąką? Czy jest ona odtłuszczona, czy powstaje jedynie w wyniku mielenia migdałów? Będę wdzięczna za odpowiedź!
Mąka migdałowa zawiera dużo tłuszczu. Tłuszcze nienasycone w postaci mąki są dość stabilne w wyższych temperaturach w przeciwieństwie do tych samych tłuszczy w postaci płynnej. Prawdopodobnie antyoksydanty i inne składniki ziaren chronią te tłuszcze. Problemem takiego chleba nie są tłuszcze trans, ale tłuszcze omega-6 zawarte w nasionach.
Witam, znam ten przepis z innej zagranicznej witryny. Dlaczego nie podaje Pan źrodła inspiracji?
Przepisy jako lista składników i czynności nie są chronione prawem autorskim, a zdjęcie i cały opis są moje własne. Po namyśle dodałem do strony powyżej link do oryginału. Dzięki za zwrócenie uwagi.
Diabeł ogonem nakrył, bo czytałam kilka razy;) Zrobiłam i jest rewelacyjny…. musi doczekać powrotu domowników i powiem tak…. ciężko będzie 😀
A olej kokosowy to powinien być roztopiony? Bo już któryś przepis widzę i się zastanawiam… a nie mam jakoś odwagi na eksperymenty 🙂
Sylwia, chyba niezbyt dokładnie przeczytałaś, bo napisane jest wyraźnie: „dodaj banany, mleko kokosowe, miód i roztopiony olej kokosowy” 🙂
Z reguły w wypiekach używa się olej kokosowy roztopiony (lecz nie za ciepły).