Większość chlebów paleo bazuje na mąkach migdałowej albo kokosowej. Mają one swój specyficzny smak, który nie każdemu podchodzi do gustu. Okazuje się jednak, że można zrobić chleb paleo, który wśród składników ma głównie masło orzechowe i jajka – żadnej mąki.
Chleb paleo z masła orzechowego – bez mąki, bezglutenowy, bez nabiału, niskowęglowodanowy – przepis:
- masło orzechowe 100% – 1 szklanka
- jajka – 4 (zobacz też: Zamiast jajek)
- soda oczyszczona – ½ łyżeczki
- opcjonalnie: łyżka miodu, łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki soli
Ważne, by masło orzechowe było 100% orzechów – bez żadnych dodatków – w szczególności bez cukru. Najprościej wziąć masło z orzechów ziemnych (arachidowych), ale z innych orzechów też powinno wyjść.
Wymieszaj wszystkie składniki z sobą, dobrze je ucierając. Przelej do prostokątnej foremki i piecz w 160-180° (zależnie od pieca) przez 35-40 minut – aż do suchego patyczka.
To takie proste i takie smaczne! Chleb paleo z masła orzechowego smakuje wyśmienicie i jest świetną niskowęglowodanową przekąską, bogatą w tłuszcz i białko – dającą sytość na długo.
Niestety nie polecam jadania takiego chleba zbyt często – zawiera on całkiem sporo tłuszczów wielonienasyconych omega-6. Orzechy są też silnym alergenem – jadając je za często można się na nie nabawić także nadwrażliwości (czytaj więcej: Alergia, nadwrażliwość, nietolarnacja – różnice).
Jajka nadają strukturę i wiążą ten chleb – ciężko je czymś zastąpić, choć jak koniecznie chcesz taki chleb upiec, a nie możesz jeść jajek, to możesz spróbować zamiast nich żelatyny albo siemienia lnianego (zobacz też: Zamiast jajek).
Chleb ten jest niskowęglowodanowy i mieści się w dietach SCD i GAPS, a z umiarem (nie więcej niż 2-3 kromki dziennie) także na diecie FODMAP.
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Bochenek (16 kromek) | 1866 kcal | 39 g | 16 g | 155 g | 40 g | 92,5 g |
Kromka | 117 kcal | 2,4 g | 1 g | 9,7 g | 2,5 g | 5,8 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Smacznego! | Smacznego! | Smacznego! | Niestety nie |
- Chleb z mąki migdałowej
- Chleb z warzyw (niskowęglowodanowy)
- Chleb bananowy z mlekiem kokosowym
- Chleb bananowy z ziarnami kakao
- Chleb śródziemnomorski
- Chleb bananowy z migdałami
- Chleb z ziemniaków i lnu
- Chleb bananowy AIP (bez jajek)
- Chleb dyniowy AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką ziemniaczaną
- Chleb bananowo-fasolowy
- Chleb z batatów
- Chleb bananowo-gryczany AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką gryczaną AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką kasztanową i orzechami
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
Spróbowałam – to mój pierwszy chleb bez zboża… W smaku wyszło trochę jak jajecznica z orzeszkami ziemnymi, co jest o tyle zaskakujące, że użyłam masła migdałowego (tylko takie mieli w sklepie bez dodatków). Po za tym chlebek wyszedł mi dość suchy.
Następnym razem muszę dodać trochę miodu, może będzie lepsze… ale zdecydowanie nadaje się na zastępstwo dla chleba tradycyjnego!
Czy orzechy ziemne są paleo? Przecież to de facto nasiona roślin strączkowych.
Nie do końca – strączki są przez niektórych jadane, przez innych nie. Ja nie polecam jadania orzechów ziemnych ze względu na dużą zawartość pleśni i ich toksyn. Ale wiem, że wielu ludziom to nie przeszkadza. Przepis na taki chleb może się przydać, by nie jeść pszenicy, co tylko wyjdzie na zdrowie.
Ja robię podobnie ale bez sody i w innych proporcjach.
7 dużych jajek i 250 g słoik masła orzechowego, moim zdaniem najlepsze są nerkowce.
Do jednej dużej miski dajemy białka do drugiej żółtka i masło orzechowe. Ubijamy pianę b. mocno, połowę przekładamy do żółtek i masła i dalej ubijamy ostro mikserem, następnie dokładamy resztę białek i teraz już b. delikatnie łyżką łączymy obydwie masy. I teraz możemy:
1. Wlać do dużej keksówki, wcześnie nagrzać piekarnik do 200 stopni, włożyć do piekarnika temp obniżyć do 160 stop. + termoobieg, pieczemy do suchego patyka ( ok 25 minut). Chleb wychodzi a la tostowy, trzymamy zawinięty w lodówce, przed spożyciem opiec w tosterze lub na suchej, przykrytej pokrywką patelni.
2. Dwie blachy piekarnikowe wyłożyć papierem do pieczenia i położyć po 9 kupek/placuszków z uzyskanej masy, posypać siemieniem lnianym, piec ok 12 minut, 160 stop. termoobieg. Trzymać zawinięte w lodówce, przed spożyciem odświeżyć chwilę, na b. małym ogniu pod przykryciem, na suchej patelni. Będą to takie jakby bułko-placki, wyjdzie ich 18.
Tzn. lepiej posypać sezamem, albo co kto lubi.
Kiedyś gdzieś widziałam przepis na bułki paleo z jajek i tahini, czy w tym przypisie można zamiast masla orzechowego użyć sezamowego, żeby wyszedł taki chlebek?
Powinno się udać, choć takiego nie robiłem 🙂
Sprawdź we wpisach Emmy, robiłam te bułki , 1 jajko,6 łyżek tahini, sól, soda i ocet jabłkowy. Wychodzą 4 szt. Do zjedzenia tego samego dnia. Następnego były wg. mnie niesmaczne 🙂