Hiszpański omlet

Hiszpański omlet to tradycyjne dane z Hiszpanii, składające się głównie z ziemniaków i jajek. Znane jest pod nazwami tortilla española albo tortilla de patatas. Hiszpański omlet z ziemniakami to bardzo pożywne i szybkie do przygotowania śniadanie, które dobrze wpisuje się w żywienie paleo.

Hiszpański omlet, Paleo SMAK

Podstawowa wersja tego dania składa się tylko z jajek, ziemniaków, soli i oliwy do smażenia, ale bardzo często spotykana jest także cebula (taki omlet z cebulą niektórzy nazywają tortilla de patatas con cebolla). Inne spotykane dodatki to wędlina (np. chorizo), krewetki, tuńczyk oraz papryka, czosnek i inne warzywa. Omlet można doprawić pieprzem, zieloną pietruszką, oregano lub świeżą bazylią.

W Hiszpanii taki omlet jada się na ciepło albo na zimno, pokrojony na mniejsze kawałki może być jedną z przekąsek (tapas). My możemy to wykorzystać jako pyszne śniadanie, danie piknikowe albo jedzenie na wynos – przygotowując je sobie do pracy albo dzieciom do szkoły (np. pokrojone na trójkąty jak Zielone jajka – omlet ze szpinakiem).

Hiszpański omlet – omlet z ziemniakami – przepis:

Ziemniaki (pokrojone na cienkie plastry) smażymy na oliwie (mimo iż badania naukowe pokazują, że na oliwie można smażyć bez szkody dla zdrowia, ja czasem używam masła klarowanego albo smalcu). Ziemniaki ugotowane tylko chwilkę, a surowe dłużej – aż będą miękkie.

Ja lubię sól dodać już na tym etapie – do ziemniaków. Jajka wbijamy do miseczki i dobrze razem mieszamy.

Tradycyjne hiszpańskie przepisy podają, że ziemniaki należy odsączyć, lekko ostudzić, wymieszać z jajkami, zostawić na chwilę, by „przeszły smakiem” i dopiero potem wylać na patelnię.

Ja z lenistwa czasem idę na skróty i zalewam ziemniaki od razu na patelni jajkami, przemieszam lekko i zostawiam tak do usmażenia.

Jak się spód usmaży, spróbuj przewrócić omlet. Wiem – nie jest to takie łatwe 🙂

Wersja dla jednej osoby (ilości podane powyżej) będzie dość cienka. W Hiszpanii jednak często przygotowuje się danie dla kilku osób i wtedy taki omlet wychodzi całkiem gruby.

W Hiszpanii taka tortilla, a raczej jej przygotowanie, czasem jest wręcz ceremonią, tak jak w Chinach picie herbaty. W niektórych domach do tortilli jest określona patelnia i nie używa się jej do niczego innego.

Jest to bardzo pożywny posiłek – 37 g węglowodanów przyswajalnych (głównie skrobia z ziemniaków), 60 g tłuszczu (większość z oliwy) i 23 g białka (głównie z jajek) da nam poczucie sytości na długo.

Jak zjesz takiego omleta na zimno, a szczególnie po przechowaniu przez noc w lodówce, część przyswajalnej skrobi zamieni się w skrobię oporną – doskonały prebiotyk.

Hiszpański omlet to pyszne danie mieszczące się w diecie paleo i FODMAP, choć w tym ostatnim przypadku pamiętaj, że nie możesz dodać cebuli.

Ziemniaki nie są dozwolone na diecie niskowęglowodanowej i SCD, a jajek i ziemniaków (psiankowate) nie można jeść na protokole autoimmunologicznym.

Zobacz też: Czy ziemniaki są paleo? | Czy można smażyć na oliwie z oliwek? oraz Jajka omega-3 – samo zdrowie czy marketing?

Smacznego!

Wartości
odżywcze
Wartość
energetyczna
WęglowodanyTłuszczeBiałko
przyswajalnebłonnikogółemwielonienasycone
Porcja770 kcal36,8 g5,2 g59,3 g9 g23,1 g
Dieta paleo
i samuraja
Dieta LCHF/
niskowęglo-
wodanowa
Dieta
FODMAP
Dieta SCD
i GAPS
Protokół
autoimmu-
nologiczny
Smacznego!Niestety nieSmacznego!Niestety nieNiestety nie


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

7 komentarzy do “Hiszpański omlet”

  1. Może i to jest paleo, ale nie zdrowe komletnie! Po primo, jajko smażone w całości zmienia strukturę żółtka. I z tych zdrowych tłuszczów pozostają tylko tłuszcze trans.
    Po drugie, plasterki ziemniaków smażone zbyt długo mogą zawierać szkodliwy akrylamid, który jest rakotwórczy.
    Po trzecie, oliwa z oliwek kompletnie nie nadaję się do smażenia, nawet krótkiego. Zmienia to strukturę tłuszczy po przez utlenianie się, a to dla nas jest bomba rodnikowa!

    1. Niestety nie masz racji. Każda obróbka termiczna zmienia strukturę białek – na tym polega gotowanie jajka albo robienie jajecznicy. Zdrowe tłuszcze w jajku w zdecydowanej większości zostaną zdrowe. Przy smażeniu ziemniaków rzeczywiście wytwarza się akrylamid, ale go i tak będzie o wiele, wiele mniej niż w przeciętnej porcji frytek. Poza tym akrylamid jest obecny w zdecydowanej większości tego, co jemy – praktycznie każdy gotowany, smażony czy pieczony pokarm go zawiera. Większe ilości rzeczywiście są rakotwórcze, ale odkąd znamy ogień, to jemy akrylamid, więc już nawet od około miliona lat mamy z nim kontakt i się przystosowaliśmy.
      A na oliwie (prawdziwej można smażyć) – przeciwutleniacze w niej zawarte skutecznie chronią tłuszcze przed utlenieniem. Nawet kilkugodzinne smażenie na oliwie nie jest niezdrowe. Zobacz:
      https://paleosmak.pl/mozna-smazyc-na-oliwie-z-oliwek/

      Dzięki za komentarz, ale polecam sprawdzenie informacji, które piszesz.

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *