Ciasteczka czekoladowe paleo (z foremek)

Czy jest ktoś, kto nie lubi ciasteczek czekoladowych? Nie sądzę – niestety sklepowe ciastka zawierają zboża, gluten, utwardzone tłuszcze roślinne i mnóstwo innych chemicznych składników. Całe szczęście jest alternatywa – i to bez zbóż, glutenu, cukru, nabiału i orzechów – ciasteczka czekoladowe paleo są pyszne, a ich wycinanie z foremek jest świetną zabawą dla dzieci.

Ciasteczka czekoladowe paleo z foremekJak zrobić takie pyszności? Czekoladowe ciastka paleo z foremek – bezglutenowe, bez orzechów, cukru i nabiału (laktozy i kazeiny), przepis:

  • gorzka czekolada – tabliczka (100 g), co najmniej 85%, najlepiej całkowicie bez cukru
  • olej kokosowy – 1/3 szklanki
  • mąka kokosowa – szklanka
  • miód – 1/3 szklanki
  • jajka – 4 (zobacz też: Zamiast jajek)
  • ekstrakt  waniliowy – łyżka
  • cynamon – łyżeczka

Czekoladę i olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej albo kuchence mikrofalowej, następnie trzeba je nieco ostudzić, żeby nie wyszła jajecznica po wbiciu jajek 🙂 Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.

Gotowe ciasto daj na co najmniej godzinę do lodówki (albo na balkon zimą), by stwardniało. 1/3 szklanka miodu jest na naprawdę czekoladowe ciasteczka, jeśli jednak chcesz nieco więcej słodyczy, to daj 1/2 szklanki.

Kawałki ciasta rozwałkuj pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na placki grubości 6-8 mm. Teraz zaczyna się zabawa dla dzieci – wycinanie foremkami ciasteczek i układanie na arkuszu papieru na blaszce. Pozostałości rozwałkuj z nową porcją ciasta i tak w kółko, aż nic nie zostanie. Ilość ciasteczek zależy oczywiście od wielkości foremek i grubości ciasta, mi z powyższych składników wyszło równe 55.

Ciasteczka czekoladowe paleo (z foremek)

Pod koniec wycinania rozgrzej piec do 180 stopni – ciastka trzeba piec od 12 to 15 minut, ale uważaj, bo łatwo je przypalić. Pozwól im nieco ostygnąć na blaszce.

Miód i większe ilości mąki kokosowej nie mieszczą się w diecie FODMAP, a czekolada zawierająca cukier nie ma miejsca w diecie SCD, choć jak użyjesz czekolady ze stewią albo ksylitolem, to będzie dopuszczalna. Ciasteczka mają niemało węglowodanów, przez co raczej nie są dozwolone na diecie niskowęglowodanowej. Jajka i czekolada są zabronione na protokole autoimmunologicznym. Mąka kokosowa bardzo rzadko uczula i z reguły jest bezpieczna dla osób z alergią na orzechy.

Czytaj więcej o składnikach: Czy kakao jest paleo? (ziarna kakao są w czekoladzie) | Czy miód jest paleo? oraz Jajka omega-3 – samo zdrowie czy marketing? Inspiracją był ten przepis.

Smacznego!

Wartości
odżywcze
Wartość
energetyczna
WęglowodanyTłuszczeBiałko
przyswajalnebłonnikogółemwielonienasycone
Duża blaszka
(55 ciasteczek)
2362 kcal141,5 g63,7 g166,4 g6,2 g56 g
Ciasteczko43 kcal2,6 g1,2 g3 g0,1 g1 g
Dieta paleo
i samuraja
Dieta LCHF/
niskowęglo-
wodanowa
Dieta
FODMAP
Dieta SCD
i GAPS
Protokół
autoimmu-
nologiczny
Smacznego!Niestety nieNiestety nieZmodyfikuj
przepis
Niestety nie

Podyskutuj o tym i innych przepisach: polskie forum paleo. Zadaj pytanie albo pochwal się swoimi potrawami, podziel doświadczeniami i pomóż innym!


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

4 myśli nt. „Ciasteczka czekoladowe paleo (z foremek)”

    1. Na pewno nie, bo czekolada składa się z tłuszczu, kakao i cukru albo słodzika (nawet te gorzkie). Zamiast czekolady możesz dać kakao, ale także dodatkowy olej kokosowy i nieco więcej miodu.

  1. Ja mam pytanie może niezwiązane z tym wpisem ale byłbym wdzięczny za odpowiedź. Dużo się mówi że mleko nie jest zdrowe, uczula itp. A czy mleko kokosowe jest dobre, czy również zawiera jakieś złe składniki? Bo zastanawiam się czy mógłbym zastąpić mleko do kawy na kokosowe.

    1. Czyste mleko kokosowe jest bardzo zdrowe, ale musi być czyste – niektóre produkty z kartonu albo puszek z kokosem wspólną mają tylko nazwę. Do kawy najlepszy jest olej kokosowy i masło.

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *