Kiedy test pokazał mi prawdopodobną nadwrażliwość na jajka (czytaj więcej: Test Food detective), postanowiłem z nich zrezygnować na jakiś czas, żeby układ odpornościowy się nieco uspokoił. Całe szczęście moja nieoceniona żona wymyśliła przepyszne ciasteczka bez jajek.
Ciasteczka bananowo-marchewkowe są pyszne, a wszystkie składniki są dozwolone nawet na ścisłym protokole autoimmunologicznym! Tak, da się zrobić ciasteczka bez jajek 🙂
Pyszne i zdrowe ciasteczka marchewkowo-bananowe – bez glutenu, nabiału (laktozy i kazeiny), orzechów i jajek – dozwolone na protokole autoimmunologicznym – przepis:
- marchewka – 4 średnie
- banany – 3
- mąka kokosowa – ¼ szklanki
- mąka/skrobia ziemniaczana albo mąka ararutowa – ¼ szklanki
- olej kokosowy – ½ szklanki
- sól (kłodawska lub himalajska) – ½ łyżeczki
- soda oczyszczona – ½ łyżeczki
- opcjonalnie – garść rodzynek
Zetrzyj marchewkę dość drobno i wymieszaj mikserem (nie blenderem) z rozgniecionymi bananami i roztopionym olejem kokosowym.
Dodawaj pozostałe składniki miksując – ciasto jest gotowe! Możesz teraz zacząć rozgrzewać piec na 180°C.
Ciasteczka są łatwe do formowania – ulep w rękach małe kulki i rozpłaszcz je na tacce do pieczenia. Piecz około 20 minut.
Z podanych powyżej ilości wychodzi nam najczęściej 30-35 ciasteczek. Nie bój się eksperymentowania, zmieniając ilości albo proporcje składników!
Zaraz po upieczeniu ciasteczka mogą się wydawać miękkie, ale po ostygnięciu będą miały prawidłową konsystencję i nie będą kruche.
Ciasteczka marchewkowo-bananowe nie mają miejsca w diecie niskowęglowodanowej ani w dietach SCD i GAPS. Pozostałe składniki są dozwolone na diecie paleo i protokole autoimmunologicznym.
Na diecie FODMAP (stosowanej w przypadku zespołu jelita drażliwego) niedozwolona jest mąka kokosowa, ale jest jej tak mało, że ciasteczka te nie powinny być problemem (w tym przypadku nie można użyć dodatkowo rodzynek).
Mąka ziemniaczana jest dobrze tolerowana nawet przez ludzi z nadwrażliwością na psiankowate. Jeśli jednak uważasz, że nie możesz jeść mąki ziemniaczanej, to zastąp ją mąką ararutową albo z tapioki.
Mąka ziemniaczana nie jest bezwartościowym wypełniaczem – poddana obróbce termicznej, a następnie ostudzona zawiera całkiem sporo opornej skrobi – jednego z najlepszych prebiotyków (czytaj więcej: Skrobia oporna).
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Blacha (35 ciasteczek) | 1660 kcal | 127 g | 28 g | 121 g | 2,9 g | 11,4 g |
1 ciasteczko | 47,4 kcal | 3,6 g | 0,8 g | 3,4 g | 0,1 g | 0,3 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Niestety nie | Smacznego! | Niestety nie | Smacznego! |
Inne ciasteczka paleo na tej stronie:
- Ciasteczka czekoladowe z awokado (bez mąki)
- Ciasteczka czekoladowe z foremek
- Ciasteczka bananowo-kokosowe (2 składniki)
- Kruche ciasteczka rodzynkowe (z foremek)
- Ciasteczka dyniowe AIP
- Ciasteczka brokułowe
- Pierniczki AIP (bez jajek i orzechów)
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
Bardzo szybki i prosty przepis, ciasteczka fajnie się formowały. Wyszły naprawdę pyszne – lekko wilgotne, aromatyczne. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę 🙂
Ten przepis chyba nie dla Foodmap, bo posiada maki :/
Mąka ziemniaczana jest dozwolona na diecie FODMAP, a kokosowej jest tak mało, że nie powinno to być problemem. Wszystko to jest w treści.
Super przepis. Ja dodatkowo dodaję cynamon i ciastka wychodzą rewelacyjnie.
Jednym słowem , kto ma zaburzoną pracę trzustki powinien uzupełniać enzymy trawienne , aby prawidłowo trawić pokarmy, słyszałam że skrobia oporna jest korzystna dla mikrobioty jelit.
Czy mogą być zielone banany lub inne które nie zawierają tyle cukru
Banan zawiera tyle samo węglowodanów, czy jest zielony, żółty czy czarny. Jedyna różnica taka, że mniej dojrzały banan ma więcej skrobi, a bardziej dojrzały więcej węglowodanów prostych. To nie absolutnie żadnego znaczenia, bo żołądek szybko rozłoży węglowodany złożony do prostych i do krwi trafi taka sama ilość glukozy i fruktozy.
Mi tak szybko nie podnoszą cukru mają skrobie oporną.
Czy aby na pewno taki proces zachodzi: "żołądek szybko rozłoży węglowodany złożony do prostych"? Amylaza ślinowa w jamie ustnej rozpoczyna proces trawienia węglowodanów złożonych czyli rozbicie cukrów wielkocząsteczkowych do monosacharydów, które tylko w takiej postaci mogą być wchłonięte w jelicie cienkim do krwiobiegu. W żołądku trawienie węglowodanów ustaje. Kiedy masa pokarmowa przejdzie do dwunastnicy, zostaje poddana działaniu soku trzustkowemu oraz żółci wątrobowej, i następuje wznowienie trawienia węglowodanów. To tak w dużym skrócie wygląda.
Oczywiście, że mamy amylazę ślinową i trzustkową. Ten żołądek to w uproszczeniu, bo wiem, że on głównie białka trawi. Mimo wszystko nasze ciało szybko (czasem błyskawicznie szybko) rozkłada węglowodany złożone do prostych.
Węglowodany złożone aby zostały rozłożone potrzebują:
1. Czasu, jeśli podróż żywności odbywa się za szybko przez przewód jelitowy to enzymy nie zdążą rozłożyć dużych cząstek żywności. Im dłużej trawimy tym większa szansa, że organizm rozłoży wszystko.
2. Dobrze funkcjonującej trzustki – jeśli trzustka nie dostarcza wystarczająco enzymów do jelita cienkiego nie dojdzie do rozłożenia dużych molekuł.
A niestrawione cząstki (węglowodanów, protein, tłuszczy) mogą poważnie uszkadzać ścianki jelit. W obu przypadkach absorpcja składników do krwioobiegu jest poważnie osłabiona, a ona wymaga zdrowego jelita. W końcu ile osób ma nieszczelne jelita albo diagnozę np. stan zapalny jelit itd?