Dieta na cukrzycę

Cukrzyca jest jedną najbardziej rozpowszechnionych chorób cywilizacyjnych. Cukrzyca typu 2 powstaje tylko i wyłącznie z nadużywania węglowodanów, a cukrzyca typu 1 to choroba autoimmunologiczna, która może być powodowana lub nasilana przez zboża, nabiał i przemysłowe oleje roślinne. Od niedawna nazywa się chorobę Alzheimera „cukrzycą typu 3” (czytaj więcej: Cukrzyca – fakty i mity).

Cukier, Paleo SMAK

Najsmutniejsze jest to, że promowana piramida zdrowego żywienia wpędza ludzi prosto w objęcia cukrzycy, a zalecane przy chorobie diety są nieskuteczne. Dieta polecana ludziom z otyłością i cukrzycą jest bardzo podobna do tego, czym karmimy świnie, żeby je jak najszybciej utuczyć – to niestety pokazuje, że komercyjna medycyna i koncerny robią wszystko, żeby jak najwięcej ludzi chorowało na cukrzycę, bo na tym najwięcej zarabiają.

Internet pełen jest stron oferujących kopiuj-wklej diety na cukrzycę, które polegają na „złożonych” węglowodanach, liczeniu skomplikowanych indeksów glikemicznych, ograniczaniu mięsa, tłuszczów, jajek, czy smażonych potraw. Każdy chory na cukrzycę, który próbował takich diet, może zaświadczyć, że nie tędy droga – ich skuteczność jest znikoma – zamiast poziomu cukru we krwi obniżają one tylko komfort życia. Nie trzeba być Einsteinem, żeby stwierdzić, że skoro cukru w krwi jest za dużo, to go trzeba mniej jeść.

Jeśli więc cukrzyca typu 2 powstaje tylko na skutek nadużywania węglowodanów, to jedyną drogą do skutecznego wyleczenia choroby jest ograniczenie spożywanych węglowodanów, czyli dieta niskowęglowodanowa. Dieta wręcz pozbawiona węglowodanów (ketogeniczna) jest przydatna u wielu chorych {1, 2, 3, 4}.

Jakie są źródła węglowodanów w typowej diecie?

  • zboża (chleb, makaron, mąka, kasza, ryż…)
  • cukier i wszelkie słodycze
  • ziemniaki
  • rośliny strączkowe
  • owoce, a przede wszystkim soki owocowe

Niestety cukier i zboża są bardzo uzależniające, na niektórych działają silniej niż nikotyna! Nagłe ograniczenie ilości przyjmowanych węglowodanów w pożywieniu skutkuje typowym syndromem odstawienia połączonym z całkowitym brakiem energii, fatalnym samopoczuciem, złym humorem i nawet depresją (czytaj więcej: Depresja i węglowodany). Mimo wszystko da się to zrobić, a dyskomfort trwa stosunkowo krótko i szybko mija – jak to z każdym nałogiem bywa.

Jaka więc dieta na cukrzycę? Co mogą jeść diabetycy?

  • zero cukru i słodyczy – jeśli przestaniesz jeść słodkie na parę tygodni, to zobaczysz, że gdy nałóg minie i smak wróci do normalności, to te wszystkie „pyszności” przestaną smakować i nie będziesz mieć na nie ochoty. Nie będziesz sobie odmawiać i cierpieć, po prostu nie będziesz mieć ochoty na niesmaczne, śmierdzące chemią i za słodkie rzeczy. Jak już koniecznie musisz mieć trochę słodkości w życiu, to wypróbuj różne słodziki, tylko pamiętaj, że nie pomagają one w walce z nałogiem.
  • ogranicz zboża, najlepiej do zera – wielu nie wyobraża sobie życia bez chleba, tymczasem da się – chleb nie ma prawie żadnych wartości odżywczych, to węglowodany, które jak gąbka rozpychają żołądek, sól, która w nadmiarze nie jest zbyt zdrowa, szkodliwy gluten i mnóstwo innych niezdrowych substancji (czytaj więcej: Zboża szkodzą).
  • ziemniaki z umiarem – nie musisz rezygnować całkowicie z ziemniaków, ale niech nie stanowią więcej niż 1/4 obiadu.
  • rośliny strączkowe z umiarem – to kolejne źródło węglowodanów w zachodniej diecie i nie są one takim dobrodziejstwem dla nas, jak lobby rolnicze twierdzi (czytaj więcej: Rośliny strączkowe nie takie zdrowe). Mimo wszystko jedzenie ich w rozsądnych ilościach wydaje się mieć pozytywne efekty na nasze zdrowie.
  • owoce tak, soki nie – owoce zawierają dużo węglowodanów i z tymi najsłodszymi nie powinno się przesadzać (jabłka, gruszki, banany, winogrona), mimo to pełnią one ważną rolę w naszej diecie i ich nie ograniczaj. Soki owocowe, szczególnie te kupne z kartonu, są za to całkowicie pozbawione wartości odżywczych – to tylko kolorowa woda z toną cukru.
  • żadnych sztucznych słodzików – sztuczne słodziki (aspartam, sacharyna, sukraloza itp) silniej wywołują insulinooporność niż glukoza {5}! Naturalne słodziki (stewia, ksylitol, erytrol…) wydają się bezpieczne.
  • ogranicz przemysłowe oleje roślinne – o ile oleje roślinne nie wpływają bezpośrednio na poziom cukru we krwi, to zawarte w nich tłuszcze nienasycone omega-6 stymulują stany zapalne w organizmie i mogą uszkadzać trzustkę, pogarszając przebieg cukrzycy. Nie jedz w ogóle takich olei jak: słonecznikowy, arachidowy, rzepakowy, kukurydziany, sojowy.
  • probiotyki – współcześni ludzie przyjmują antybiotyki przepisywane najczęściej niepotrzebnie przez lekarzy, to prowadzi do zaburzeń flory bakteryjnej jelit. Probiotyki pomagają pacjentom z cukrzycą typu II {6}.
Brzmi szokująco? A może to tylko nałóg przedstawia czarną wizję świata? Pomyśl – na ile myślisz świadomie, a na ile to nałóg cukrowy nagina myślenie i wmawia beznadzieję i „niedasizm” potrzebnych zmian w żywieniu?

Było o tym, czego nie jeść, napiszmy więc, co należy jeść. Cukrzyca – dieta: co jemy?

  • warzywa – dużo, w każdej postaci, w szczególności te zielone
  • jajka – bez ograniczeń, najlepiej te oznaczone symbolem „omega-3” (czytaj więcej: Jajka omega-3). Jedno jajko dziennie zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II {7}.
  • zdrowe tłuszcze – dużo, dużo – nie bój się tłuszczu! Jedz ryby, oliwę z oliwek, olej kokosowy, smalec, masło, tłusty nabiał (o ile nie masz problemu z nabiałem), orzechy, awokado…
  • ryby – bez ograniczeń, najlepiej dzikie a nie hodowlane, pamiętaj jednak, żeby nie jeść ryb z puszki w oleju roślinnym (czytaj więcej: Ryby a rtęć).
  • mięso – jeśli nie masz dostępu do mięsa od zwierząt niekarmionych zbożami, to nie przesadzaj z ilością i staraj się jeść głównie chudą wołowinę. Pamiętaj także o bardzo zdrowych organach wewnętrznych zwierząt jak wątroba lub serca (czytaj więcej: Mięso – zdrowie, pieniądze i sumienie).
  • rosół (i/lub chrząstki, skórę, ścięgna…) – mięso jako mięśnie szkieletowe zwierząt ma dużo aminokwasu metioniny, a mało glicyny. Badania pokazują, że braki glicyny korelują z cukrzycą typu II {8} Pij rosół!

Opisany powyżej zasady to dieta paleo – nasz naturalny sposób odżywienia, zgodnie z którym wyewoluowaliśmy i który zapewnia optimum zdrowia i leczy praktycznie wszystkie choroby cywilizacyjne. Nasza cywilizacja rozwinęła się dzięki uprawie zbóż, jednak przyniosły one mnóstwo chorób powszechnie nazywanych właśnie cywilizacyjnymi (czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Co jedli nasi przodkowie? | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity). Zobacz też przepisy, przykładowe jadłospisy paleo i podyskutuj na forum.

Wiele badań naukowych potwierdza, że dieta paleo (niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa) obniża poziomy cukru (glukozy) w krwi, hemoglobiny glikowanej (HbA1c) i insuliny, a przez to podwyższa czułość na insulinę, czyli działa przeciwnie do powszechnej obecnie insulinooporności {9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20}.

Może też przydać się suplementacja tłuszczów omega-3, witamin: A, C, D, E i K2 oraz koenzymu Q10 {21, 22}. Chorzy na cukrzycę mogą mieć bardzo upośledzoną konwersję β-karotenu czyli prowitaminy A do jej aktywnej formy, stąd jeśli nie jadasz regularnie wątróbki, to suplementacja jest bardzo ważna.

Głodówki i czasowe posty mają ważną rolę w przypadku cukrzycy typu 2 – nie tylko poprawiają wrażliwość insulinową, ale także prowadzą do odbudowy i regeneracji komórek beta trzustki {23}.

Zobacz też: Jak wyleczyć cukrzycę typu I dietą – pierwszy wpis z tej serii: Ja i moja cukrzyca typu I.

Nie wyobrażasz sobie życia bez chleba? Co w takim razie jeść na śniadania? Nie jest to takie trudne, na śniadania najwygodniejsze są jajecznice i omlety, można też jeść najprzeróżniejsze sałatki, np. sałatkę warzywną z jakimś mięsem (np. plaster pasztetu), resztki obiadu z wczoraj, naleśniki (bez zbóż), możliwości jest sporo. Możesz spróbować chleby bez zbóż, szczególnie chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy).

Dlaczego nic nie piszemy o indeksie glikemicznym? Indeks glikemiczny to miara szybkości uwalniania glukozy do krwi, a nie miara jej ilości. Tymczasem dla cukrzycy nie ma zbyt dużej różnicy, czy będziesz węglowodany uwalniał szybciej, czy wolniej – liczy się całkowita ilość zjedzonych węglowodanów. Oczywiście pokarmy z wysokim indeksem glikemicznym zawierają często dużo węglowodanów, więc należy ich unikać, ale nie oznacza to, że te z trochę mniejszym indeksem są zdrowsze i można je jeść bez ograniczeń.

Uwaga: jeśli ograniczysz węglowodany i zaczniesz zdrowo jeść, być może będziesz musieć też ograniczyć leki albo z nich w ogóle zrezygnować – rób to w porozumieniu z lekarzem.

Podyskutuj o cukrzycy i odżywianiu: Polskie forum paleo. Zadaj pytanie albo podziel się doświadczeniami i pomóż innym!

Powodzenia!

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Węglowodany | Węglowodany tuczą a nie tłuszcz | Rak żywi się cukrem | Dieta niskowęglowodanowa | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Źródła:
  1. Yancy WS Jr, Foy M, Chalecki AM, Vernon MC, Westman EC. A low-carbohydrate, ketogenic diet to treat type 2 diabetes. Nutr Metab (Lond). 2005 Dec 1;2:34..
    DOI/Crossref: 10.1186/1743-7075-2-34 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  2. Westman EC, Yancy WS Jr, Mavropoulos JC, Marquart M, McDuffie JR. The effect of a low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-glycemic index diet on glycemic control in type 2 diabetes mellitus. Nutr Metab (Lond). 2008 Dec 19;5:36.
    DOI/Crossref: 10.1186/1743-7075-5-36 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  3. Hussain TA, Mathew TC, Dashti AA, Asfar S, Al-Zaid N, Dashti HM. Effect of low-calorie versus low-carbohydrate ketogenic diet in type 2 diabetes. Nutrition. 2012 Oct;28(10):1016-21.
    DOI/Crossref: 10.1016/j.nut.2012.01.016 [PubMed] [Google Scholar]
  4. Goday A, Bellido D, Sajoux I, Crujeiras AB, Burguera B, García-Luna PP, Oleaga A, Moreno B, Casanueva FF. Short-term safety, tolerability and efficacy of a very low-calorie-ketogenic diet interventional weight loss program versus hypocaloric diet in patients with type 2 diabetes mellitus. Nutr Diabetes. 2016 Sep 19;6(9):e230.
    DOI/Crossref: 10.1038/nutd.2016.36. [PubMed] [Google Scholar]
  5. How Artificial Sweeteners Wreak Havoc on Your Gut, dostęp 2019-11-28. [Link]
  6. Samah S, Ramasamy K, Lim SM, Neoh CF. Probiotics for the management of type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis. Diabetes Res Clin Pract. 2016 Aug;118:172-82.
    DOI/Crossref: 10.1016/j.diabres.2016.06.014 [PubMed] [Google Scholar]
  7. One egg a day LOWERS your risk of type 2 diabetes: Controversial study says it promotes fatty acids that protect you from the disease, dostęp 2019-10-28. [Link]
  8. Drábková P, Šanderová J, Kovařík J, Kanďár R. An Assay of Selected Serum Amino Acids in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus. Adv Clin Exp Med. 2015 May-Jun;24(3):447-51.
    DOI/Crossref: 10.17219/acem/29223 [PubMed] [Google Scholar]
  9. Manheimer EW, van Zuuren EJ, Fedorowicz Z, Pijl H. Paleolithic nutrition for metabolic syndrome: systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2015 Oct;102(4):922-32.
    DOI/Crossref: 10.3945/ajcn.115.113613 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  10. Frassetto LA, Schloetter M, Mietus-Synder M, Morris RC Jr, Sebastian A. Metabolic and physiologic improvements from consuming a paleolithic, hunter-gatherer type diet. Eur J Clin Nutr. 2009 Aug;63(8):947-55.
    DOI/Crossref: 10.1038/ejcn.2009.4 [PubMed] [Google Scholar]
  11. Masharani U, Sherchan P, Schloetter M, Stratford S, Xiao A, Sebastian A, Nolte Kennedy M, Frassetto L. Metabolic and physiologic effects from consuming a hunter-gatherer (Paleolithic)-type diet in type 2 diabetes. Eur J Clin Nutr. 2015 Aug;69(8):944-8.
    DOI/Crossref: 10.1038/ejcn.2015.39 [PubMed] [Google Scholar]
  12. Boers I, Muskiet FA, Berkelaar E, Schut E, Penders R, Hoenderdos K, Wichers HJ, Jong MC. Favourable effects of consuming a Palaeolithic-type diet on characteristics of the metabolic syndrome: a randomized controlled pilot-study. Lipids Health Dis. 2014 Oct 11;13:160.
    DOI/Crossref: 10.1186/1476-511X-13-160 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  13. Klonoff DC. The beneficial effects of a Paleolithic diet on type 2 diabetes and other risk factors for cardiovascular disease. J Diabetes Sci Technol. 2009 Nov 1;3(6):1229-32.
    DOI/Crossref: 10.1177/193229680900300601 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  14. Jönsson T, Ahrén B, Pacini G, Sundler F, Wierup N, Steen S, Sjöberg T, Ugander M, Frostegård J, Göransson L, Lindeberg S. A Paleolithic diet confers higher insulin sensitivity, lower C-reactive protein and lower blood pressure than a cereal-based diet in domestic pigs. Nutr Metab (Lond). 2006 Nov 2;3:39.
    DOI/Crossref: 10.1186/1743-7075-3-39 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  15. Kowalski LM, Bujko J. Evaluation of biological and clinical potential of paleolithic diet. Rocz Państw Zakł Hig. 2012;63(1):9-15. [PubMed] [Google Scholar]
  16. Ryberg M, Sandberg S, Mellberg C, Stegle O, Lindahl B, Larsson C, Hauksson J, Olsson T. A Palaeolithic-type diet causes strong tissue-specific effects on ectopic fat deposition in obese postmenopausal women. J Intern Med. 2013 Jul;274(1):67-76.
    DOI/Crossref: 10.1111/joim.12048 [PubMed] [Google Scholar]
  17. Jönsson T, Granfeldt Y, Ahrén B, Branell UC, Pålsson G, Hansson A, Söderström M, Lindeberg S. Beneficial effects of a Paleolithic diet on cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: a randomized cross-over pilot study. Cardiovasc Diabetol. 2009 Jul 16;8:35.
    DOI/Crossref: 10.1186/1475-2840-8-35 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  18. Lindeberg S, Jönsson T, Granfeldt Y, Borgstrand E, Soffman J, Sjöström K, Ahrén B. A Palaeolithic diet improves glucose tolerance more than a Mediterranean-like diet in individuals with ischaemic heart disease. Diabetologia. 2007 Sep;50(9):1795-1807.
    DOI/Crossref: 10.1007/s00125-007-0716-y [PubMed] [Google Scholar]
  19. Blomquist C, Chorell E, Ryberg M, Mellberg C, Worrsjö E, Makoveichuk E, Larsson C, Lindahl B, Olivecrona G, Olsson T. Decreased lipogenesis-promoting factors in adipose tissue in postmenopausal women with overweight on a Paleolithic-type diet. Eur J Nutr. 2018 Dec;57(8):2877-2886.
    DOI/Crossref: 10.1007/s00394-017-1558-0 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  20. Ahmed SR, Bellamkonda S, Zilbermint M, Wang J, Kalyani RR. Effects of the low carbohydrate, high fat diet on glycemic control and body weight in patients with type 2 diabetes: experience from a community-based cohort. BMJ Open Diabetes Res Care. 2020;8(1):e000980.
    DOI/Crossref: 10.1136/bmjdrc-2019-000980 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  21. Zhang SY, Yang KL, Zeng LT, Wu XH, Huang HY. Effectiveness of Coenzyme Q10 Supplementation for Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis. Int J Endocrinol. 2018 Sep 16;2018:6484839.
    DOI/Crossref: 10.1155/2018/6484839 [PubMed] [Google Scholar]
  22. Fazakerley DJ, Chaudhuri R, Yang P, Maghzal GJ, Thomas KC, Krycer JR, Humphrey SJ, Parker BL, Fisher-Wellman KH, Meoli CC, Hoffman NJ, Diskin C, Burchfield JG, Cowley MJ, Kaplan W, Modrusan Z, Kolumam G, Yang JY, Chen DL, Samocha-Bonet D, Greenfield JR, Hoehn KL, Stocker R, James DE. Mitochondrial CoQ deficiency is a common driver of mitochondrial oxidants and insulin resistance. Elife. 2018 Feb 6;7.
    DOI/Crossref: 10.7554/eLife.32111 [PubMed] [Google Scholar]
  23. DiNicolantonio JJ, McCarty M. Autophagy-induced degradation of Notch1, achieved through intermittent fasting, may promote beta cell neogenesis: implications for reversal of type 2 diabetes. Open Heart. 2019 May 22;6(1):e001028.
    DOI/Crossref: 10.1136/openhrt-2019-001028 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

38 komentarzy do “Dieta na cukrzycę”

  1. Witam, nie bylo mnie tu chwile, bo robilam badania i wlasnie odnośnie ich mam pytanie, wynik HbA1c-5,8, peptyd-c-1,42, anty gad mocno zawyzony,enzymy trzuski,watroby,kortyzol,kreatynina wszystko w normie i 2 różne odmienne decyzje diabetologów, jeden sugeruje juz insuline bo peptyd-c jest niski anty-gad wysoki, drugi lekarz twierdzi ze nie pora,bo mam niewielkie skoki cukru porannego/100-110/, a w ciagu dnia 96-140

  2. witam, u mnie sytuacja wyglada tak, ze mam podwyzszony cukier rano / glukometrem -105-120/ ale juz po posilkach w ciagu dnia nie przekracza 140, po zrobieniu badan okazalo sie ,ze insulina jest, ale nie za duzo.Póki co nie biore insuliny zewn/czy dobrze??/,ogarnęłam diete niskowęglowodanową, ale tu jest inny problem bo mam równiez hashi i dla tarczycy niskowęglowodanowa dieta nie jest dobra, jak to ogarnąć?? nadmienię ze na tarczycę biorę EUTHYROX -50

      1. Panie Grzegorzu, poczytałam linki oraz Pana opisy o insulinie i badaniach i cos tu nie tak , normy dla insuliny 2,6-24 w moich badaniach 3-stopniowa /pisze tak ok., bo nie mam przed sobą badan/ 6-8-11 i lekarz mowi mi,ze trzeba przygotowac sie na insuline zewnętrzna bo jest jej malo /czekam na wyniki anty-gad i HBA1C/ oraz temat glukozy i paleo, ze wzgledu na hashi mocno obcięlam gluten i nabial /kefiry,jogurty,twarogi/,ale zaczęly sie problemy z cukrem, wiec leczyc hashi czy dbac o poziom cukru??

        1. Zgodnie z prawem musisz słuchać lekarza, a nie znachorów z internetu. Ale zastanów się, czy na pewno masz problem z cukrem. I czy rzeczywiście masz za mało insuliny. Polecam dobrego lekarza. Który wie, jak zachowuje się organizm na żywieniu niskowęglowodanowym.
          Powodzenia!

          1. Dziękuje za komentarz, zapisalam sie do mojej endo w sprawie tarczyczy, ale chcialam cos napisac w sprawie wczorajszego dnia-TLUSTEGO CZWARTKU, zjadlam paczka kilka chrustow, po drodze byla pomarancza, chcialam sprawdzic swoje cukry przy wyzszych weglach i tu moje zaskoczenie, wynik wieczorny/przed spaniem/ 115, a rano 100, pozdr

  3. Mam cukrzycę 2 – moje pytanie brzmi: czy istnieje odrębna dieta dla mnie, czy ta, która dotyczy cukrzycy 1 będzie dla mnie szkodliwa? Czy są jakieś zasadnicze różnice między dietami w cukrzycy 1 i 2? Troszkę pogubiłam się. Z tego, co się zorientowałam to jest sporo przykładów diety dla cukrzyków, ale są sprzeczne i to bardzo. Intuicja podpowiedziała mi, aby tutaj się znaleźć – sądzę, że się już nie odczepię od tego kierunku – potrzebuję tylko odpowiedzi na moje pytanie – czy mogę bezkarnie stosować te przepisy, które stosowała Emma? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    1. Cukrzyca typu 1 jest autoimmunologiczna i poza ograniczaniem węglowodanów, trzeba unikać produktów typowo wywołujących reakcję układu odpornościowego (np. nabiał). W przypadku cukrzycy typu 2 najważniejsze to mieć cukier pod kontrolą, czyli jeść niewielkie ilości węglowodanów, a przede wszystkim – wiedzieć, po jakich pokarmach masz niski cukier, a po jakich wysoki.

      1. Dziękuję przepięknie za cenną odpowiedź – tak się cieszę, że trafiłam, gdzie trzeba. Już pierwsze kroki czynię, rosół do popijania ugotowany, na śniadanko boczek i 3 jajka – niby sadzone, ale żółtko nawet nie ścięte, karkówka – gulasz w sosie własnym z cebulą – bez zaklepki – przymierzam się do chleba z warzyw, aż mi ślinka leci – nie dość, że mało wysiłku, to jeszcze tanio, no i smacznie.
        Zastanawiam się, czy dobrze "kombinuję" – dorabiam do emeryturki, więc mam mało czasu na pichcenie – wpadłam na pomysł, żeby gotować jeden, ewentualnie dwa posiłki w garnku na cały dzień, ewentualnie 3 potrawy na 2 dni, to znaczy takie samo śniadanie, taki sam obiad i taka sama kolacja przez 2 dni. Zbawiłoby mnie to, czasowo by mi pasowało. Ciekawe, czy zda to egzamin. Hoduję sporo kiełków oraz robię kiszonki, więc do wszystkiego mogę dodawać. Mam też wysokoobrotowy blender, więc smuthy czy mleka roślinne itp. mam szybko zrobione.

        Pozdrawiam Cię cieplusienienienienieńko
        Ela Bilska

        P.S.
        Korzystam także z forum i dieta-paleo – jest tego do przerobienia, ale powolutku do celu.

  4. <Świetnie napisany artykuł, jeśli mogę coś zasugerować to książkę która powinna być w domu każdego cukrzyka(i nie tylko): jest to poradnik żywieniowy człowieka w XXI wieku – ja kupiłem w internetowej księgarni Avalon.
    Od kiedy tą książkę czytam, problem cukrzycy naprawdę przestał być tak dotkliwy, bo dowiedziałem się jak i co mogę jeść…

  5. Jolka spokojnie. Najważniejsze, że dobrze kombinujesz i znalazłaś tą stronę 🙂
    Doskonale wiem co możesz czuć, sama przez to przechodziłam.
    Paleo to bardzo dobry kierunek.
    Swój sposób regeneracji trzustki i leczenia cukrzycy dietą a nie insuliną zewnętrzna opisałam na tej stronie, w kategorii: „Jak wyleczyć cukrzyce typu 1 dietą”.
    Powolutku i wszystko będziesz wiedziała. Nie jesteś sama!!!
    pozdrawiam serdecznie

    1. Witam serdecznie,

      mam niedoczynność Hashimoto i właśnie doszła do tego cukrzyca ciężarnych, czy będąc na paleo i wykluczając tak zalecane zboża, przetwory mleczne i pseudo-zboża nie zaszkodzę sobie i dziecku?

      Może inaczej, da się utrzymywać cukry na odpowiednim poziomie? Bo chyba o to w tej całej cukrzycy się rozchodzi… Za dużo już przeczytałam i mam mętlik w głowie.
      Muszę po prostu więcej węglowodanów spożywać z warzyw do posiłków skoro nie jem pseudo-zbóż? Normalnie bym w nosie miała zalecenia diabetologów i stosowałabym paleo, by sprawdzić jak to będzie, ale jestem w ciąży i się boję o dziecko. Mam zagrożoną ciążę, więc zastanawiam się kilka razy nim coś zrobię.

      Pozdrawiam i będę wdzięczna za jakąś malutką podpowiedź. 🙂

        1. Dziękuję, tego pierwszego artykułu jeszcze u Ciebie nie wyszperałam. 🙂 Ja przed ciążą przeszłam z mężem detoksykację i następnie zaczęliśmy ścisły protokół aip zaczynając go na zasadach diety wprowadzającej z gaps (zmodyfikowanej pod aip) i czuliśmy się doskonale. Mąż szybciej przeszedł na paleo, ale u niego żadnych chorób autoimmunologicznych na szczęście nie ma. Nasz 8-letni syn też był na paleo i sprawdzało się wszystko super, myślimy, że dzięki temu też zaszłam w ciążę. Niestety w 6tc zaczęły się niepowściągliwe wymioty ciężarnych, chudłam, mizerniałam, mąż miał wypadek i jedną rękę wykluczoną na miesiąc z użytku i w tym czasie skończyło się nasze zdrowe odżywianie. Nie było komu przygotowywać posiłków, a nasz syn ledwo dawał sobie ze wszystkim radę. Ja trafiłam do szpitala, było nam ciężko i przykro, że nasze zasady poszły w łeb. Jednakże teraz czuję się dobrze, doszła cukrzyca i próbowałam zrozumieć, czy paleo dalej będzie dla mnie dobrym rozwiązaniem, po prostu się bałam. Wczoraj przeczytałam prawie wszystkie posty Emmy z cukrzycą, rozmawiałam z mężem i uznaliśmy, że muszę znów spróbować i sprawdzać glukometrem po prostu jak dane posiłki na mnie działają. 🙂 Dzięki Wam jestem dobrej myśli, nie chcę przyjmować insuliny, no i chcę być zdrowa, silna, ten prawie miesiąc złego odżywiania już odbił się na moich stawach, co prawda nic nie przytyłam, ale co złego się w organizmie nabierało, to już moje i dziecka.
          Ten drugi artykuł przytoczony przez Ciebie jest mi znany i zanim nadeszły wymioty rozmawiałam na ten temat z moim ginekologiem i uzgodniliśmy, że przed badaniem mam zwiększyć podaż węglowodanów, aby wyniki były wiarygodne. 🙂 Także też myślę, że tutaj to się do mnie nie tyczy.

          Jeszcze raz dziękuję za pomoc, jestem w tej chwili zarówno szczęśliwa i spokojna, każdy miewa wzloty i upadki, ale grunt to się nie poddawać. 🙂

  6. A mój mąż, gdy potwierdził cukrzycę, tylko na miesiąc zmienił dietę. Potem znowu wrócił do starych nawyków. Je to samo, sporo słodyczy,.gotowego jedzenia itd. Kłócimy się o to, ignoruje całe moje gadanie. Mieszkamy w Holandii i tutaj medycyna jest na żenującym poziomie. Lekarz powiedział, ze może jesc wszystko, ale mniej. Ale ja nie widzę ani mniej ani inaczej. Dziś powiedział, ze cukrzyca sama ,,zniknie,, gdy będzie jadł to co teraz. Zażywa metformin, czasami tylko bada poziom cukru. Nic do niego nie przemawia. Mam dość tego, bo to chyba tylko ja się martwię

    1. Leżałam na intensywnej terapii miesiac temu.. z powodu kwasicy ketonowej , braku diety, fast-food, owocow + nie kontrolowalam poziomu cukru, odstawilam calkowicie insuline bazalna ( ale to bylo jeszcze kiedy jezdzilam na rowerze 2/3 razy dziennie + praca) i wtedy jeszcze jakos zylam, pozniej zmienilam prace i ograniczylam rower prawie do zera. W lutym 2017 z ledwoscia mnie uratowali… Hemoglobine mialam : 112mmo czyli okolo 14%
      wrocilam po szpitalu i zaczelam przeliczac, wazyc i jesc… "zdrowiej", chleb pelnoziarnisty, pozniej wprowadzilam zytni, zeszlam z chleba na kasze, a cukry i tak sie wachaly prawie codziennie ( pisze teraz o 06.2005-29.03.2017) czyli przez praktycznie wszystkie lata zycia z cukrzyca. na dzien dzisiejszy moje cukry byly: na czczo 5.6 // 2 godziny po : 3.3 i przed lunchem 6.4 gdzie do "bezweglowodanowego" posilku podalam 4 j novo rapid i to pierwszy dzien fakt.. jeszcze sie nie skonczyl i nie wiem co bedzie dalej, ale czuje, ze jestem na dobrej drodze miedzy innymi dzieki jadlospisie Emmy i ogolnie dzieki jej " walce" i ja zaczelam "walczyc", bazalna insulina to tresiba.. 15j od wczoraj zaczelam sie bac, bo wczoraj rano obudzilam sie z cukrem 2.6. a przed spaniem 5.6 wiec wiedzialam ze bedzie mi spadac na bank zatem zjadlam garsc migdalow i o 2:36 nad ranem mialam 8.7 mmol.
      Mialam spotkanie dzisiaj z dietetykiem tez w nl.. i pierwsze co uslyszalam to to, ze mam za malo weglowodanow i mam zaczac jesc chleb bo nie bede miala sily blabla bla…. i juz pal licho z tym.. moj chlopak jest po stronie lekarzy… i to mnie najbardziej boli, a sila jest swoja droga.
      Stracilam prace.
      Ale od rana czuje sie dobrze, bo mam dobre cukry… 🙂 .
      Tez nie sluchalam rodziny… slablam z kazdym dniem.. chcialam zyc " jak kazdy".. co odebralo mi prawie zycie, bo twierdzilam ze sie dobrze czuje, a wcale tak nie bylo.. kazdego dnia czulam sie zle , a kiedy czulam sie dobrze to tylko przez chwile i wmawialam sobie, ze jest ok. wybuchlam placzem wlasnie teraz, ale nie trace nadziei, bo zaczęłam działać.
      Moze Twoj partner tez potrzebuje przezyc na wlasnej skorze, ze z choroba sie nie igra… , ale lepiej po prostu sie zmienic zanim bedzie za pozno. Powodzenia.

    2. W holandii medycyna jest na zenujacym poziomie?
      To raczej pani stwierdzenie jest zenujace
      Mieszkam tam od bardzo dawna i jest zupelnie ok.Moze powinna sie pani poduczyc jezyka holenderskiego by lepirj zrozumiec zalecenia lekarza

  7. Zupełnie pominięty jest temat spożywania mleka i przetworów mlecznych(w tym serów twardych i twarogów).Spożywanie masła (za wyjątkiem klarowanego) oraz mlecznych przetworzonych produktów wcale nam w cukrzycy typu II nie pomaga.

  8. A ja nie mam cukrzycy ale jeśli juz rozmowa na temat „zlych” produktow. Wiem po spbie zezboza i inne tego typu weglowodany baaardzo zle ba mnie wplywaja. Na drugim miejscu plasuje sie cukier i nabial. Pytanie (wiem głupie, powinnam jako zwolennik paleo unikac wszystkiego z powyzszych) brzmi: jesli jeste ze znajomymi na miescie to co jest o drobine lepszym złem dla organizmu – zjedzenie czegos z cukrem,czy zjedzenie czegos z serem/smietana/mlekiem?

    1. Gosiu, uważam, że nie ma głupich pytań. Z tych czterech produktów, według mojej wiedzy, najmniejszym złem jest śmietana. Im bardziej tłusta, tym lepiej.
      Będąc ze znajomymi na mieście można zawsze zjeść gorzką czekoladę.
      Prawie w każdej cukierni/ kawiarni powinni mieć. Im bardziej gorzka, tym lepiej.

  9. mój cukier dał o sobie znać 3 tyg. temu – byłam senna- to wszystko- poszłam sie przebadać, cukier 160 na czczo, stwierdzono cukrzyca typu 2, diabetyk dal mi 2 miesiące na ogarnięcie się bez lekarstw, stosuję dietę konsultacje z dietetykiem) i ruszam się co drugi dzień ( kijki godzina i spory spadek) – ale czasem mam tak ze o 22 rosnie mi do 195- najwięcej miałam 211, a rano na czczo 101-130, 2 godziny po posiłku w ciągu dnia 95-136 łudze się że to jeszcze może nie jakieś pomiary świadczące o powadze sytuacji i zaawansowanej cukrzycy, marzę o tym że to się cofnie przy dbaniu – czy to wogóle możliwe? ciągnie mnie czasem do podjedzenia czegoś ale boję się skoków cukru, jest coś co od czasu do czasu podjeść i nie jest to ogórek i marchewka? dobrze robię że nie chcę leków?

  10. Na czczo mam 140cukru i muszę prawie stale jeść, bo czuję ssanie a póżniej ból żołądka’ że już bardzo długo jestem na sucharach bez cukru. Leżę nie ruszam się i nic mi się nie chce. A ten cukier wyskoczył niedawno. Ważę 87 kg.’ mam refluks’ stłuszczoną wątrobę , guzek w śliniance po pólpaścu na czole, t.z.n. że czas umierać’ bo mam już 70 lat.Bo mając jeszcze torbiel na jajniku i na nerce, nadwrażliwość jelita grubego nie spaćpo nocach można marzyć jeszcze o życiu? Przepraszam’ że się rozpisałam i dziękuję za radę.

    1. Zofia Strankowska Witaj .
      Jeżeli masz refluks to znaczy że masz niedokwaszony żołądek . Zacznij pić ciepłą wodę ze solą himalajską 15 minut przed posiłkiem .
      W nocy jak się obudzisz napij się ciepłej wody ze solą do smaku . Zaśniesz to jest gwarantowane .
      Jeżeli masz kłopoty z jajnikami to możesz mieć za mało jodu . Polecam płyn Lugola . W niedoborach jodu możesz mieć również zimne stopy i ręce .

  11. Potwierdzam tą dietę . Cukru miałem po 200 – 300 . Jak zacząłem jeść tylko mięso , ryby , jajka i trochę owoców cukier spadł mi do 80 .
    Stosuję również ćwiczenia fizyczne : jazda na rowerze , hantle i szybki spacer . Zmiany w ciągu kilku dni , polecam sprawdzić .

    1. Bardzo alr to bardzo prosze o info na derwini@op.pl o wiecej szczegolow bo chce zyc i wychowac wnuczke bo wlasnie sie posypslo corce malzenstwo a mi zdrowie….

  12. Warto włączyć do diety ksylitol, jest słodki jak zwykły cukier, ciekawy opis zdrowotnych właściwości ksylitolu znalazłam na PHU AKA , patrz pobierz ulotkę.

  13. Czy przy insulinooporności mam zupelnie odstawic owoce? Czy nie wprowadzę się w stan ketozy?Na dłuższą metę to niezdrowe….

    1. Nie musisz zupełnie odstawić owoców, ale na pewno warto nie przesadzać z nimi. Ketoza to nasz naturalny stan i nasi przodkowie funkcjonowali większość swojego życia w niej. Wcale nie jest niezdrowa, są ludzie, którzy przez wiele lat jedzą absolutne zero węglowodanów i są całkowicie zdrowi, kobiety rodzą i karmią dzieci itp. Oni są latami od rana do wieczora na ketozie. I nie mówię o eskimosach, ale o normalnych ludziach cywilizacji zachodniej. Zobacz: https://paleosmak.pl/jedz-mieso-pij-wode/
      Ja sam robię sobie czasem głodówki po 18 godzin, a normalnie zjadam mało węglowodanów i przez sporą część doby żyję w ketozie. Wychodzi mi to tylko na dobre.

        1. Znam lepsze sposoby na samobójstwo. No ale możesz je popełnić tak, jak uważasz za stosowne.

Skomentuj Jerzy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *

Dieta paleo po polsku i styl życia dla dzieci i dorosłych