Czy na protokole autoimmunologicznym (ścisła wersja diety paleo stosowana przy chorobach autoimmunologicznych) można jeść pierniki? Oczywiście, da się zrobić pierniki bez jajek, glutenu, orzechów i nabiału!
Nie są to typowe polskie pierniki, takie jak np. toruńskie. Mają bardziej suche ciasto, tak jak angielskie ginger bread, niestety w języku polskim nie ma innego słowa na korzenne ciasteczka.
Bezglutenowe, bez orzechów i nabiału (laktozy i kazeiny), dozwolone na protokole autoimmunologicznym pierniczki – przepis:
- mąka/skrobia ziemniaczana – 1 szklanka
- olej kokosowy – ½ szklanki
- mąka kokosowa – ⅓ szklanki
- miód – ⅓ szklanki
- imbir – 2.5 łyżeczki
- cynamon – 1,5 łyżeczki
- soda oczyszczona – 1,5 łyżeczki
- sól (kłodawska lub himalajska) – 1 łyżeczka
Wymieszaj dobrze wszystkie suche składniki, następnie dodaj roztopiony olej i miód i dobrze wyrób ciasto. Spróbuj surowe ciasto – jak za mało słodkie, to dodaj miodu, stewii, ksylitolu albo erytrolu.
Z tego ciasta da się wycinać pierniczki foremkami! Jest to ciasto bez jajek i glutenu, więc nie jest to łatwe, ale się da. Kluczem jest właściwa konsystencja ciasta i możesz spróbować dodać nieco więcej tłuszczu, by było mniej kruche i bardziej lepkie.
Jeśli chcesz używać foremek, to gotowe ciasto daj na 20-30 minut do lodówki, a następnie rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
Wycinaj ciasteczka foremkami i przenoś je na blaszkę przy użyciu szpatułki, bo inaczej mogą się niestety rozpaść. Najprościej i najszybciej jednak ugnieść kuleczki – są tak samo smaczne 🙂
O ile wycinanie kształtów foremkami z takiego ciasta wymaga nieco zręczności, to do ugniatania kuleczek można śmiało zaprosić dzieci. Surowe ciasto można jeść i nijak im nie zaszkodzi.
Alternatywą do wycinania może być przyłożenie foremki do blaszki i ugniecenia ciasta w foremce. Następnie podnosisz foremkę i wyrównujesz brzegi.
Piecz przez ok. 10-12 minut w 180°C, a następnie zostaw w wyłączonym piecu na co najmniej 15 minut. Otrzymane pierniczki powinny być dość suche i kruche.
Można pierniczki udekorować lukrem kokosowym (ze śmietany kokosowej albo z oleju kokosowego z miodem i mąką ziemniaczaną), ale mi się z reguły nie chce tak bawić 🙂
Wszystkie składniki są dobrze tolerowane na protokole autoimmunologicznym, a kokos można najczęściej jeść bezpiecznie nawet przy uczuleniu na orzechy.
Nawet opisane powyżej przyprawy są bezpieczne! Imbir pochodzi z kłącza, a cynamon z kory, więc nie są to nasiona. Inne przyprawy (jak np. gałka muszkatołowa) też pasują smakiem, ale to nasiona i mogą być problematyczne przy chorobach autoimmunologicznych.
Niestety te pierniczki zawierają naprawdę dużo węglowodanów (i znikome ilości białka – łatwo ich zjeść dużo). Nie są przez to dozwolone na dietach niskowęglowodanowej, SCD albo GAPS. Miód i mąka kokosowa są zabronione na diecie FODMAP.
Mi z podanych wyżej ilości wychodzi ok. 25 pierniczków (wycinanych z foremki), kuleczek oczywiście dużo więcej. Podane poniżej wartości odżywcze są więc orientacyjne.
Jak ja piekę takie ciasteczka, to z reguły robię więcej z podwójnej ilości składników. Gotowe pierniczki spokojnie mogą leżeć kilka dni w cieple i wciąż są kruche. Dzieciom i rodzicom smakują 🙂
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Blaszka (25 pierniczków) | 2000 kcal | 236 g | 16 g | 120 g | 2,5 g | 7,5 g |
1 piernik | 80 kcal | 9,5 g | 0,6 g | 4,8 g | 0,1 g | 0,3 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Niestety nie | Niestety nie | Niestety nie | Smacznego! |
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
Ula, w większości tak jest, że miód czy słodziki to dodatki smakowe, na konsystencję nie wpływają tak bardzo. Daj po prostu mniej i tyle. Smacznego!
Twoje przepisy Sa super 🙂
Jedyne co bym chciala Aby byly malo slodkie, 1/3 szklanki miodu to baaardzo duzo.
Czy moglbys robic tak aby wszelkie slodziki W Twoich przepisach byly opcjonalne tzn nie wplywajace na strukture I konstystencje ciasta?