Czy jest ktoś, kto nie lubi ciasteczek czekoladowych? Nie sądzę. Niestety sklepowe ciastka zawierają zboża, gluten, utwardzone tłuszcze roślinne i mnóstwo innych chemicznych składników. Całe szczęście jest alternatywa – i to bez zbóż, glutenu, cukru, nabiału i orzechów – ciasteczka czekoladowe paleo są pyszne, a ich wycinanie z foremek jest świetną zabawą dla dzieci.
Jak zrobić takie pyszności? Czekoladowe ciastka paleo z foremek – bezglutenowe, bez orzechów, cukru i nabiału (laktozy i kazeiny), przepis:
- gorzka czekolada – tabliczka (100 g), co najmniej 85%, najlepiej całkowicie bez cukru
- olej kokosowy – 1/3 szklanki
- mąka kokosowa – szklanka
- miód – 1/3 szklanki
- jajka – 4 (zobacz też: Zamiast jajek)
- ekstrakt waniliowy – łyżka
- cynamon – łyżeczka
Czekoladę i olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej albo kuchence mikrofalowej, następnie trzeba je nieco ostudzić, żeby nie wyszła jajecznica po wbiciu jajek 🙂 Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
Gotowe ciasto daj na co najmniej godzinę do lodówki (albo na balkon zimą), by stwardniało. 1/3 szklanka miodu jest na naprawdę czekoladowe ciasteczka, jeśli jednak chcesz nieco więcej słodyczy, to daj 1/2 szklanki.
Kawałki ciasta rozwałkuj pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na placki grubości 6-8 mm. Teraz zaczyna się zabawa dla dzieci – wycinanie foremkami ciasteczek i układanie na arkuszu papieru na blaszce. Pozostałości rozwałkuj z nową porcją ciasta i tak w kółko, aż nic nie zostanie. Ilość ciasteczek zależy oczywiście od wielkości foremek i grubości ciasta, mi z powyższych składników wyszło równe 55.
Pod koniec wycinania rozgrzej piec do 180 stopni – ciastka trzeba piec od 12 to 15 minut, ale uważaj, bo łatwo je przypalić. Pozwól im nieco ostygnąć na blaszce.
Miód i większe ilości mąki kokosowej nie mieszczą się w diecie FODMAP, a czekolada zawierająca cukier nie ma miejsca w diecie SCD, choć jak użyjesz czekolady ze stewią albo ksylitolem, to będzie dopuszczalna. Ciasteczka mają niemało węglowodanów, przez co raczej nie są dozwolone na diecie niskowęglowodanowej. Jajka i czekolada są zabronione na protokole autoimmunologicznym. Mąka kokosowa bardzo rzadko uczula i z reguły jest bezpieczna dla osób z alergią na orzechy.
Czytaj więcej o składnikach: Czy kakao jest paleo? (ziarna kakao są w czekoladzie) | Czy miód jest paleo? oraz Jajka omega-3 – samo zdrowie czy marketing? Inspiracją był ten przepis.
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Duża blaszka (55 ciasteczek) | 2362 kcal | 141,5 g | 63,7 g | 166,4 g | 6,2 g | 56 g |
Ciasteczko | 43 kcal | 2,6 g | 1,2 g | 3 g | 0,1 g | 1 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Niestety nie | Niestety nie | Zmodyfikuj przepis | Niestety nie |
Inne ciasteczka paleo na tej stronie:
- Ciasteczka czekoladowe z awokado (bez mąki)
- Ciasteczka bananowo-kokosowe (2 składniki)
- Kruche ciasteczka rodzynkowe (z foremek)
- Ciasteczka dyniowe AIP
- Ciasteczka brokułowe
- Ciasteczka bananowo-marchewkowe (AIP, bez jajek)
- Pierniczki AIP (bez jajek i orzechów)
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
A czy zamiast gorzkiej czekolady można dodać gorzkie kakao?
Na pewno nie, bo czekolada składa się z tłuszczu, kakao i cukru albo słodzika (nawet te gorzkie). Zamiast czekolady możesz dać kakao, ale także dodatkowy olej kokosowy i nieco więcej miodu.
Ja mam pytanie może niezwiązane z tym wpisem ale byłbym wdzięczny za odpowiedź. Dużo się mówi że mleko nie jest zdrowe, uczula itp. A czy mleko kokosowe jest dobre, czy również zawiera jakieś złe składniki? Bo zastanawiam się czy mógłbym zastąpić mleko do kawy na kokosowe.
Czyste mleko kokosowe jest bardzo zdrowe, ale musi być czyste – niektóre produkty z kartonu albo puszek z kokosem wspólną mają tylko nazwę. Do kawy najlepszy jest olej kokosowy i masło.