Uwielbiam ciasta czekoladowe. Choć nie mam problemu z węglowodanami, to od jakiegoś czasu staram się ograniczać skrobię. Czy da się upiec ciasto czekoladowe bez glutenu i nabiału i z małą ilością skrobi? Okazuje się, że tak! Brownie paleo z buraków i awokado!
Pyszne ciasto czekoladowe paleo – brownie z buraków i awokado – bezglutenowe, bez zbóż, nabiału (bez laktozy i kazeiny), orzechów i z minimalną ilością skrobi – przepis:
- buraki – 2 średnie (ugotowane i starte)
- awokado – 1 sztuka
- jajka – 3 (zobacz też: Zamiast jajek)
- kakao albo karob – ⅓ szklanki
- miód – ¼ szklanki
- mąka kokosowa – ⅓ szklanki
- olej kokosowy – 3 łyżki
- soda oczyszczona – 2 łyżeczki
- sól (kłodawska lub himalajska) – ⅓ łyżeczki
Potrzebujesz 2 średnie (nie za duże) buraki, ugotuj (najlepiej na parze) i zetrzyj. Powinny zająć mniej więcej półtora szklanki.
Nie przepadasz za burakami? Daj nieco więcej kakao, a nieco ziemisty smak buraków zostanie skutecznie zagłuszony.
Wszystkie składniki (poza sodą) zmiksuj lub zblenduj razem. W zależności od ilości buraków i ich zawartości wody może się okazać, że musisz dodać nieco więcej mąki kokosowej – ciasto ma być dość gęste.
Dodaj sodę, wymieszaj i przełóż ciasto do foremki. Piecz w 170°C przez około 30 minut (aż do suchego patyczka).
Ciasto czekoladowe paleo z buraków i awokado ma być w założeniu dość wilgotne, więc nie oczekuj całkowicie suchego patyczka.
Uwielbiam brownie mocno czekoladowe, dlatego ja dałem więcej kakao (i miodu) i wyszło przepyszne, ale gdy nie przepadasz za intensywnie czekoladowym smakiem, to nie bój się nawet zredukować ilość kakao z podanej powyżej.
Gotowe ciasto możesz polać roztopioną gorzką czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Dobrze też dodać wcześniej nieco ekstraktu z wanilii.
Mąka kokosowa nie zawiera w ogóle skrobi, a awokado i buraki zawierają jej śladowe ilości. W całym przepisie to kakao dostarcza najwięcej skrobi. Wciąż jednak są to naprawdę niewielkie ilości, dlatego też brownie z buraków i awokado powinno być bezpieczne na diecie SCD.
Większość składników jest niskowęglowodanowa, a zdecydowaną większość węglowodanów dostarcza miód. Gdy użyjesz ksylitolu, erytrolu albo stewii, to całe ciasto może mieć tylko niewiele ponad 40 g węglowodanów, a jedna porcja tylko 2 g! W tym przypadku brownie z buraków i awokado będzie zdecydowanie niskowęglowodanowe.
Na diecie FODMAP (stosowanej w przypadku zespołu jelita drażliwego) niedozwolone są mąka kokosowa, miód i buraki, więc niestety to ciasto się nie mieści w tej diecie.
W przypadku protokołu autoimmunologicznego problematyczne są tylko jajka (i ewentualnie kakao, zamiast którego można dać karob). Jajka są jednak tylko 3 i powinny dać się łatwo zastąpić żelatyną miksturą z siemienia lnianego (zobacz więce: Zamiast jajek).
Smacznego!
Więcej o składnikach: Czy miód jest paleo? | Czy kakao jest paleo?
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Blaszka (20 porcji) | 1415 kcal | 115 g | 43 g | 90 g | 6,4 g | 41 g |
Porcja | 71 kcal | 5,8 g | 2,2 g | 4,5 g | 0,3 g | 2 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Zmodyfikuj przepis | Niestety nie | Smacznego! | Zmodyfikuj przepis |
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo