Brownie z buraków i awokado (ciasto czekoladowe paleo)

Uwielbiam ciasta czekoladowe. Choć nie mam problemu z węglowodanami, to od jakiegoś czasu staram się ograniczać skrobię. Czy da się upiec ciasto czekoladowe bez glutenu i nabiału i z małą ilością skrobi? Okazuje się, że tak! Brownie paleo z buraków i awokado!

Ciasto czekoladowe paleo z buraków i awokado

Pyszne ciasto czekoladowe paleo – brownie z buraków i awokado – bezglutenowe, bez zbóż, nabiału (bez laktozy i kazeiny), orzechów i z minimalną ilością skrobi – przepis:

Potrzebujesz 2 średnie (nie za duże) buraki, ugotuj (najlepiej na parze) i zetrzyj. Powinny zająć mniej więcej półtora szklanki.

Nie przepadasz za burakami? Daj nieco więcej kakao, a nieco ziemisty smak buraków zostanie skutecznie zagłuszony.

Wszystkie składniki (poza sodą) zmiksuj lub zblenduj razem. W zależności od ilości buraków i ich zawartości wody może się okazać, że musisz dodać nieco więcej mąki kokosowej – ciasto ma być dość gęste.

Zobacz też: Mąki w kuchni paleo.

Dodaj sodę, wymieszaj i przełóż ciasto do foremki. Piecz w 170°C przez około 30 minut (aż do suchego patyczka).

Ciasto czekoladowe paleo z buraków i awokado ma być w założeniu dość wilgotne, więc nie oczekuj całkowicie suchego patyczka.

Uwielbiam brownie mocno czekoladowe, dlatego ja dałem więcej kakao (i miodu) i wyszło przepyszne, ale gdy nie przepadasz za intensywnie czekoladowym smakiem, to nie bój się nawet zredukować ilość kakao z podanej powyżej.

Gotowe ciasto możesz polać roztopioną gorzką czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Dobrze też dodać wcześniej nieco ekstraktu z wanilii.

Mąka kokosowa nie zawiera w ogóle skrobi, a awokado i buraki zawierają jej śladowe ilości. W całym przepisie to kakao dostarcza najwięcej skrobi. Wciąż jednak są to naprawdę niewielkie ilości, dlatego też brownie z buraków i awokado powinno być bezpieczne na diecie SCD.

Większość składników jest niskowęglowodanowa, a zdecydowaną większość węglowodanów dostarcza miód. Gdy użyjesz ksylitolu, erytrolu albo stewii, to całe ciasto może mieć tylko niewiele ponad 40 g węglowodanów, a jedna porcja tylko 2 g! W tym przypadku brownie z buraków i awokado będzie zdecydowanie niskowęglowodanowe.

Na diecie FODMAP (stosowanej w przypadku zespołu jelita drażliwego) niedozwolone są mąka kokosowa, miód i buraki, więc niestety to ciasto się nie mieści w tej diecie.

W przypadku protokołu autoimmunologicznego problematyczne są tylko jajka (i ewentualnie kakao, zamiast którego można dać karob). Jajka są jednak tylko 3 i powinny dać się łatwo zastąpić żelatyną miksturą z siemienia lnianego (zobacz więce: Zamiast jajek).

Smacznego!

Więcej o składnikach: Czy miód jest paleo? | Czy kakao jest paleo?

Wartości
odżywcze
Wartość
energetyczna
WęglowodanyTłuszczeBiałko
przyswajalnebłonnikogółemwielonienasycone
Blaszka
(20 porcji)
1415 kcal115 g43 g90 g6,4 g41 g
Porcja71 kcal5,8 g2,2 g4,5 g0,3 g2 g
Dieta paleo
i samuraja
Dieta LCHF/
niskowęglo-
wodanowa
Dieta
FODMAP
Dieta SCD
i GAPS
Protokół
autoimmu-
nologiczny
Smacznego!Zmodyfikuj
przepis
Niestety nieSmacznego!Zmodyfikuj
przepis


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *