Ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą? I to paleo, bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów? Tak – takie ciasto da się zrobić i jest przepyszne! Choć w Niemczech kiszoną kapustę jadano w słodkościach od setek lat, to w Polsce takie połączenie jest dość egzotyczne. Zrób coś szalonego i upiecz ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą!
Bezglutenowe brownie – ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą, przepis:
- mąka kokosowa – 3/4 szklanki
- masło klarowane (albo zwykłe lub olej kokosowy) – 3/4 szklanki
- kakao – 3/4 szklanki
- kapusta kiszona albo kwaszona – 3/4 szklanki (ok. 175 g)
- jajka – 7
- miód – 5 łyżek
- soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
Ubijaj jajka mikserem przez kilka minut, dodaj do nich roztopiony tłuszcz (nie za gorący!) i wszystkie pozostałe składniki poza kapustą, a następnie dobrze wymieszaj. Kapustę dobrze odsącz i wypłucz, tak aby nie była w ogóle kwaśna i drobno posiekaj albo potraktuj ją przez chwilę blenderem. Wylej ciasto do posmarowanej tłuszczem foremki (okrągłej o średnicy ok. 25 cm albo prostokątnej ok. 20×10 cm) i piecz w 180°C, przez 25-30 minut, aż włożony w ciasto patyczek wyjdzie prawie suchy.
Gotowe! Według powyższego przepisu powstaje bardzo czekoladowe i stosunkowo mało słodkie ciasto. Nam, zawodowcom, uwolnionym od nałogu cukrowego, będzie bardzo smakowało, ale przygotowując ciasto dla „mugoli” ze zniszczonymi kubkami smakowymi i uzależnionym od cukru daj mniej kakao i nieco więcej miodu.
Kapusta kiszona (nie kwaszona!) zawiera dużo pożytecznych bakterii i bardzo zalecamy jej jedzenie. Niestety w przypadku tego ciasta to nie ma żadnego znaczenia, bo podczas pieczenia wszystkie bakterie zginą. Ale pamiętaj, by podczas przygotowywania wypić wodę, którą odsączysz z kapusty!
Na protokole autoimmunologicznym nie można jeść jajek, więc niestety to ciasto nie jest dozwolone. Osoby uczulone na orzechy najczęściej mogą jeść bezpiecznie mąkę kokosową. W przypadku alergii albo nadwrażliwości na nabiał nie można użyć zwykłego masła – użyj masła klarowanego (przepis) albo oleju kokosowego.
Czytaj więcej o składnikach: Czy kakao jest paleo? | Czy miód jest paleo?
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Blaszka (16 porcji) | 2860 kcal | 142 g | 66 g | 226 g | 12 g | 80 g |
Porcja | 179 kcal | 8,9 g | 4,1 g | 14,1 g | 0,8 g | 5 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Z umiarem | Zmodyfikuj przepis | Smacznego! | Niestety nie |
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
A można dodać zwykłej mąki ? I dodać wiórki kokosowe 😛 ?
zrobię to :-), wczoraj robiłam brownie z batatem pychota 🙂
A czy ze zwykłą, gotowaną kapustą też moze być? Została mi po gołąbkach i szukam czegoś innego niż bigos…:)
Sprawdź i koniecznie daj znać 🙂
¨Kapustę kiszoną można jeść na diecie FODMAP (zwykła nie jest dozwolona)¨ – jakiej kapusty kiszonej mozna zatem uzyc dla FODMAP?
Kapusta zwykła w sensie niekiszona jest niedozwolona. Dowolna kiszona jest w porządku.
Szkoda tak marnować kapustkę ;P Lepiej zjeść ją na surowo