Ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą? I to paleo, bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów? Tak – takie ciasto da się zrobić i jest przepyszne! Choć w Niemczech kiszoną kapustę jadano w słodkościach od setek lat, to w Polsce takie połączenie jest dość egzotyczne. Zrób coś szalonego i upiecz ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą!
O kapuście kiszonej i jej leczniczych właściwościach wspominał w swych pismach Hipokrates w IV w. p.n.e. Jednak prawdziwą sławę jej przyniosła pierwsza wielka wyprawa morska sławnego podróżnika i odkrywcy Jamesa Cooka. W owych czasach podczas długich podróży morskich pozbawionych świeżego jedzenia marynarzy dziesiątkował szkorbut – choroba wynikająca z braku witaminy C. Łatwa do przechowania i transportu, trwała oraz zawierająca dużo witaminy C kapusta kiszona okazała się strzałem w dziesiątkę i odtąd na stałe zagościła na statkach.
Bezglutenowe brownie – ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą, przepis:
- mąka kokosowa – 3/4 szklanki
- masło klarowane (albo zwykłe lub olej kokosowy) – 3/4 szklanki
- kakao – 3/4 szklanki
- kapusta kiszona albo kwaszona – 3/4 szklanki (ok. 175 g)
- jajka – 7
- miód – 5 łyżek
- soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
Ubijaj jajka mikserem przez kilka minut, dodaj do nich roztopiony tłuszcz (nie za gorący!) i wszystkie pozostałe składniki poza kapustą, a następnie dobrze wymieszaj. Kapustę dobrze odsącz i wypłucz, tak aby nie była w ogóle kwaśna i drobno posiekaj albo potraktuj ją przez chwilę blenderem. Wylej ciasto do posmarowanej tłuszczem foremki (okrągłej o średnicy ok. 25 cm albo prostokątnej ok. 20×10 cm) i piecz w 180°C, przez 25-30 minut, aż włożony w ciasto patyczek wyjdzie prawie suchy.
Gotowe! Według powyższego przepisu powstaje bardzo czekoladowe i stosunkowo mało słodkie ciasto. Nam, zawodowcom, uwolnionym od nałogu cukrowego, będzie bardzo smakowało, ale przygotowując ciasto dla „mugoli” ze zniszczonymi kubkami smakowymi i uzależnionym od cukru daj mniej kakao i nieco więcej miodu.
Kapusta kiszona (nie kwaszona!) zawiera dużo pożytecznych bakterii i bardzo zalecamy jej jedzenie. Niestety w przypadku tego ciasta to nie ma żadnego znaczenia, bo podczas pieczenia wszystkie bakterie zginą. Ale pamiętaj, by podczas przygotowywania wypić wodę, którą odsączysz z kapusty!
Ciasto to mieści się w diecie SCD i można je uznać za niskowęglowodanowe (jak na ciasto czekoladowe), bo ma niecałe 9 g węglowodanów przyswajalnych w porcji. Kapusta kiszona bywa problematyczna w większych ilościach na diecie FODMAP (umiar wskazany). W przypadku tej diety odpada też miód – można go zastąpić syropem klonowym, stewią albo nawet zwykłym cukrem.
Na protokole autoimmunologicznym nie można jeść jajek, więc niestety to ciasto nie jest dozwolone. Osoby uczulone na orzechy najczęściej mogą jeść bezpiecznie mąkę kokosową. W przypadku alergii albo nadwrażliwości na nabiał nie można użyć zwykłego masła – użyj masła klarowanego (przepis) albo oleju kokosowego.
Czytaj więcej o składnikach: Czy kakao jest paleo? | Czy miód jest paleo?
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Blaszka (16 porcji) | 2860 kcal | 142 g | 66 g | 226 g | 12 g | 80 g |
Porcja | 179 kcal | 8,9 g | 4,1 g | 14,1 g | 0,8 g | 5 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Z umiarem | Zmodyfikuj przepis | Smacznego! | Niestety nie |
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
A można dodać zwykłej mąki ? I dodać wiórki kokosowe 😛 ?
zrobię to :-), wczoraj robiłam brownie z batatem pychota 🙂
A czy ze zwykłą, gotowaną kapustą też moze być? Została mi po gołąbkach i szukam czegoś innego niż bigos…:)
Sprawdź i koniecznie daj znać 🙂
¨Kapustę kiszoną można jeść na diecie FODMAP (zwykła nie jest dozwolona)¨ – jakiej kapusty kiszonej mozna zatem uzyc dla FODMAP?
Kapusta zwykła w sensie niekiszona jest niedozwolona. Dowolna kiszona jest w porządku.
Szkoda tak marnować kapustkę ;P Lepiej zjeść ją na surowo