Brownie z cukinii (ciasto czekoladowe paleo)

Moimi ulubionymi ciastami były serniki i ciasta czekoladowe. O ile z sernikami pożegnałem się bez żalu, to wciąż czasem mam ochotę na dobre czekoladowe ciasto. Kiedyś robiłem brownie z batatów, jednak miało ono trochę za dużo węglowodanów. Zacząłem więc testować brownie z cukinii i okazało się, że jest całkiem smaczne!

Brownie z cukinii (ciasto czekoladowe paleo)

Brownie z cukinii – ciasto czekoladowe paleo – bezglutenowe, bez zbóż, bez nabiału (laktozy i kazeiny), bez orzechów i bez cukru:

Do miseczki daj jajka, banany, miód i ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj ręcznie, blenderem albo robotem kuchennym. Dodaj mąkę kokosową, kakao, sól i sodę oczyszczoną i znów dobrze wymieszaj.

Cukinię zetrzyj na drobnej tarce i dobrze odciśnij z soku. Dwie średnie cukinie powinny dać 1,5 szklanki startej i odciśniętej. Dodaj je do ciasta i wymieszaj łyżką (nie mechanicznie, bo cukinia się rozpadnie).

Przełóż do okrągłej albo prostokątnej foremki i piecz 25-30 minut w 180°C, aż wbity w ciasto patyczek wyjdzie suchy. Daj ciastu ostygnąć 10-15 minut, zanim wyciągniesz je z formy.

Dlaczego bez zbóż i nabiału? I co to jest paleo? Zobacz: Dieta paleo | Zboża szkodzą | Gluten – nie tylko celiakia oraz Nabiał – jeść czy nie jeść?

Wilgotność gotowego ciasta zależy od stopnia odciśnięcia cukinii i ilości mąki kokosowej. Jak wyszło za mokre (albo zakalec), to naprawdę dobrze odciśnij cukinię albo daj nieco więcej mąki kokosowej, która bardzo dobrze chłonie wilgoć.

Brownie z cukinii (ciasto czekoladowe paleo)

Ilości podane powyżej dają nie tak słodkie ciasto o lekkim lecz wyraźnym smaku czekoladowym. Możesz dać więcej kakao i miodu, jeśli chcesz bardziej intensywny smak. Po upieczeniu możesz ciasto udekorować wiórkami kokosowymi i/lub startą gorzką czekoladą.

Zobacz też: Mąki w kuchni paleo.

Poza jajkami to brownie nie zawiera zbyt wielu uczulających składników. Kokos nie jest orzechem i większość ludzi uczulonych na nie może go bezpiecznie jeść. Niestety ze względu na jajka i kakao to ciasto jest niedozwolone na protokole autoimmunologicznym. Zamiast kakao można też użyć karob, jajka można też próbować czymś zastąpić.

Brownie z cukinii ma nie tak mało węglowodanów – niecałe 10 g w małej porcji i raczej nie ma miejsca w diecie niskowęglowodanowej. To ciasto można jeść na diecie SCD, choć ze względu na kakao raczej nie na początku jej stosowania.

Mąka kokosowa i miód nie są dozwolone na diecie FODMAP, jak zastąpisz miód syropem klonowym albo w ostateczności cukrem trzcinowym lub zwykłym, to będzie dopuszczalne. Mąki jest tak mało, że nie powinno to być problemem, choć umiar w jedzeniu ciasta zalecany, gdy masz szczególnie wrażliwe jelita.

Choć stosując żywienie paleo nie boimy się tłuszczu, to nie oznacza, że musimy go zawsze dużo jeść. Porcja tego ciasta ma tylko 2,4 g tłuszczu, z czego tylko 0,25 g wielonienasyconych. Mamy za to dużo błonnika, który na pewno docenią bakterie w naszych jelitach – 3,1 g w porcji.

Smacznego!

Więcej o składnikach: Czy miód jest paleo? | Czy kakao jest paleo?

Wartości
odżywcze
Wartość
energetyczna
WęglowodanyTłuszczeBiałko
przyswajalnebłonnikogółemwielonienasycone
Blaszka
(16 porcji)
1184 kcal155 g48,9 g38,1 g4,1 g55,4 g
Porcja74 kcal9,7 g3,1 g2,4 g0,25 g3,5 g
Dieta paleo
i samuraja
Dieta LCHF/
niskowęglo-
wodanowa
Dieta
FODMAP
Dieta SCD
i GAPS
Protokół
autoimmu-
nologiczny
Smacznego!Niestety nieZmodyfikuj
przepis
Smacznego!Zmodyfikuj
przepis

Podyskutuj o tym i innych przepisach: polskie forum paleo. Zadaj pytanie albo pochwal się swoimi potrawami, podziel doświadczeniami i pomóż innym!


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

22 myśli w temacie “Brownie z cukinii (ciasto czekoladowe paleo)”

  1. Zrobiłam ciasto według przepisu ale aby zmniejszyć ilość ww zamienilam miód na erytrol – około pół szklanki. Efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania. Wilgotne ale nie ciężkie, rozplywajace się w ustach. Szkoda że nie umiem dodać zdjęcia bo i efekt wizualny jest świetny 🙂

    1. Mąka jaglana ma zupełnie inne właściwości i nie chłonie tak wilgoci jak kokosowa. Poza tym pochodzi ze zbóż i wtedy to ciasto nie będzie paleo.

  2. Zrobiłam i wyszło całkiem dobre mimo że wszelakie słodkości to nie moja bajka.
    Ale mam uwagi, może się komuś przydadzą bo nie każdy gotuje i piecze jak mistrz kuchni.
    Ktoś wyżej pisał o tej żółtej saszetce firmy S….F…s.
    Chyba coś w tym jest. Kupiłam kakao w kawałkach, zmieliłam ale mimo że to mój debiut z surowym kakao chyba jednak coś z tymi jest nie tak. Kupiłam w sklepie tzw: "bio"- nie chciało mi się szukać czy zamawiać. Jednak przy kolejnym cieście kupię inne kakao.
    Cukinie starłam razem ze skórka i ciasto ma zielone "przebłyski" 😉 Trudno.
    Forma okrągła, 23cm, po upieczeniu ciasto ma ok. 4 cm.
    Temperatura 170 z termoobiegiem, piekłam prawię godzinę.
    Najważniejsze że jest bardzo dobre czego wcale nie spodziewałam się po takich wynalazkach.

  3. Kurczę, brownie z batata z Twojego przepisu wyszło fenomenalne, było tegorocznym, sylwestrowym hitem 🙂 myślałam, że brownie z cukini będzie równie pyszne, a tu klapa…wyszło OKROPNE :(. Nie wiem dlaczego, w końcu tu same pozytywne opinie… jakiego surowego kakao używasz? Moje z marki „Superfoods” (żółta saszetka) ma strasznie specyficzny zapach i aromat, tutaj dopatruje się winowajcy. Użyłam go więcej niż do brownie z batata, bo liczyłam na bardziej kakaowy smak, niestety zamiast tego wyszedł… bardziej chemiczny 🙁 czy masz może jakąś radę?

    1. Nie znam tego kakao, być może było jakieś chemiczne i zepsuło ciasto. Mi to wychodzi i nie narzekam 🙂

  4. Właśnie zrobiłem
    Wyszło rewelacyjnie aż się zdziwiłem ze to może być aż tak dobre
    Następnym razem dodam kandyzowana skórkę pomarańczy oczywiście bez cukru.

  5. Od kiedy w paleolicie czekoladę znano…
    Mąka kokosowa?
    Składniki na 100% paleolityczne…
    Wtedy pewnie sodę sobie zeskrobywali ze skał albo od Egipcjan natron sprowadzali…

    1. Nikt wtedy nie piekł ciasta, wiadomo, że to jest troszkę naciągane i uwspółcześnione. Jednak ludzie w paleolicie jadali kokosy i kakao (oczywiście jeśli rosły lokalnie), a soda oczyszczona (lub bardzo podobne związki potasu) były w zwykłym popiele z ogniska.

    1. Spróbuj, obawiam się jednak, że może niestety nie wyjść, bo wiórki nie będą tak chłonąć wilgoci jak mąka.

  6. Starłam cukinie na wiórki czy ma to znaczenie ? Ciasto właśnie sie piecze, napisze później jak wydzło, dziękuje za przepis i pozdrawiam wszystkich, którzy uwielbiają Brownies 🙂

Pozostaw odpowiedź Jacek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *