Brownie z batatów (ciasto czekoladowe paleo)

Ciasto czekoladowe pozostaje zakazanym owocem, do którego się tęskni po przejściu na żywienie paleo. Całe szczęście nie musimy do końca rezygnować z tej rozkoszy dla podniebienia, bo możemy zrobić pyszne ciasto czekoladowe, którego głównym składnikiem są bataty (słodkie ziemniaki). Oto brownie z batatów paleo – ciasto czekoladowe bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów.

Paleo brownie z batatów, Paleo SMAK

Jak zrobić takie pyszne ciasto, w dodatku łatwe i szybkie do przyrządzenia? Przepis na paleo brownie z batatów, ciasto bez zbóż, glutenu, nabiału (laktozy i kazeiny) i orzechów:

Batata obierz, zetrzyj na grubej tarce i dobrze wymieszaj z mokrymi składnikami. Dodaj kakao i sodę oczyszczoną, a na samym końcu mąkę kokosową. Przełóż do okrągłej albo prostokątnej foremki (nie za małej), włóż do pieca nagrzanego do 185°C i piecz przez 25 do 30 minut.

Brownie paleo z batatów – pyszne i zdrowe ciasto!

Podczas pieczenia ciasto pachnie obłędnie, pamiętaj o zaryglowaniu drzwi przed sąsiadami 🙂

Dlaczego bez zbóż i nabiału? I co to jest paleo? Zobacz: Dieta paleo | Zboża szkodzą | Gluten – nie tylko celiakia oraz Nabiał – jeść czy nie jeść?

Daj ciastu ostygnąć jakieś 10 minut, zanim wyciągniesz je z foremki. Gorące jeszcze brownie możesz posypać startą drobno gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi.

Jeśli wolisz bardziej gorzki i mocniejszy czekoladowy smak, możesz dodać więcej kakao. Wilgotność końcowego ciasta zależy bardzo od ilości mąki kokosowej, im jej więcej, tym ciasto bardziej suche.

Zobacz też: Mąki w kuchni paleo.

Brownie z batatów nie zawiera zbyt wiele uczulających składników. Kokos nie jest orzechem i większość ludzi uczulonych na nie może go bezpiecznie jeść. Bataty nie należą do roślin psiankowatych (w przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków), przez co są bezpieczne do jedzenia nawet dla osób z chorobami z autoagresją. Niestety ze względu na jajka i kakao to ciasto jest niedozwolone na protokole autoimmunologicznym, choć zamiast kakao możesz użyć karob, a jajka też można czymś zastąpić.

Brownie z batatów, przepis, Paleo SMAK

Uwaga – ciasto to ma dużo węglowodanów (aż 11 g w małej porcji, a łatwo go zjeść dużo) i nie ma miejsca w diecie niskowęglowodanowej i SCD (ze względu na bataty). Atutem za to jest wyjątkowo mała ilość tłuszczów wielonienasyconych – tylko 0,2 g w porcji.

W przypadku diety FODMAP problemem mogą być mąka kokosowa i miód, choć jak go zastąpisz syropem klonowym albo w ostateczności cukrem trzcinowym lub zwykłym, to w niewielkich ilościach brownie z batatów będzie dozwolone.

Smacznego!

Więcej o składnikach: Czy miód jest paleo? | Czy kakao jest paleo?

Wartości
odżywcze
Wartość
energetyczna
WęglowodanyTłuszczeBiałko
przyswajalnebłonnikogółemwielonienasycone
Blaszka
(16 porcji)
1977 kcal175 g34,4 g136,5 g2,8 g33,7 g
Porcja123,6 kcal10,9 g2,2 g8,5 g0,2 g2,1 g
Dieta paleo
i samuraja
Dieta LCHF/
niskowęglo-
wodanowa
Dieta
FODMAP
Dieta SCD
i GAPS
Protokół
autoimmu-
nologiczny
Smacznego!Niestety nieZmodyfikuj
przepis
Niestety nieZmodyfikuj
przepis

Podyskutuj o tym i innych przepisach: polskie forum paleo. Zadaj pytanie albo pochwal się swoimi potrawami, podziel doświadczeniami i pomóż innym!


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

29 myśli w temacie “Brownie z batatów (ciasto czekoladowe paleo)”

    1. A po co chcesz inną mąkę? Kokosowa ma dość unikalne właściwości i ciężko ją czymś zastąpić.

  1. Ciasto przepyszne. Dodałam rodzynki i zamiast oleju kokosowego masło klarowane, zamiast miodu – syrop klonowy. Myślę, że można dodać bakalie, orzechy, przyprawy korzenne itp

  2. Właśnie piekłam ciasto i hmmm…po 40 min jest na środku mokre, jakby nie ścięte i zapada się. Boki są ok, upieczone . Co poszło nie tak ? ? Zakalec ?

  3. Zrobiłam to ciasto w weekend i jest naprawdę obłędnie pyszne!!! Dla mnie może jednak trochę za tłuste, ale córka była zachwycona!!! Z pewnością zrobię je jeszcze kilka razy!

  4. Faktycznie, w czasie pieczenia pachnie obłędnie. Smakowało bardzo, nawet osobom, które nie lubią zdrowych ciast 😉 Polecam przepis

    1. Nie urośnie, będzie zakalec. Soda+ocet = proszek do pieczenia. Soda jest jednym ze składników proszku do pieczenia.

  5. Rewelacja, dzieki za ten przepis! Wlasnie odkrywam dobrodziejstwo maki kokosowej:) Probnie zrobilam z polowy skladnikow, zamiast oleju kokosowego wzielam maslo klarowane. No i kakao „zwykle”, nie surowe. Nastepnym razem sprobuje wmieszac troche wiorkow kokosowych do ciasta, mam wrazenie ze beda pasowac.

  6. czy jeżeli zamiast surowego kakao dam zwykłe odtłuszczone to muszę dodać masło kakaowe albo więcej oleju czy nic nie zmieniać?

  7. Wkradł się mały błąd ;-). Jajka to nabiał, więc ciasto nie jest do końca bez nabiału :-). Właśnie się piecze i faktycznie pachnie obłędnie :-).

    1. Jajka to nie nabiał. W każdym innym języku słowo „nabiał”, np. „diary” po angielsku oznacza tylko mleko i jego pochodne. Tylko w Polsce jakoś niektórzy myślą, że jajka pochodzą od krowy 🙂

      1. Wiedza jest skarbem :-). Człowiek uczy się całe życie ;-). Dziękuję :-). PS. Ciasto jest obłędne ;-)!

  8. Ciasto przepyszne, choc lekko zmodyfikowałam przepis. Zamiast miodu- syrop z agawy, zmiasta mąki kokosowej-orkiszowa, plus wiórki kokosowe
    do środka. Rewelacja. Najważniesze, to fakt, ze dzieci od razu zjadły po 2 kawałki! Dziękuję.

  9. Jestem właśnie po przygotowaniu (i konsumpcji) tego ciasta. Przyznam, że jest mocno uzależniające, więc lepiej nie przygotowywać go zbyt często :P. W mojej wersji nieco przepis zmodyfikowałam, zastępując miód cukrem kokosowym, dodając go nieco mniej jednocześnie. Wiem, że to nie jest najlepszy zamiennik, ale ze względu na cukrzycę, łatwiej mi potem kontrolować poziom cukru i dawki insuliny. Dzięki za szybki i smaczny przepis :). Ja użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 22 cm i wyszło jak normalne nie za wysokie brownie :P. Na przyszłość dodam pewnie trochę ziaren kakao, żeby coś mi tam jeszcze chrupało 😛

  10. A jakby zastąpić miód ksylitolem, to w jakiej ilości dać ksylitol, żeby nie było ani za słodkie, ani zbyt gorzkie?

Pozostaw odpowiedź martula Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *