Mój syn jada wiele warzyw, ale nie przepada za brokułami (za to córka je naprawdę lubi). Szukaliśmy sposobu, żeby przekonać go do jedzenia tego tak zdrowego warzywa, aż moja żona wpadła na pomysł zrobienia brokułowych ciasteczek – w końcu wszystkie dzieci lubią ciasteczka.
Zblendowała brokuł na drobne kawałki i żeby wzbogacić ten przepis o wartości odżywcze dodała jajka (białko) i olej kokosowy (zdrowy tłuszcz), a ponieważ powstałe ciasto było dość płynne, to użyła jeszcze mąki ziemniaczanej i kokosowej (ta ostatnio bardzo dobrze pochłania wilgoć). Rezultat: sukces! Syn je brokuły w postaci ciasteczek!
Ciasteczka brokułowe są naprawdę proste i można je szybko przyrządzić. Przepis na zdrowe ciasteczka z brokuła:
- brokuł – średni (około ½ kg cały i 300 g po wycięciu głąba)
- jajka – 4 (zobacz też: Zamiast jajek)
- mąka/skrobia ziemniaczana – ⅓ szklanki
- olej kokosowy – ⅓ szklanki
- mąka kokosowa – 2 łyżki
- sól (kłodawska lub himalajska), pieprz
Z brokuła wykrój głąb – resztę podziel na różyczki, a następnie zblenduj. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Dokładna ilość mąki kokosowej zależy od ilości brokuła i zawartej w nim wody – postaraj się uzyskać konsystencję gęstego jogurtu.
Nastaw piec na 180° i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Najlepiej wychodzą niewielkie ciasteczka – każde z jednej łyżki ciasta. Nam z podanych powyżej ilości wychodzi 30-35 ciastek. Piecz około 20 minut i gotowe!
Ciasteczka brokułowe smakują nam wszystkim. Dla mnie łączą one goryczkę brokuła z wyraźnie słodkim smakiem – choć nie mają ani grama cukru 🙂
Te ciasteczka są bardzo zdrowe, jednak nie są dla każdego. Skrobia z mąki ziemniaczanej jest niedozwolona na diecie SCD, a sam brokuł nie ma miejsca w diecie FODMAP.
Ciasteczka brokułowe zawierają trochę węglowodanów, choć nie za dużo. Z umiarem będą dopuszczalne na diecie niskowęglowodanowej.
Mąka ziemniaczana nie jest bezwartościowym wypełniaczem – poddana obróbce termicznej, a następnie ostudzona zawiera całkiem sporo opornej skrobi – jednego z najlepszych prebiotyków (czytaj więcej: Skrobia oporna).
Jajka często się wyklucza na protokole autoimmunologicznym – restrykcyjnej wersji diety paleo stosowanej przy chorobach autoimmunologicznych (np. zapaleniu tarczycy Hashimoto).
W tym przepisie jajka mają funkcję wiążącą, więc można je próbować zastąpić żelatyną albo siemieniem lnianym (zobacz: Czym zastąpić jajka?).
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Blacha (33 ciasteczka) | 1271 kcal | 59,9 g | 13,6 g | 99,2 g | 4,4 g | 35,8 g |
1 ciasteczko | 38,5 kcal | 1,8 g | 0,4 g | 3 g | 0,13 g | 1,1 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Z umiarem | Niestety nie | Niestety nie | Zmodyfikuj przepis |
Inne ciasteczka paleo na tej stronie:
- Ciasteczka czekoladowe z awokado (bez mąki)
- Ciasteczka czekoladowe z foremek
- Ciasteczka bananowo-kokosowe (2 składniki)
- Kruche ciasteczka rodzynkowe (z foremek)
- Ciasteczka dyniowe AIP
- Ciasteczka bananowo-marchewkowe (AIP, bez jajek)
- Pierniczki AIP (bez jajek i orzechów)
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo