Chleby bananowe są smaczne i czasem bardziej przypominają słodkie ciasto niż chleb. Mają też dużo węglowodanów i raczej mało białka. Pomyślałem – czy da się zrobić chleb bananowy, który nie jest taki słodki i ma więcej białka? Tak powstał chleb paleo bananowo-fasolowy.
Przepis na chleb paleo bananowy z fasolą – bezglutenowy, bez zbóż, nabiału (laktozy i kazeiny) i orzechów:
- banany – 4 średnie albo 3 duże
- jajka – 4 (zobacz też: Zamiast jajek)
- biała fasola – konserwowa albo ugotowana – 200-250 g po odsączeniu
- mąka kokosowa – ½ szklanki
- olej kokosowy – ¼ szklanki
- cynamon – 1 łyżeczka
- ocet jabłkowy – 1 łyżka
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- sól (kłodawska lub himalajska) – ½ łyżeczki
Najwygodniej jest użyć konserwowej fasoli, ale w sklepach są tylko niezdrowe puszki (w Polsce jest praktycznie niemożliwe kupić warzywa konserwowe w słoikach). Można też kupić fasolę suszoną, namoczyć przez noc (wylać tę wodę!) i ugotować.
Wszystkie składniki poza octem jabłkowym zblenduj razem na jednolitą masę. Dokładna ilość mąki kokosowej może zależeć od wielkości bananów i ilości fasolki, postaraj się uzyskać ciasto o konsystencji gęstego kremu.
Na koniec dodaj ocet jabłkowy, wymieszaj wszystko dobrze łyżką i przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki 10×20 cm (albo nieco mniejszej) i piecz w 180° przez około 45-55 minut, aż do suchego patyczka.
Gotowe! Prawda, że proste? Daj chlebu ostygnąć i oddać wilgoć, a potem – smacznego! Ten chleb nie jest za słodki, ale mi wyjątkowo smakował.
Dzięki bananom i fasoli nie jest to chleb niskowęglowodanowy. Biała fasola i dojrzałe banany są dozwolone na dietach SCD i GAPS. Strączki niestety nie są dozwolone na diecie FODMAP.
W przypadku protokołu autoimmunologicznego – restrykcyjnej wersji diety paleo stosowanej przy chorobach z autoagresją (np. Hashimoto) wyklucza się jajka i czasem także strączki.
Jajka jednak można zastąpić choćby żelatyną (zobacz więcej: Zamiast jajek), a wiele osób po przejściu ścisłego protokołu autoimmunologicznego z powodzeniem włącza ponownie do żywienia rośliny strączkowe (poza soją).
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Bochenek (16 kromek) | 1680 kcal | 138 g | 51 g | 91 g | 6 g | 57 g |
Kromka | 105 kcal | 8,6 g | 3,2 g | 5,7 g | 0,4 g | 3,6 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Niestety nie | Niestety nie | Smacznego! | Nie na ścisłym |
- Chleb z mąki migdałowej
- Chleb z warzyw (niskowęglowodanowy)
- Chleb bananowy z mlekiem kokosowym
- Chleb bananowy z ziarnami kakao
- Chleb śródziemnomorski
- Chleb bananowy z migdałami
- Chleb z ziemniaków i lnu
- Chleb bananowy AIP (bez jajek)
- Chleb dyniowy AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką ziemniaczaną
- Chleb z masła orzechowego (bez mąki)
- Chleb z batatów
- Chleb bananowo-gryczany AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką gryczaną AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką kasztanową i orzechami
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
Czad! Szczerze byłam sceptyczna ale wyszedł super 🙂
Bardzo smaczny, ale mi ciągle przypomina ciasto, bo jest dość słodki i nie wyobrażam sobie jedzenia go np. z hummusem:)))