Chleb paleo z mąki migdałowej wyglądem i smakiem bardzo zbliżony jest do zwykłego chleba pełnoziarnistego, można z niego także zrobić pyszne kanapki. Wiele chlebów paleo bazuje na mące kokosowej i smakiem bardziej przypominają ciasto, za to ten chleb ma lekki posmak orzechowy dzięki mące migdałowej, ale poza tym smakuje jak prawdziwy chleb. To chleb bezglutenowy, bez zbóż, paleo.
Kanapka prezentuje się bardzo apetycznie, ale osobie na początku żywienia paleo, bardzo stęsknionej za smakiem chleba, chyba bardziej będzie smakowała zwykła kromka z masłem. Ten chleb paleo także świetnie nadaje się na grzanki czy tosty, można go też go zapiec z plasterkiem żółtego sera, o ile oczywiście jadasz sery.
Jak więc zrobić taki smakowity i bezglutenowy chleb? Nie ma z tym dużo roboty, a składników nie ma także zbyt wiele. Potrzeba mąki migdałowej i z siemienia lnianego, ale nie przejmuj się, bo w dalszej części dowiesz się, jak je zrobić.
Chleb paleo, przepis:
- mąka migdałowa – 2 szklanki
- mąka lniana – pół szklanki
- mąka/skrobia ziemniaczana – pół szklanki
- masło – 1/3 szklanki (patrz niżej)
- jajka – 4 (zobacz też: Zamiast jajek)
- jogurt 10%, np. grecki – pół szklanki (patrz niżej)
- siemię lniane – 1 łyżka
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- sól (kłodawska lub himalajska) – pół łyżeczki
- ocet jabłkowy – 1 łyżka
Przepis zawiera masło i tłusty jogurt, ale osoby unikające nabiału mogą łatwo ten przepis zmodyfikować. Masło można zastąpić masłem klarowanym (przepis) albo olejem kokosowym (rafinowany spowoduje, że chleb nie będzie miał kokosowego zapachu), a zamiast jogurtu użyć śmietany z mleka kokosowego. Skąd wziąć tę śmietanę? Wsadź puszkę z mlekiem kokosowym do lodówki, jak ją później otworzysz, to ta gęsta warstwa na górze to właśnie śmietana.
Przyrządzenie chleba paleo jest proste:
- Wymieszaj razem wszystkie suche składniki.
- Do pojemnika, w którym będziesz wyrabiać ciasto, wbij jajka razem z roztopionym masłem, jogurtem i octem jabłkowym.
- Mikserem ubijaj mokre składniki, aż się dobrze połączą. Możesz też najpierw chwilę ubijać same jajka, a pod koniec dodać inne mokre składniki, dzięki temu uzyskasz trochę bardziej puszyste ciasto.
- Dodaj suche składniki do mokrych i ręcznie dobrze wymieszaj ciasto. Nie używaj miksera i nie mieszaj zbyt długo, bo ciasto stanie się gumowe.
- Foremkę (20×10 cm lub ciut większą) posmaruj tłuszczem albo wyłóż papierem do pieczenia . Po przełożeniu ciasta do foremki możesz je udekorować dodatkową łyżeczką siemienia lnianego.
- Piecz w temperaturze 180-200° przez około 30 minut (aż patyczek wsadzony do środka chleba wyjdzie suchy).
- Po upieczeniu daj chlebowi ostygnąć, najlepiej na ruszcie, żeby mógł także oddać wilgoć od spodu.
Gotowe! Pierwszą dobę możesz chleb zostawić na wierzchu, ale dłużej przechowuj go przykryty albo w szczelnym woreczku. Taki chleb można też zamrozić, choć takie rady są bezcelowe, bo chleb paleo z mąki migdałowej jest taki dobry, że znika błyskawicznie 🙂
Co zrobić, żeby nie wyszedł zakalec? Pamiętaj, żeby wszystkie składniki (poza roztopionym masłem) były temperatury pokojowej i żeby mąki przesiać przez sito. Do tego nie otwieraj za często pieca i nie wyciągaj chleba od razu z foremki – daj mu w niej chwilkę przestygnąć.
Niestety ten przepis ma dwie wady: po pierwsze bezglutenowy chleb paleo z mąki migdałowej jest drogi. Mąka migdałowa (dwie szklanki) kosztuje co najmniej 10 zł, a cena za całość chleba może wynieść nawet 20 zł. Na pewno nie jest to chleb do jedzenia każdego dnia, ale od święta można sobie na niego pozwolić.
A druga wada? Choć wszystkie składniki są paleo, to odradzamy jedzenie tego chleba codziennie. Mimo iż żywiąc się paleo nie liczymy kalorii, to ten chleb, tak pełen tłuszczu i węglowodanów jest wręcz bombą energetyczną (jedna kromka dostarcza około 3x więcej energii niż większa kromka zwykłego chleba).
Jedna kromka ma 5,7 g przyswajalnych węglowodanów, co (z umiarem!) może być dozwolone na niektórych wersjach diety niskowęglowodanowej.
Niezbyt korzystna jest dużą ilość tłuszczów wielonienasyconych – jedzenie tego chleba codziennie nie jest zbyt zdrowe. Całe szczęście chleb paleo z mąki migdałowej jest wyjątkowo syty i można się najeść tylko dwiema kromeczkami.
Powyższy przepis zawiera kilka uczulających składników: o nabiale wspomnieliśmy już wcześniej, poza tym są to migdały (są orzechami) i mąka ziemniaczana (psiankowate). Mąkę migdałową ciężko w tym konkretnym przepisie zastąpić czymkolwiek, jak nie możesz jej jeść, to sprawdź poniżej przepisy na inne chleby paleo.
Mąka ziemniaczana może zostać zastąpiona mąką ararutową, która pochodzi z korzenia manioku, który nie należy do roślin psiankowatych, wiele osób wrażliwych na psiankowate z reguły dobrze toleruje czystą skrobię ziemniaczaną, którą można użyć zamiast mąki.
Ze względu na skrobię z mąki ziemniaczanej lub ararutowej ten chleb jest niedozwolony na diecie SCD, a jogurt i takie ilości lnu i migdałów są niedozwolone na diecie FODMAP.
Na koniec obiecana instrukcja przygotowania mąki. Na stronie mamy przepis na mąkę migdałową. Mąkę lnianą możesz uzyskać podobnie – miksując w malakserze lub blenderze siemię lniane (całe lub łamane), tylko nie za długo. Możesz je jeszcze przesypać przez sitko, żeby oddzielić za duże kawałki. Mąka uzyskana w ten sposób jest dość gruboziarnista, ale w zupełności wystarcza do przyrządzenia chleba.
Źródłem inspiracji dla tego przepisu była ta strona.
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Bochenek (16 kromek) | 2964 kcal | 90,7 g | 51,9 g | 240,7 g | 46,2 g | 95,7 g |
Kromka | 185 kcal | 5,7 g | 3,2 g | 15 g | 2,9 g | 6 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Z umiarem | Niestety nie | Niestety nie | Niestety nie |
- Chleb z warzyw (niskowęglowodanowy)
- Chleb bananowy z mlekiem kokosowym
- Chleb bananowy z ziarnami kakao
- Chleb śródziemnomorski
- Chleb bananowy z migdałami
- Chleb z ziemniaków i lnu
- Chleb bananowy AIP (bez jajek)
- Chleb dyniowy AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką ziemniaczaną
- Chleb bananowo-fasolowy
- Chleb z masła orzechowego (bez mąki)
- Chleb z batatów
- Chleb bananowo-gryczany AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką gryczaną AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką kasztanową i orzechami
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
cześć, chlebek ponownie wyszedł mi tak kruchy, że trudno z niego zrobić kanapkę. Co zatem robię źle??
Pozdrawiam,
Daj więcej jogurtu albo nieco przykryj czy owiń foremkę podczas pieczenia. Może pomoże 🙂
Pyszny jest ten chleb! Moim zdaniem najlepszy z bezglutenowych, a piekłam już chyba wszystkie możliwe warianty. Jeśli ktoś tęskni za takim prawdziwych chlebem z masłem, to polecam. Dziękuję za przepis!
Witaj Grzegorzu, czy mogę dodac do chleba różne ziarenka (dynia, słonecznik, sezam, mak? )
Jak nie masz z nimi problemu, to czemu nie?
Ach te przepisy na szklanki… Jaka pojemnosc maja te szklanki, ktorych uzywasz?
Szklanka ma 250 ml. To najbardziej standardowa szklanka, jak tylko może być.
Witam, bardzo zainteresowal mnie ten przepis na chleb z maki migdalowej. Pytanie moje dotyczy skaldu, czy istnieje jakas alternatywa dla uzytych w nim jajek i siemia lnianego, przy moich licznych chorobach , potwierdzonych badaniami alergiami powyzszych skaldnikow nie moge uzyc? co w zamian?
Jajka można zastąpić żelatyną albo bananami. Wkrótce opublikuję przepis na chleb zgodny z protokołem autoimmunologicznym.
wow, brzmi cudownie, dziekuje i oczekuje! 🙂
Genialny przepis. Ani grama zakalca. Dałam 3 jaja, bo duże. Super. Bardzo dziękuję.
Chyba spróbuje mleko kokosowe, tylko te jajka… Może namoczone nasiona chia? Jak myślisz Grzegorz?
Aga, jak nie możesz nabiału, to możesz spróbować inne chleby – niektóre z nich są bez nabiału. Niestety wszystkie zawierają jajka, ale możesz je zastąpić bananem albo żelatyną.
Dzięki za przepis. Czym można zastąpić jajka i kefir?
Grzegorz, znalazłam taka informację na temat migdałów:
,,Migdały są bardzo smacznym i cennym uzupełnieniem codziennej diety. Należy jednak pamiętać, że ich dobroczynny wpływ na zdrowie zniknie, jeśli zostaną poddane obróbce termicznej (gotowaniu, pieczeniu czy prażeniu). W wysokiej temperaturze wchodzące w ich skład nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się w kwasy tłuszczowe trans – tym samym związki o korzystnym wpływie na zdrowie zmieniają się w szkodliwe tłuszcze trans, które działają w organizmie jak wolne rodniki. Obniżają poziom dobrego cholesterolu (HDL) i podwyższają poziom złego cholesterolu (LDL), powodują tycie, stany zapalne w organizmie, wywołują syndrom X (zespół oporności na insulinię) i cukrzycę”.
Jak się do tego ustosunkować?
No cóż, jest to nieprawda, jak udowadniają badania naukowe. Co inne jest podgrzewanie czystych olei roślinnych z tłuszczami nienasyconymi, a zupełnie co innego jest pieczenie z udziałem mąki albo całych nasion.
A cholesterol wcale nie jest dobry i zły 🙂
A cholesterol wcale nie jest dobry i zły 🙂
moglby Pan rozwinas te mysl? pozdrawiam cieplo
Czy da sie czyms zastapic make ziemniaczana? Ewentualnie nie uzywac jej do tego przepisu? Nie mam do niej dostepu.
Mąkę ziemniaczaną możesz zastąpić skrobią ziemniaczaną, mąką ararutową (arrowroot) albo z tapioki. W ostateczności może być skrobia kukurydziana.
Dziwne, że nie masz dostępu, mąka ziemniaczana (albo skrobia ziemniaczana) są dostępne na prawie całym świecie.
No wlasnie niekoniecznie na calym swiecie 😉 W Wenezueli takiej nie ma, tutaj przewaza kukurydza wlasnie. Skrobia ziemniaczana i maka ziemniaczana sa typowo polskimi skladnikami, ewentualnie europejskimi. W innych krajach zapewne da sie je znalezc ale nie sa one czyms tak oczywistym wszedzie 😉 W kazdym razie skrobie dostalam juz paczka z Polski takze bede mogla wyprobowac przepis ze wszystkimi skladnikami 🙂
Pozdrawiam
Nie wiem, jak z Wenezuelą, ale mąka/skrobia ziemniaczana są bez większego problemu do kupienia w USA i Kanadzie. W cieplejszym klimacie może być popularniejsza mąka ararutowa (arrowroot flour) – w składzie jest bardzo podobna do ziemniaczanej i możesz spokojnie zastępować jedną drugą. Powodzenia 🙂
Wszystko super, ale w diecie paleo nie ma miejsca na masło (chyba, że klarowane) oraz jogurt.
W diecie paleo należy całkowicie wykluczyć nabiał (poza kefirem)
Pozdrawiam.
Nieprawda.
https://paleosmak.pl/nabial/
Witam.
Bardzo fajny przepis, chciałabym z niego skorzystać, tylko napisz mi proszę o jakiej pojemności szklanki używasz, 200 ml czy 250 ml ? Bo spotykałam się w przepisach z różnymi pojemnościami i wtedy nic mi nie wychodzi.
Świetny blog.
Pozdrawiam:))
250 ml albo nawet troszku więcej, na pewno nie mniej. I tak obecnie większość rzeczy daję „na oko” i nie trzymam się ściśle przepisów 🙂
To masz dobre oko, ja wolę wagę jeśli chodzi o wypieki. Co do innych wytworów to oko mam trochę lepsze:))
Też kiedyś taki robiłam i rzeczywiście jest super. ALE po pierwsze – je się go bez opamiętania, po drugie migdałów jednak nie powinniśmy piec w takiej ilości, bo uszkadzają się NNKT. Pracuję cały czas nad innym przepisem, ale chyba nic z tego. I ten inny tez jadłabym że ho ho 😉
A jak sobie radzić kiedy nie można jeść jaj? Czym uzupełniać braki i jak komponować śniadania. Mam wrażenie że paleo bez jaj to mega wyzwanie
Rzeczywiście paleo bez jajek jest trudniejsze. Pytaniem jest, czy rzeczywiście masz alergię na jajka, czy też może reaguje tak na nie zniszczony organizm, z nieszczelnymi jelitami, pełen stanów zapalnych. Niektóre alergie są efektem reakcji krzyżowych i „cieknących” jelit, a po uzdrowieniu jelit i ich flory bakteryjnej znikają.
Usunięcie jajek z jadłospisu powoduje najwięcej problemów przy śniadaniach, wtedy najprościej chyba jeść sałatki (najprostsze, np. ja przed chwilą zjadłem takie coś: trochę liści szpinaku, pomidor, troszkę soku z cytryny, oliwa) albo resztki z kolacji/obiadu dzień wcześniej. Jeśli dobrze tolerujesz kazeinę (nabiał), to na śniadania masz dużo propozycji – tłuste twarożki, sery pleśniowe, tłusty jogurt, smoothie z owoców, warzyw i łyżki jogurtu itp. Wkrótce pojawi się tu przepis na pyszne smoothie bez jajek, zbóż i nabiału, które spokojnie może wystarczyć na śniadanie.
Jajka najlepiej będzie zastąpić warzywami i niewielkimi ilościami dobrej jakości mięsa i podrobów (wątróbka, szpik…).
Dziękuje bardzo. Niestety ale alergia na jaja i laktozę 🙁 jelita badałam i na szczęście jest ok. Będę śledzić 🙂
Wyglada super! A czy mozna czyms zastapic siemie lniane? Ostatnio slyszalam troche negatywne opinie na jego temat
Możesz zastąpić np. nasionami chia. Ale nie rozumiem, co negatywnego mogłaś wyczytać o lnie, to jedne z najzdrowszych nasion.
Wg webmd: „flaxseed might act somewhat like the hormone estrogen, there is some concern that flaxseed might make hormone-sensitive conditions „. Czy tak jest czy nie, staram sie nie jeść za dużo. Jak zawsze wszystko z umiarem
No Wlasnie, najgorzej jak ktos cos „slyszal”…. Ludzie, czytajcie publukacje naukowe à nie pierdoly w necie