Ten przepis to trochę dzieło przypadku. Miałem opakowanie mąki gryczanej, dla której nie było zastosowania. Pomyślałem więc o jakimś wypieku na słodko i tak powstał chleb paleo bananowo-gryczany. Można go także przygotować w wersji czekoladowej!
Jak w przypadku każdego chleba bananowego, słowo „chleb” jest lekkim nadużyciem, bo bardziej on przypomina słodkie ciasto. No ale w niektórych zastosowaniach może zastąpić chleb, więc tego się trzymajmy 🙂
Chleb paleo bananowo-gryczany – bezglutenowy, bez nabiału (laktozy i kazeiny), bez jajek, bez cukru – sprawdzony przepis:
- mąka gryczana – 1 szklanka
- banany – 1,5 szklanki rozgniecionych, czyli jakieś 5 średnich
- kakao albo karob – ½ szklanki
- miód – 3 łyżki
- olej kokosowy – 3 łyżki
- siemię lniane – 1 łyżka
- ocet jabłkowy– 1 łyżka
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
- sól (kłodawska lub himalajska) – ⅓ łyżeczki
Gdy przygotowywałem ten chleb na ostatnie święta, rodzina się podzieliła na dwa obozy – część chciała coś z czekoladą, a część bez. W przypływie kreatywności wymyśliłem kompromis – zrobię chleb składający się z dwóch warstw, a jedna z nich będzie czekoladowa.
Zacznij od przygotowania „jajka” z siemienia lnianego. 1 łyżkę lnu zmiel albo zblenduj i wymieszaj z 3 łyżkami ciepłej wody. Wymieszaj i odłóż na bok na 10 minut (zobacz też: Zamiast jajek – czym zastąpić jajka?).
Nie ma nic złego w jajkach, ale myślę, że warto zamieścić od czasu do czasu przepis bez jajek, bo wśród nas jest całkiem sporo osób, które ich niestety nie mogą jeść.
Roztop olej kokosowy i w miseczce ubij blenderem albo mikserem banany, mąkę gryczaną, olej, sól, sodę i wanilię. Na koniec dodaj „glut” lniany i dobrze wymieszaj.
Teraz ważna decyzja – robisz wersję czekoladową, czystą, czy mieszaną? Jeśli nie lubisz czekolady, to dodaj tylko ocet tuż przed włożeniem do pieca.
Możesz do całości dodać kakao i miód, ale ja podzieliłem ciasto na pół. Jedna połowa została jasna, a do drugiej dałem kakao z miodem. Na samym końcu, tuż przed wylaniem ciasta do foremki, dodaj do obu porcji po połowie łyżki octu i wymieszaj.
Z podanych powyżej ilości wychodzi mi duża chlebowa foremka. Piecz w 180° przez 45-50 minut (sprawdzaj patyczkiem). Gotowe!
Pomimo braku jajek chleb ten jest całkiem zwarty i nie rozpada się łatwo. Smakuje z masłem i można go dać dzieciom do szkoły.
Jeśli zastąpisz miód czymś innym słodki, (np. ksylitolem), to przepis będzie wegański.
Na koniec kwestia wyjaśnienia – gryka nie do końca mieści się w diecie paleo. Zaliczamy ją do tzw. pseudozbóż, bo jest do nich fizycznie i chemicznie podobna, ale genetycznie bliżej jej do rabarbaru niż do pszenicy (zobacz więcej: Czy gryka jest paleo?).
Gryka może w pewnym stopniu aktywować nasz układ odpornościowy (choć i tak wielokrotnie mniej niż zboża glutenowe), więc nie spożywamy jej na protokole autoimmunologicznym.
Jeśli nie masz problemów z chorobami autoimmunologicznymi (np. Hashimoto), to gryka od czasu do czasu nie powinna zaszkodzić, a może stanowić ciekawe urozmaicenie codziennej diety.
Sklepowa mąka gryczana może być zanieczyszczona glutenem. Jeśli masz widoczną reakcję organizmu nawet na ślady glutenu, to poszukaj mąki gryczanej bezglutenowej, albo upiecz coś innego.
Chleb jest jest prawdziwą bombą węglowodanową, nie mieści się dietach niskowęglowodanowej, SCD oraz GAPS. Gryka z reguły jest dobrze tolerowana przez ludzi z wrażliwymi jelitami, więc zaliczam ten przepis jako dozwolony na diecie FODMAP.
Jedna kromka ma aż 12,3 g węglowodanów przyswajalnych, co jest końską dawką. Jeśli próbujesz zrzucić sadełko albo źle się czujesz po dużej ilości skrobi, to lepiej trzymaj się od tego przepisu z daleka.
Chleb ten nie zawiera cukru, jedynie niewielkie ilości miodu. Większość węglowodanów pochodzi z bananów, więc choć słodki, zasługuje na miano „bez cukru”.
Jak każdy chleb paleo, chleb bananowo-gryczany jest nieco oszustwem i naciąga zasady żywienia paleo – nie nadaje się przez to do codziennego jadania. Od czasu do czasu (np. na święta) jednak nie zaszkodzi i powinien bardzo smakować także gościom jedzącym typowe współczesne śmieciowe jedzenie.
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Bochenek (20 kromek) | 1616 kcal | 246 g | 45,6 g | 62 g | 7 g | 36 g |
Kromka | 81 kcal | 12,3 g | 2,3 g | 3,1 g | 0,35 g | 1,8 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Niestety nie | Smacznego! | Niestety nie | Nie dla każdego |
- Chleb z mąki migdałowej
- Chleb z warzyw (niskowęglowodanowy)
- Chleb bananowy z mlekiem kokosowym
- Chleb bananowy z ziarnami kakao
- Chleb śródziemnomorski
- Chleb bananowy z migdałami
- Chleb z ziemniaków i lnu
- Chleb bananowy AIP (bez jajek)
- Chleb dyniowy AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką ziemniaczaną
- Chleb bananowo-fasolowy
- Chleb z masła orzechowego (bez mąki)
- Chleb z batatów
- Chleb bananowy z mąką gryczaną AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką kasztanową i orzechami
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
Dzień dobry! Chciałam zapytać czy ten chlebek wyjdzie z mąki z kaszy gryczanej prażonej?
Pewnie wyjdzie. Ale po co? Wszystkie palone/prażone pokarmy są bardziej niezdrowe niż ich oryginały. Reakcja Maillarda daje smaczny, ale bardzo szkodliwy dla zdrowia efekt.