Chleb bananowy AIP (paleo, bez jajek)

Czy można jeść chleb przy Hashimoto? Czy można jeść chleb przy innych chorobach z autoagresją? Ścisły protokół autoimmunologiczny – sposób odżywiania stosowany w takich przypadkach – wyklucza jajka, orzechy, zboża i nabiał.

Można! Jest chleb zgodny nawet ze ścisłym protokołem autoimmunologicznym – chleb bezglutenowy, bez jajek, orzechów, zbóż, pseudo-zbóż, nabiału – chleb bez alergenów i cukru, chleb dozwolony na Hashimoto.

Chleb bananowy AIP (paleo, bez jajek)

Chleb bananowy AIP jest nieco słodki, ale bardzo smaczny i ma wygląd i konsystencję chleba. Przepis na bezglutenowy chleb bez jajek – chleb bananowy AIP:

Krem kokosowy to zmielony miąższ kokosa. Można go kupić w w niektórych marketach i sprzedaży wysyłkowej jako krem kokosowy albo pasta kokosowa (rzadziej jako masło kokosowe). W domu możesz uzyskać coś podobnego, mieląc w blenderze wiórki kokosowe, aż do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji (jak masz odtłuszczone wiórki, to pewnie trzeba będzie dodać trochę oleju).

Rozgrzej krem kokosowy do miękkości i roztop olej. W miseczce rozdrobnij blenderem banany oraz olej i krem z kokosa. Dodaj pozostałe składniki (poza sodą i octem albo sokiem z cytryny) i dobrze wymieszaj.

Rozgrzej piec do 180°C i posmaruj tłuszczem albo wyłóż papierem do pieczenia foremkę. Na sam koniec do ciasta dodaj ocet jabłkowy albo cytrynę i wymieszaj, następnie wsyp sodę i jeszcze raz dobrze wymieszaj.

Przełóż do foremki i piecz około 30 minut aż do suchego patyczka. Wyciągnij chleb z pieca i nieco później z foremki – niech ostygnie i odda nadmiar wilgoci.

Co zrobić, żeby nie wyszedł zakalec? Bardzo to zależy od pieca oraz kształtu i nawet koloru foremki (czarna lepsza od błyszczącej). Ważna jest też temperatura i jakość składników.

Możesz zmienić konsystencję na rzadszą dodając więcej oleju kokosowego, albo na gęstszą dzięki dodatkowej łyżce skrobi ziemniaczanej. W piecu z termoobiegiem rozważ obniżenie temperatury o 10 albo 20 stopni i/lub częściowe przykrycie papierem foremki.

Wszystkie składniki chleba bananowego AIP są zgodne z protokołem autoimmunologicznym, który w najbardziej ścisłych formach wyklucza jakiekolwiek nasiona. Cynamon pochodzi z kory cynamonowca, ale wanilia to wysuszone strąki zawierające nasiona.

Ekstrakt (alkoholowy) z lasek wanilii jest zazwyczaj dobrze tolerowany przez wszystkich, jeśli jednak chcesz uniknąć śladów jakichkolwiek nasion, to go pomiń albo zastąp olejkiem waniliowym (pozyskiwany jest ze świeżych owoców) lub ostatecznie cukrem wanilinowym (wanilinę produkuje się z miazgi drzewnej).

Ziemniaki należą do roślin psiankowatych, których warto unikać przy niektórych chorobach z autoagresją, choć pochodząca z nich czysta skrobia jest dobrze tolerowana przez prawie każdego. W razie silnej nadwrażliwości na psiankowate możesz zamiast skrobi ziemniaczanej użyć mąki ararutowej (arrowroot) albo z tapioki.

Ze względu na skrobię ziemniaczaną chleb bananowy AIP nie jest niskowęglowodanowy i nie ma miejsca na dietach SCD i GAPS. Zawiera za to skrobię oporną – pokarm dla przyjaznych bakterii jelitowych.

Wszystkie składniki tego pysznego chleba są dozwolone na diecie paleo, w przypadku diety FODMAP problemem dla niektorych może być mąka kokosowa i krem kokosowy – jeśli masz dolegliwości jelitowe po kokosie, to może jednak upiecz coś innego.

Krem, olej i mąka z kokosa są bardzo bogate w salicylany – w przypadku diety niskosalicylanowej zrobisz lepiej wybierając inny chleb.

Można jeść chleb na Hashimoto! Ze względu na banany i nieco słodki smak ten chleb jest czymś pośrednim pomiędzy chlebem i ciastem, ale można z niego też zrobić kanapki, choć nie wszystkie dodatki będą się dobrze komponować.

Chleb bananowy AIP jest syty i pożywny – zawiera dużo tłuszczu i węglowodanów (z owoców i bulw, a nie cukru). Jedna nieduża kromka ma prawie 200 kcal. Pomimo braku jajek chleb ten nie jest całkowicie pozbawiony białka.

Można go zjeść na śniadanie, wziąć z domu na wynos albo dać dzieciom do szkoły – tak jak zwykły chleb. Smacznego!

Wartości
odżywcze
Wartość
energetyczna
WęglowodanyTłuszczeBiałko
przyswajalnebłonnikogółemwielonienasycone
Bochenek
(16 kromek)
3087 kcal206 g29 g229 g2,5 g26,8 g
Kromka193 kcal12,9 g1,8 g14,3 g0,16 g1,7 g
Dieta paleo
i samuraja
Dieta LCHF/
niskowęglo-
wodanowa
Dieta
FODMAP
Dieta SCD
i GAPS
Protokół
autoimmu-
nologiczny
Smacznego!Niestety nieByć możeNiestety nieSmacznego!
Inne chleby paleo:


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

10 komentarzy do “Chleb bananowy AIP (paleo, bez jajek)”

    1. Z botanicznego punktu widzenia kokos jest owocem pestkowca (jak śliwka, nektaryna itp). Wielu ludzi uczulonych na orzechy może jeść kokos, choć oczywiście alergia na kokos, choć rzadka, też się zdarza.

  1. Chciałabym zrobić ten chlebek jednak nie mogę żadnej z wymienionych mąk. Mam dozwolone na aip tylko kasztanową/plantanową/kokosowa/marante trzcinową- z której z tych radzisz dodać ( i ile:)), żeby wyszedł?

      1. Masz rację Grzegorz, ja mam zmodyfikowany aip wg zaleceń dietetyka klinicznego. Kasztanową mam dozwoloną, ale tapioki i ziemniaczanej nie mogę, spróbuje jakoś pozamieniać te mąki w Twoich przepisach. Dziekuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Ania

  2. Powiedzcie mi proszę jak z mrożeniem takiego chlebka? Można? Nadaje się później do spożycia?

  3. Upiekłam już dwa razy, ale dopiero teraz znalazłam chwilkę na feedback. Chlebek wyszedł świetny – delikatna struktura, rozpływa się w ustach, jest zwarty, nie rozpada się 🙂 Dzięki za ten przepis i za inspirację, bo można potraktować go jak słodkawy chlebek (są przecież chlebki słodkawe, np. chlebek turecki z rodzynkami), albo jak ciasto bananowe. Ja za drugim razem dodałam czubatą łyżkę dobrego kakao i garść grubo pociętych suszonych śliwek. Pychota! Rodzina się rzuciła i ledwo kawałek został dla mnie, a to ja mam Hashi, a nie oni 😉 Szkoda tylko, że przepis nie pojawił się trochę wcześniej, gdy byłam jeszcze na trzymiesięcznym ścisłym AIP, który trwał do końca listopada. Od początku grudnia rozszerzam już stopniowo dietę i jest mi trochę łatwiej, ale AIP, to dopiero było wyzwanie… Dzięki jeszcze raz, przepis bardzo dobry, na dodatek bez jaj, które uwielbiam, a na które niestety mam potężną nietolerancję potwierdzoną testami. Tym bardziej doceniam 🙂

  4. Niestety wyszedł mi zakalec 🙁 Ale nigdy nie byłam dobra w pieczeniu. Dzień drugi mojego wyzwania paleo i już porażka…

    1. Delarosa, wypieki bez jajek są dość trudne. Jeśli nie masz dużego doświadczenia, to wybierz jednak coś prostszego, opartego na jajkach.
      Powodzenia i wytrwałości! 🙂

    2. Ja piekę chlebki z tej strony z siemieniem lnianym zamiast jajek. Dopiero za trzecim razem chlebek mi nie opadł. Możliwe, że dlatego, że sode dodałam na samym końcu, kiedy ciasto było dobrze uformowane i zmniejszyłam temperaturę do 175 stopni. Z tym, że nie był to ten konkretny chleb, ale paleo bananowy. Można spróbować poeksperymentować.

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *