Wiele chlebów paleo jest dość wilgotnych i ciężkich, mają też wyraźny posmak omleta albo kokosa (z mąki kokosowej). Chleb paleo z ziemniaków i lnu jest lekki i dość suchy – bezglutenowy, bez mąki kokosowej, zbóż i nabiału (laktozy i kazeiny).
Smakiem ten chleb odpowiada nieco pszenicznemu razowemu albo pełnoziarnistemu, choć nie ma w składzie pszenicy ani żadnych innych zbóż. Doskonale nadaje się na kanapki, tosty, zapiekanki albo nawet do takich dań jak bruschetta.
Przepis na chleb paleo z ziemniaków i siemienia lnianego:
- mąka/skrobia ziemniaczana – 1 szklanka
- mąka lniana – 1 szklanka
- ziemniaki – 2-3 (ugotowane)
- jajka – 6 (zobacz też: Zamiast jajek)
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
- ocet jabłkowy – łyżka
- soda oczyszczona – łyżeczka
- sól (kłodawska lub himalajska) – 1,5 łyżeczki
Przygotowanie tego chleba jest łatwe i szybkie – nie powinno zająć więcej niż 15 minut. Możesz nawet zacząć od rozgrzania pieca.
W miseczce ubij mikserem albo blenderem jajka z oliwą i ugniecionymi ziemniakami. Gdy wszystko się połączy, dodaj mąki, sodę i sól i dobrze wymieszaj.
Na samym końcu dodaj ocet jabłkowy i energicznie wymieszaj ciasto. Przelej do wysmarowanej tłuszczem albo wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
Piecz 30-35 minut w 180°C – aż do suchego patyczka. Po wyciągnięciu z pieca daj mu chwilę odpocząć, a następnie wyłóż z foremki. Gotowe!
Co zrobić, żeby nie wyszedł zakalec? Bardzo to zależy od pieca oraz kształtu i nawet koloru foremki (czarna lepsza od błyszczącej). Świeżo ugotowane ziemniaki mają dużo wody, spróbuj je odłożyć w odkrytej miseczce i użyć dopiero po kilku godzinach lub na drugi dzień.
Możesz też spróbować dać jedno jajko mniej i nieco więcej mąki ziemniaczanej. W piecu z termoobiegiem rozważ obniżenie temperatury o 10 albo 20 stopni i częściowe przykrycie papierem foremki.
Poza jajkami nie mamy tu wiele uczulających składników. Jajka nie są dozwolone na ścisłym protokole autoimmunologicznym – restrykcyjnej wersji diety paleo stosowanej przy chorobach z autoagresją.
Ziemniaki należą do roślin psiankowatych, na które niektóre osoby z chorobami autoimmunologicznymi też mogą źle reagować. Można je zastąpić batatem albo dodatkową 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej, która jest najczęściej dobrze tolerowana przez każdego.
Ziemniaki i pochodząca z nich mąka albo skrobia oraz siemię lniane nie są dozwolone na diecie SCD i nie czynią tego chleba niskowęglowodanowym.
Len w niewielkich ilościach jest dozwolony na diecie FODMAP – jeśli masz szczególnie wrażliwe jelita na składniki FODMAP, to możesz tego chleba nie tolerować w nadmiarze – umiar wskazany.
Nie jest to najzdrowszy chleb na świecie – ma sporo węglowodanów i dużo tłuszczów wielonienasyconych. O ile nie będziesz go jeść codziennie, to od czasu do czasu nie zaszkodzi.
Z drugiej zaś strony, chleb z reguły jadamy na zimno, a ziemniaki ugotowane (upieczone i usmażone też), a następnie ochłodzone, to dobre źródło świetnego prebiotyka – skrobi opornej.
Tłuszcze wielonienasycone w postaci nasion i pochodzącej z nich mąki są dość stabilne termicznie i tylko w niewielkim stopniu się utleniają – pieczenie na mące lnianej nie jest takie złe, choć smażenie na oleju lnianym to zbrodnia!
Niestety mąka lniana przechowywana długo w naszych szafkach, na półkach sklepowych i w magazynach może się utleniać, dlatego warto przyrządzić ją samodzielnie tuż przed pieczeniem.
Mąkę lnianą uzyskasz mieląc siemię lniane w blenderze. Taka mąka będzie dość gruboziarnista, ale spokojnie nadaje się do pieczenia chleba i nada mu bardziej razowego posmaku.
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Bochenek (16 kromek) | 2537 kcal | 189 g | 50 g | 154 g | 60 g | 72,7 g |
Kromka | 159 kcal | 11,8 g | 3,1 g | 9,6 g | 3,8 g | 4,6 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Niestety nie | Być może | Niestety nie | Zmodyfikuj przepis |
- Chleb z mąki migdałowej
- Chleb z warzyw (niskowęglowodanowy)
- Chleb bananowy z mlekiem kokosowym
- Chleb bananowy z ziarnami kakao
- Chleb śródziemnomorski
- Chleb bananowy z migdałami
- Chleb bananowy AIP (bez jajek)
- Chleb dyniowy AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką ziemniaczaną
- Chleb bananowo-fasolowy
- Chleb z masła orzechowego (bez mąki)
- Chleb z batatów
- Chleb bananowo-gryczany AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką gryczaną AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką kasztanową i orzechami
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
Witam, dzięki za fajne przepisy jedynie co mi się nie podoba to podawanie składników np trzy ziemniaki , waga trzech ziemniaków może być bardzo różna w zależności od ich wielkości tak samo podawanie wartości odżywczych w bochenku, kromce to bez sensu, powinno być w 100 gramach.
W zależności od składników i sposobu pieczenia otrzymasz bardzo różną wilgotność chleba, co wpłynie na jego wagę. Podawanie wartości odżywczych na 100g w tym przypadku jest bez sensu.
A waga ziemniaków jest różna zależnie od sposobu gotowania – ugotowany na parze ma inną wagę niż gotowany w wodzie. Właśnie wyciągnięty z garnka ma zupełnie inną wagę niż wczorajszy.
Dlatego właśnie trzeba podać ile ma być ziemniaków niezależnie od przygotowania bo trzy mi nic nie mówi
Cześć, robiłam Twój chleb z ziemniakami , nie mogę jajek, bananów, kakao, kokosa i wiele wiele innych rzeczy, mam hashi, mniejsza o to zamiast jajek dodałam glutek lniany wg przepisu —zamiast jajek w przeliczeniu na 1 jajko ile wody i siemienia iiiii —po dodaniu mąki ziemniaczanej zrobiła mi się wielka klucha z ciasta, a ja czytam przelej ciasto do formy, taaa z jajkami tak będzie do przelania, więc pytam się czy ten zamiennik jajek czy w ogóle inne zamienniki spełniają swoją funkcję, czy to w ogóle sprawdzałeś, bo odnoszę wrażenie że ma się to nijak, jest to wielki pic na wodę.
W przepisie masz 6 jajek, a we wpisie o zastępowaniu jajek masz "Powyższe zamienniki są dobre, o ile przepis nie woła więcej niż 3-4 jajka – powyżej tej ilości możesz mieć problemy z konsystencją i smakiem."
Ten chleb już zawiera siemię lniane, a dałaś go jeszcze więcej. Nie dziwota, że coś nie wyszło. Najlepsza byłaby chyba żelatyna, ale dużo zależy od formy, pieca itp. Ten akurat chleb testowałem z jajkami, ale kilka innych robiłem z powodzeniem bez jajek. Zastępowałem je najczęściej żelatyną.
A mogę zamiast ziemniaków dać batata?
Pewnie tak, choć nie wiem, jak to wpłynie na konsystencję.
wygląda fantastycznie, generalnie nie jadam chleba, ale na taki bym się skusiła 🙂
Spoko fajny tani przepis na chleb ja pieke taki z ziaren z olejem kokosowym i maślanka raz na miesiac nie czesciej smacznego!